اشتباهات رایج سئو، عموما مواردی هستند که اصلاح آنها کار سخت و پیچیدهای نیست ولی تاثیر قابل توجهی در رتبۀ مقالات شما در صفحۀ نتایج موتور جستوجوی گوگل دارند. برای این دسته از اشتباهات سئو واژۀ رایج را به کار میبریم زیرا بسیاری از متون نوشتهشده در صفحات وب دارای این اشتباهات هستند. به دلیل وفور آنها، اگر شما بتوانید در محتوای خود از وقوع آنها جلوگیری کنید میتوانید سریعا نسبت به رقبای خود وضعیت بهتری را تجربه کنید. به طور خلاصه لیست اشتباهات مهم سئو شامل موارد زیر است:
- عدم شناخت مخاطب
- عدم داشتن برنامه مدون سئو
- ایجاد محتوای اشتباه
- ایجاد محتوای غیر اصیل
- عدم توجه به تجربه کاربران در موبایل
- داشتن صفحات مرده و لینکهای خراب
- سر هم بندی محتوا بر اساس کلیدواژه
- عدم بهبود سرعت لود پایین صفحات
- تولید محتوا بدون انجام تحقیقات سئو
- استفاده بیش از حد از کلیدواژه در متن
- لیندک دهی داخلی ضعیف
- عدم توجه به متا دیسکریپشن
- استفاده از تعداد زیاد کلیدواژه در یک صفحه
۱. عدم شناخت مخاطب
اگر بدانید که سئو چیست حتماً میدانید یکی از کلیدیترین اصول سئو، شناخت مخاطب است. درست است که در نتایج جستوجو، در نهایت گوگل تصمیم میگیرد که لینک وبسایت ما را به آنها نمایش دهد یا خیر، اما گوگل این کار را با توجه به علایق و خواستۀ کاربران انجام میدهد. به عبارت دیگر هوش مصنوعی تکاملیافتۀ گوگل به طرز ظریف و دقیقی، نسبت به نیازهای کاربران از یک جستوجوی ساده شناخت دارد و دلایل پشت پردۀ جستوجوی یک کلیدواژه توسط کاربران را میداند.
پس اگر ما واقعا نسبت به کاربران خود شناخت دقیقی داشته باشیم و محتوای خود را به درستی برای رفع نیاز آنها طراحی کنیم، گوگل قدر زحمات ما را خواهد دانست و به مخاطبان بیشتری ما را نمایش خواهد داد. توجه کنید که عبارت بهینهسازی برای موتورهای جستوجو، در حال تغییر به بهینهسازی برای کاربران است. به این معنی که دید اکثر کارشناسان سئو در حال تغییر از گوگل به سمت مخاطب است. در گذشته سوال این بود که چه کاری انجام دهیم تا برای گوگل بهینه باشیم. اما اکنون سوالی که میپرسیم این است که چه کاری انجام دهیم تا برای مخاطب مفید باشیم. پس اولین، مهمترین، و شاید سختترین مورد از اشتباهات رایج سئو عدم شناخت مخاطب است.
۲. عدم داشتن برنامه مدون سئو
حتی اگر کاملترین شناخت را نسبت به مخاطب خود داشته باشید اما در عمل برای سئو به صورت تصادفی و بدون برنامه پیش بروید، نتیجهای نخواهید دید. برنامهریزی برای سئو و ایجاد یک نقشۀ راه اهمیت زیادی دارد. فعالیتهای سئو برای حصول نتیجه و به ثمر نشستن نیازمند برنامهریزیهای طولانی هستند. به یاد داشته باشید که سئو یک مسیر برای چندین سال است که باید آهسته و پیوسته طی شود. شاید اولین خروجیهای ملموس فعالیتهای سئوی شما بعد از گذشت چندین ماه حاصل شود.
پس نمیتوانید بدون داشتن یک برنامه مدون بلندمدت به فکر موفقیت باشید. چالشها و موانع مختلفی در برنامهریزی سئو و اجرای آن وجود دارد که باید با پیگیری و جدیت آنها را رفع کنید. برای اجرای صحیح برنامههای سئو، ذینفعان سازمان، روابط عمومی، وبسایت، محتوا، محصول، و بخشهای دیگر سازمان باید به شما کمک کنند.
۳. ایجاد محتوای اشتباه
یکی دیگر از اشتباهات رایج سئو، ایجاد محتواهایی است که به اندازۀ کافی برای کاربران مفید و جذاب نباشد. کافی است در عین حال که شما به دنبال رتبه گرفتن در یک کلیدواژه هستید، به محتوایی که برای آن کلیدواژه نوشتهاید به اندازۀ کافی بها ندهید و روی آن متمرکز نشوید. محتوای آبکی نتیجه نخواهد دارد. محتوای شما باید کامل، عمیق و دقیق باشد و نیاز کاربر را واقعا پاسخ دهد تا بتوانید برای کلیدواژۀ مد نظرتان در گوگل رتبه بگیرید. بنابراین از موارد زیر دوری کنید:
- گنجاندن موضوعات مختلف و بیربط در یک محتوا
- ایجاد محتوای بی کیفیت و ضعیف، صرفا به خاطر گنجاندن کلیدواژه در آن
- گنجاندن چندین کلیدواژه برای یک مقاله
هدف اصلی شما این است که پیرامون کلیدواژۀ محوری خود، اصلیترین سوالات و دغدغههای کاربران را پاسخ بدهید.
۴. ایجاد محتوای غیراصیل
این مورد از اشتباهات رایج سئو را نیز میتوانید هم ردۀ مورد قبل در نظر بگیرید. یعنی اینجا نیز در مورد کیفیت محتوا صحبت میکنیم. کافی است یک محتوای کپیشده از جای دیگری از فضای وب در متن مقالۀ خود قرار دهید تا با جریمۀ سخت گوگل مواجه شوید. منظور از جریمۀ گوگل این است که اگر محتوای شما غیراصیل و کپیشده باشد، گوگل رتبۀ شما را در صفحۀ نتایج جستوجو پایین خواهد آورد. به جای این کار، محتوای یونیک تولید کنید و روی آن سرمایهگذاری کنید. موارد زیر را به خاطر داشته باشید:
- عناوین مناسب و مرتبط با متن ایجاد کنید تا مخاطبان گمراه نشوند.
- مطمئن شوید در متن مقاله، پاسخهای کامل و قابل اتکا به سوالات ذهنی خوانندگان میدهید و برایشان به اندازۀ کافی مثال میآورید.
- از داستانها و کیسهایی که برای مخاطب شما مرتبط و درگیرکننده هستند، استفاده کنید. میتوانید نقل قولهایی از منابع معتبر برایشان بیاورید.
- از انواع فرمتها برای مخاطب استفاده کنید، چه ویدئو چه تصویر، و چه متن، تا تجربۀ بهتری برای آنها ایجاد شود.
۵. عدم توجه به تجربۀ کاربران در موبایل
یکی دیگر از اشتباهات مهم سئو داشتن این تصور است که سئو فقط به محتوا و کلیدواژه خلاصه میشود. همانطور که گفتیم برای گوگل مهم است نتایجی را به کاربران نمایش دهد که بهترین تجربۀ کاربری را برای آنها ایجاد کند. این تجربۀ کاربری فقط شامل محتوا نمیشود. بلکه مواردی از قبیل نحوۀ نمایش صفحهای که طراحی کردهاید در دسکتاپ و موبایل، و سرعت لود صفحه را نیز در بر میگیرد.
فراموش نکنید که اولین انتخاب این روزهای کاربران برای یک جستوجو در گوگل، موبایلها هستند و اکثر جستوجوهای گوگل از طریق موبایلها انجام میشود. همچنین فراموش نکنید که صفحۀ موبایل بر خلاف کامپیوترکوچک است و محدودیتهای نمایشی مختلفی دارد. بنابراین لازم است تا به نحوۀ نمایش محتوای خود بر روی موبایل و ساختار و چیدمان و سرعت صفحات موبایل خود توجه ویژه کنید تا تجربۀ کاربری خوبی برای کاربرانی که در موبایل به دنبال جستوجو هستند و شما را پیدا میکنند ایجاد کنید.
۶. داشتن صفحات مرده و لینکهای خراب
یکی از اشتباهات مهم سئو که باعث تقلیل رتبۀ وبسایت شما در موتور جستوجوی گوگل میشود، وجود لینکهای خراب و صفحات مرده است. ارورهای 404 که اشاره به لینکهای خراب دارند و یا صفحاتی که محتوای آنها اصطلاحا مرده است، یعنی قدیمی و بلااستفاده و بهروزرسانینشده است، میتوانند وبسایت شما را در گوگل تحت تاثیر قرار دهند.
راه حل ما برای جلوگیری از چنین مشکلاتی این است که به صورت دورهای لینکهای مربوط به وبسایتتان را چک کنید و آنهایی را که خراب هستند، de-index کنید. یعنی به موتور جستوجوی گوگل بفهمانید که در جستوجوی نتایج خود آنها را در نظر نگرفته و فراموش کنند. همچنین صفحات مردۀ خود را یا بهروزرسانی کنید و یا حذف نمایید.
۷. سرهمبندی محتوا بر اساس کلیدواژه
بسیاری از نویسندگان محتوا مطالب خود را بر اساس کلیدواژههایی که جمعآوری کردهاند، مینویسند. اما در واقع عکس این موضوع باید اتفاق بیفتد. یعنی اول توجه به ایدۀ کلی مورد نظر برای تولید محتوا بکنیم.
به مخاطب توجه کنیم و از خود بپرسیم در این محتوا چه سوال و دغدغهای از مخاطب قرار است پاسخ دهیم؟ سپس به طور تمام و کمال دغدغهها و سوالات مخاطب را در محتوای خود پوشش دهیم.
در نهایت به سئو کلمات کلیدی توجه کنیم و بهینهسازیهای لازم را بر اساس کلیدواژهها صورت دهیم. باید توجه کنید که ابتدا به جای این جمله که چه محتوایی برای گوگل جذاب است، باید این جمله را بگوییم که چه محتوایی برای مخاطب جذاب است. فراموش نکنید که گوگل هم همین سوال را میپرسد.
یعنی گوگل هم به دنبال یافتن جذابترین محتوا برای مخاطب و نمایش آن به اوست. پس اگر به مخاطب توجه کنید گوگل هم به شما توجه میکند. فراموش نکنید که این مورد یکی از اشتباهات مهم سئو است که اکثر نویسندگان محتوا را به دام میاندازد.
۸. عدم بهبود سرعت لود پایین صفحات
یکی از اشتباهات سئو عدم توجه به سرعت لود صفحات است. خودتان را جای کاربر بگذارید. وقتی یک صفحه دیر لود شود و اجزای آن کامل و سریع به مخاطب نمایش داده نشود، طبیعتا مخاطب کلافه و خسته میشود.
حتی شاید صفحۀ کند را ببندد و به دنبال یک نتیجهۀ دیگر در صفحهۀ جستوجوی گوگل برود. با این حساب گوگل نسبت به این موضوع باید حساس باشد و صفحات کند را در نتایج پایینتری نمایش دهد تا بتواند تجربۀ بهتری برای کاربران خلق کند. هر جا گوگل حساسیت دارد شما نیز باید حساس باشید.
سرعت لود پایین صفحات یکی از اشتباهات مهم سئو است و به شدت در صفحۀ نتایج گوگل تاثیر منفی دارد. برای اصلاح چنین مشکلی اولین قدم، کم کردن حجم تصاویر صفحه است زیرا بخش بزرگی از کاهش سرعت لود و حجم صفحه به دلیل استفاده از تصاویر سنگین است. باقی مواردی که میتوانند در افزایش سرعت صفحات موثر باشند قدری فنیتر هستند و نیاز به بررسی جداگانه دارند.
۹. تولید محتوا بدون انجام تحقیقات سئو
این مورد شاید یکی از عجیبترین اشتباهات سئو باشد که در دنیای وب اتفاق میافتد. هیچگاه صرفا بر اساس شهود و نظر خودمان از نیاز مخاطب نباید اقدام به تولید محتوا کنیم بلکه باید بر اساس اطلاعات دقیق و معتبر، نیاز و دغدغۀ مخاطبان را شناسایی کرده و سپس برای آنها محتوا تولید کنیم.
ایجاد اطلاعات در خصوص نیاز مخاطب برای تولید محتوا از طریق انجام تحقیقات سئو به دست میآید. در این نوع از تحقیقات با استفاده از برخی ابزارهای ساده نظیر کیورد پلنر گوگل متوجه میشویم که چه موضوعات و سوالاتی دغدغۀ کاربران هستند و آنها را در گوگل جستوجو میکنند. همچنین متوجه میشویم چقدر رقبای ما برای پاسخ به این دغدغهها و سوالات کاربران محتوا تولید کردهاند.
سپس از بین کلیدواژهها و موضوعات مورد نیاز مخاطبان آنهایی را انتخاب میکنیم که رقبای ما زمان کمتری روی آنها گذاشتهاند و یا ما حرف بیشتری نسبت به رقبا میتوانیم داشته باشیم. بعد از طی این مسیر نوبت به تولید محتوا برای موضوعات اشارهشده است. اگر این مسیر را طی نکنید، موفقیت و یا شکست محتوای تولیدشده را به شانس سپردهاید.
۱۰. استفادۀ بیش از حد از کلیدواژه در متن
بمباران مقاله با کلیدواژه، جدا از این که توسط موتور جستوجوی گوگل جذاب نیست، برای خواننده نیز عذابآور و حتی گاهی خندهدار خواهد بود. برخی تصور میکنند اگر از یک کلیدواژه در متن خود به وفور استفاده کنند باعث میشوند موتور جستوجوی گوگل رتبۀ بالاتری در نتایج آن کلیدواژه به متن آنها بدهد. اما هرگز اینطور نیست. خوانایی و اصالت محتوای شما است که به کاربران و خوانندگان حس بهتری میدهد و برای گوگل هم تجربۀ کاربران در اولویت است. اگر کاربری احساس کند یک متن با کلیدواژه بمباران شده است، حس بدی خواهد داشت و صفحه را میبندد. گوگل متوجه این رفتار کاربر و کاربرد بیش از حد کلیدواژه در متن شما میشود و این موضوع رتبۀ شما را پایین میآورد، بنابراین تا جای ممکن این اشتباه سئو را جدی بگیرید.
۱۱. لینکدهی داخلی ضعیف
لینکدهی داخلی بین صفحات وبسایت یا وبلاگ شما باعث میشود که کاربران تجربۀ بهتری از محتوای شما داشته باشند و سوالات احتمالیشان حین خواندن متن شما بهتر پاسخ داده شود. همچنین منجر به افزایش زمان ماندگاری کاربران در وبسایت شما و مشاهدۀ تعداد بیشتری صفحه در هر بازدید شود که از نظر موتور جستوجوی گوگل ارزشمند است.
با استفاده از لینکدهیهای داخلی، گوگل نیز متوجه میشود کدام مقالات، مقالات مادر هستند و کدام مقالات اهمیت بیشتری دارند و درک بهتری از وبسایت شما پیدا میکند. متاسفانه یک اشتباه رایج سئو عدم توجه به لینکدهیهای داخلی است. ایجاد لینکدهی داخلی کار راحتی است و همه میتوانند آن را انجام دهند. کافی است هرگاه در متن خود به کلیدواژهای میرسید که در خصوص آن محتوایی قبلا ایجاد کردهاید، آن کلیدواژه را به صفحۀ مربوط به محتوایش لینک کنید.
۱۲. عدم توجه به متادیسکریپشن
متادیسکریپشن برای هر صفحه در واقع یک متن کوتاه است که به موتور جستوجوی گوگل و همچنین خوانندگان محتوا کمک میکند در زمان کوتاهی به یک درک از کلیت محتوای موجود در صفحه برسند. طبیعتا این موضوع برای کاربران میتواند مفید باشد زیرا قبل از کلیک بر روی لینک شما در صفحۀ نتایج جستوجو، با خواندن متن توضیحات شما متوجه خواهند شد چه چیزی در صفحۀ شما در انتظارشان است و این موضوع باعث بهبود نرخ پرش شما خواهد شد که تاثیر مثبت در سئوی وبسایت شما دارد. (نرخ پرش معیاری است که نشان میدهد چند درصد از کاربران بعد از ورود به وبسایت شما بدون انجام هیچ کاری از آن خارج میشوند و هر چه کمتر باشد بهتر است).
اهمیت توضیحات متا در سئو نیز اثباتشده است. ایجاد متادیسکریپشن به هیچ عنوان کار سختی نیست و زمان کمی از شما میگیرد، اما با توجه به اهمیت آن یک اشتباه سئو است که از آن بگذرید.
۱۳. استفاده از تعداد زیاد کلیدواژه در یک صفحه
یکی از مهمترین اشتباهات سئو این است که در یک مقاله چند کلیدواژۀ محوری داشته باشیم. موتور جستوجوی گوگل ترجیح میدهد محتوای ما حول یک کلیدواژۀ محوری و تعدادی کلیدواژۀ مرتبط به آن نظیر long tail keyword ها باشد. اگر همزمان از چند کلیدواژۀ محوری در یک مقاله استفاده کنیم که تقریبا از هم مستقل هستند، گوگل در رتبهدهی به صفحۀ ما دچار مشکل خواهد شد.
جمعبندی
سعی کردیم در این محتوا مواردی از اشتباهات رایج سئو را برای شما بازگو کنیم که اصلاح آنها در کمال راحتی امکانپذیر باشد و در عین حال تاثیر به سزا در بهبود رتبهدهی گوگل به صفحات وبسایت شما و رنک کلی وبسایتتان داشته باشد. اگر این موارد را تا به حال رعایت نمیکردید، از همین امروز بر روی آنها کار کنید و از نتایج کار خود شگفتزده شوید.
دنیای سئو دنیای پیچیدهای است و به دلیل همین پیچیدگی امکان اشتباه در آن زیاد است. از بین هزاران اشتباهی که ممکن است در این دنیا مرتکب شوید، در این مقاله به رایجترین اشتباهات سئو که شاید مهمترین اشتباهات سئو نیز هستند، اشاره کردیم. اگر هزینه یا زمان کافی برای رفع تمام نواقص وبسایت خود را ندارید، پیشنهاد میکنیم حداقل این موارد را در اسرع وقت اصلاح کنید.
منبع: