از قدیمالایام گفتهاند: «دشمن دانا بلندت میکند، بر زمینت میزند نادان دوست». اینکه این ضربالمثل چه ارتباطی به آنالیز رقبا در سئو دارد، موضوع همین مقاله است.
اگر به دنیای وبسایتها برگردیم، همیشه رقابت بر سر یک کلمهٔ کلیدی خاص، بین رقبا وجود دارد. همهٔ کسبوکارها تلاش میکنند تا همچنان در صدر اول نتایج گوگل قرار بگیرند و بیشتر دیده شوند؛ اما چطور میشود که بتوانیم در گوگل همواره جایگاه خوبی را نصیب خود کنیم؟
قبل از هر چیز باید بدانید همانطور که شما به فکر جایگاه مناسب خود در نتایج گوگل هستید، رقبای شما نیز همواره در تلاشند تا جایگاه خود را بهبود دهند. اینجاست که علاوه بر بهینهسازی و بهبود رتبهٔ سایت بهطور مستمر، باید هر از چند گاهی رقبایتان را نیز آنالیز کنید و از نقاط ضعف و قوت آنها بیاموزید.
در این مقاله همراه ما باشید تا تمام و کمال، به شما توضیح دهیم که اصلاً چطور و چگونه و با چه ابزاری میتوان به تحلیل رقبا در سئو پرداخت.
چرا باید سایت رقبا را آنالیز کنیم؟
سایت شما در هر زمینهای فعالیت داشته باشد، رقبای زیادی دارد که تلاش میکنند در کلمات کلیدی مشابه، به رتبهٔ برتر برسند. همهٔ آنها هم سعی دارند اصول سئو و بهینهسازی سایت را به بهترین شکل ممکن رعایت کنند؛ بنابراین آنالیز رقبا در سئو به شما کمک میکند تاکتیکهایی را یاد بگیرید که برای رقیبانتان مفید بوده و وبسایت آنها را به رتبههای برتر لیست نتایج رساندهاند.
زمانی که نقاط قوت رقبا در سئو را فرا بگیرید، میتوانید از این موارد برای بهبود وضعیت سئوی سایت خود استفاده کنید. با توجه به اینکه شما علاوه بر تکنیکهای سئوی خود، نکات مثبت رقیبان در این زمینه را هم به کار گرفتهاید، بهراحتی آنها را پشت سر خواهید گذاشت. البته دقت داشته باشید که بررسی رقبا در سئو باید بهصورت مداوم انجام گیرد؛ زیرا رقبا همیشه روشهای جدیدتری برای بهینهسازی وبسایتشان پیدا میکنند.
نکته: آنالیز رقبا در سئو تنها برای وبسایتهای کوچک و تازهکار نیست؛ حتی اگر یکی از برندهای برتر در صنعت خود هستید، همچنان باید تجزیهوتحلیل سئوی رقابتی را انجام داده تا از رقبا جلو بمانید و بهترین تجربه را به مشتریانتان ارائه دهید.
چه زمانی باید به فکر تحلیل رقبا بیفتیم؟
اگر چه باید تحلیل سئوی رقیبان همواره در برنامهٔ بهیمنهسازی سایت شما باشد؛ اما زمانهای خاصی وجود دارد که لزوم این کار بیشتر از بقیه زمانهاست. به مهمترین این موارد برای اجرای کامل آنالیز رقبا در سئو، در زیر اشاره شده است:
- زمانی که الگوریتمهای اصلی موتورهای جستوجو آپدیت میشوند؛
- مواقعی که متوجه افت ناگهانی رتبهٔ سایتتان میشوید؛
- هنگام برنامهریزی برای تولید محتوای کلیدی و دستهبندی محتوای جدید؛
- بعد از این که مدتها در یک رتبهٔ مشخص قرار میگیرید و رتبهتان بالاتر یا پایینتر نمیرود؛
- زمانی که صفحات جدیدی را به وبسایت خود اضافه میکنید؛
- مواقعی که قصد ایجاد تغییرات کلی و جزئی در برندتان را دارید.
۳ روش آنالیز رقبا در سئو
در ادامه به توضیح ۳ روش از مهمترین روشهای آنالیز سئوی سایت رقیب، میپردازیم:
۱. تجزیهوتحلیل محتوای رقبا
در این روش آنالیز، شما میخواهید محبوبترین صفحات وب رقبا را کشف و از آنها برای استخراج ایده بهمنظور بهبود صفحات خود استفاده کنید. به همین خاطر، باید صفحاتی را بررسی کنید که رتبهٔ بالایی به دست آوردهاند و ترافیک را بهسوی وبسایت رقیب هدایت میکنند. این کار تا حد زیادی موجب صرفهجویی در زمان و هزینهٔ شما خواهد شد؛ زیرا میتوانید رویکرد آنها را به کار بگیرید و با آنها رقابت کنید.
البته شما باید محتوای خود را طوری تنظیم کنید که با خواستهٔ مخاطبان هدفتان مطابقت داشته باشد و تجربهٔ کاربری بهتری را برای آنها فراهم کند. به هر حال، بعد از این که محتواهای برتر رقیب را شناسایی کردید، میتوانید از دو روش برای پیشیگرفتن از آنها استفاده کنید:
-
شکافهای محتوای رقیب را پر کنید
این روش آنالیز رقبا در سئو، شامل شناسایی نقاط ضعف موجود در محتوای رقبا و بهرهبرداری از آنها میشود. اگر این سایتها موضوعات پرطرفدار را پوشش نمیدهند، میتوانید از این شکاف استفاده کنید و آن چیزی که کاربران دنبال آن هستند، در اختیارشان قرار دهید. از طرف دیگر، میتوانید شکل جدیدی از محتوا را ایجاد کنید که جذابتر و کاربرپسندتر باشد.
-
از روش آسمانخراش (Skyscraper) استفاده کنید
پس از بررسی رقبا در سئوی متنی و کشف محتواهای برتر رقبایتان، یک نسخه بهتر از آنها ارائه دهید. تکنیک آسمان خراش شاید ابتدا کمی ساده به نظر برسد، اما به تلاش زیادی نیاز دارد. بعد از اینکه نسخه برتر محتوای خود را منتشر کردید، باید با سایتهایی ارتباط برقرار کنید که محتوای رقیب را لینک میدهند و از آنها بخواهید با لینکدهی به محتوای برتر شما، لینکهایشان را بهروزرسانی کنند.
پس از تحلیل محتوای رقبا، برای بهبود محتوای خود و پیشیگرفتن از سایتهای رقیب باید به برخی موارد توجهٔ ویژهای داشته باشید:
- عناوین
- عناوین متا
- توضیحات متا
- قالب
- قرار دادن کلمات کلیدی
- تعداد کلمه
- خوانایی
- ساختار صفحه
- استفاده از فایل های رسانهای پشتیبانی مانند تصاویر و ویدئو
- فرمت پاسخهای پرسوجو
- فراوانی انتشار
۲. تحلیل پروفایل بکلینک رقبا
دریافت بکلینک با کیفیت بالا از سایتهای معتبر، بخش مهمی از یک استراتژی موفق سئو به شمار میآید. بکلینکها یا لینکهای ورودی، لینکهایی در صفحات وب خارجی هستند که به سایت شما اشاره میکنند. این مورد از لینکها عمدتاً برای دعوت مخاطبان به دریافت اطلاعات بیشتر و بهتر مورد استفاده قرار میگیرند.
بکلینکها از ابتدای پیدایش موتورهای جستوجو عامل مهمی برای رتبهبندی وبسایتها بودهاند. در حالی که اهمیت آنها تا حدودی کاهش پیدا کرده است، هنوز هم تاثیر زیادی بر رتبهٔ سایتها در لیست نتایج دارند. بهترین راه استفاده از آنها هم دریافت بکلینک از وبسایتهای بزرگ و مشهور در صنعت است؛ زیرا اگر محتوای شما ارزشمند نباشد، این سایتها به آن اشاره نمیکنند.
اهمیت بالای بکلینکها باعث شده که بهعنوان یک روش اصلی آنالیز رقبا در سئو شناخته شوند. باید بدانید رقبایتان چگونه این بکلینکها را دریافت میکنند و تقویت لینکهای ورودی به وبسایت خود را در اولویت قرار دهید. بررسی بکلینکهای رقیب به شما کمک میکند روند تحقیق را کوتاه کرده و استراتژی بکلینکتان را بهبود بخشید.
البته دقت داشته باشید که همهٔ لینکها از ارزش یکسانی برخوردار نیست. دریافت لینک از سایتهای ضعیف و کلاهبرداری حتی میتواند به کاهش رتبهٔ وبسایت شما در لیست نتایج منجر شود. در این قسمت چند راه مناسب برای بهبود بکلینکهای سایتتان ارائه دادهایم:
- اطمینان حاصل کنید لینکهای ورودی به سایت شما با محتوای مرتبطی پیوند داده شدهاند؛
- از روش آسمانخراش (Skyscraper) برای ایجاد لینکهای باکیفیت استفاده کنید. به وبسایتهای با رتبهٔ بالا که به چندین رقیب لینک میدهند، توجه ویژهای داشته باشید. آنها میتوانند راهی ساده برای دریافت بکلینک معتبر باشند؛
- از نام برند خود حتی بدون لینک در محتوای مرتبط استفاده کنید و از سایتهای معتبر دیگر هم بخواهید که این کار را برای شما انجام دهند؛
- فعالیتهای لینکسازی رقبایتان را زیر نظر داشته باشید؛ اینگونه میتوانید با آگاهی از رویکرد آنها، محتوای مشابه ولی بهتری ارائه دهید.
۳. آنالیز سئو تکنیکال رقبا
بررسی سئو فنی یا تکنیکال، جزء نهایی تجزیهوتحلیل سئوی رقابتی محسوب میشود که باید به آن توجه داشته باشید. به زبان سادهتر، باید جزئیات فنی سایت خود را بررسی و نتیجه را با رقبا مقایسه کنید. به این ترتیب، هر گونه شکاف فنی سئو را که میتواند بر رتبهبندی وبسایتتان تاثیر منفی بگذارد، رفع کنید. در ادامه، عناصر کلیدی سئوی تکنیکال را که باید تجزیهوتحلیل کنید، معرفی کردهایم:
-
لینکهای داخلی
این لینکها علاوه بر اینکه کاربرپسندی سایت را افزایش میدهند، به رباتهای جستوجوگر کمک میکنند صفحات سایت را بهتر پیدا کرده و فهرستبندی کنند. استفاده از متن لنگر (anchor text) مناسب که لینک داخلی را بهخوبی توصیف کند، یک عملکرد خوب در این زمینه به شمار میآید. از طرف دیگر، با استفاده از لینکهای داخلی میتوایند ترافیک ورودی به صفحات مدنظر سایتتان را افزایش دهید.
-
ساختار وبسایت
بررسی ساختار وبسایتهای رقیب هم تکنیک مهمی در بررسی رقبا در سئو محسوب میشود. ساختار هر سایت به کاربران و رباتهای موتور جستوجو کمک میکند در آن حرکت کنند. عمق صفحه فاکتور مهمی در ساختار وبسایت است و در حالت ایدهآل، هیچ صفحهای نباید بیش از چهار کلیک با صفحهٔ اصلی فاصله داشته باشد.
-
سرعت صفحه
سرعت سایت همیشه عاملی مهم در رتبهبندی سایتها بوده است و با گذشت زمان، اهمیت آن بیشتر میشود. کاربران میخواهند بدون معطلی زیاد صفحه مورد نظر برایشان باز شود؛ بنابراین فرایند بازشدن صفحات شما نباید بیش از سه ثانیه طول بکشد.
-
سازگاری با موبایل
تعداد کاربران تلفن همراه با رشد چشمگیری در سالهای اخیر مواجه بوده است. در همین راستا، گوگل رویکرد ایندکس اول برای موبایل (mobile-first indexing approach) را معرفی کرده است. هر کسبوکاری که هدفش حضوری جدی در فضای آنلاین است، باید مطمئن شود که محتوای وبسایتش برای موبایل مناسب است.
مراحل آنالیز رقبا در سئو
برای اینکه بتوانید وضعیت سئوی رقیبانتان را بررسی کنید، لازم است یک سری مراحل را بهصورت گامبهگام پشت سر بگذارید. با توجه به اهمیت آنالیز رقبا در سئو، در این بخش مراحل متداول انجام این کار را برایتان آوردهایم:
مرحلهٔ اول: شناسایی رقبا
اولین قدم برای تحلیل رقیبان از نظر سئو، شناخت رقبای واقعی در این زمینه است. Moz توصیه میکند برای بهینهسازی کلمات کلیدی مختلف، ابتدا بفهمید رقیبان واقعی شما چه کسانی هستند؛ زیرا برخی از سایتها که در این کلمه به رتبهٔ برتر رسیدهاند، اصلا رقیب شما نیستند. به عبارت دیگر، محصولات یا خدمات حوزهٔ فعالیت شما را ارائه نمیدهند.
به این ترتیب، برای کشف رقیبان سئوی خود باید تجزیه و تحلیلی دقیق انجام دهید. مقایسه سئو، تحقیق روی کلمات کلیدی متعدد و مرتبط و بررسی ۱۰ تا ۲۰ وبسایتی که برای کلمات کلیدی مدنظر در رتبههای برتر قرار دارند، از جمله مهمترین اقداماتی هستند که میتوانید برای شناخت رقیبان و در نتیجه بررسی رقبا در سئو انجام دهید.
مرحلهٔ دوم: تعیین نقاط ضعف و قوت خود
حتی برندهای بزرگ در صنعت شما نقاط ضعفی دارند که میتوانید از آنها بهره ببرید. با تشخیص اینکه رقبای شما در چه بخشهایی قوی هستند و در کجا ضعف دارند، میتوانید زمینههای فرصت را برای برند خود ایجاد کنید.
البته قبل از شروع این مرحله از آنالیز رقبا در سئو، ابتدا نگاهی به عملکرد وبسایت خود بیندازید و متوجه شوید کجا در استراتژیهای سئویتان عقب افتادهاید. پرسش از کارمندان، نظرسنجیها و بازخورد مشتریان تا حد زیادی برای درک این موضوع به شما کمک میکنند.
اکنون میتوانید نقاط قوت و ضعف وبسایتهای رقیب را هم در زمینههای مختلف تعیین و با عملکرد خود در این موارد مقایسه کنید. برخی از مهمترین فاکتورهایی که میتوانید برای ارزیابی وبسایت خود و رقبایتان از آنها استفاده کنید، به شرح ذیل هستند:
- اعتبار و قدرت
- کیفیت و مرتبطبودن محتوا
- ربتهبندی کلمات کلیدی
- سئوی تکنیکال
- لینکهای داخلی
- سازگاری با موبایل
مرحلهٔ سوم: تجزیهوتحلیل صفحهبهصفحه
گام بعدی تحلیل رقبا در سئو این است که صفحات با عملکرد برتر آنها را در سایت رقیب بررسی کنید. چه کلمات کلیدی برای این صفحات انتخاب شده و چگونه این کلمات را در محتوای خود به کار گرفتهاند؟
به این نوع تحلیل شکاف کلمات کلیدی گفته میشود. این مرحله به شما کمک میکند کلمات کلیدیای را بیابید که سایتهای رقیب برای آنها رتبهبندی شدهاند؛ اما سایت شما از آنها استفاده نکرده است. وقتی کلمات کلیدی مرتبطی را که برای کسبوکار شما هم کاربرد دارند، کشف میکنید، میتوانید صفحات جدیدی برای رتبهبندی آنها ایجاد کنید؛ در نتیجه، این فرصت را دارید که بهجای رقیبان، مشتریان و کاربران را به سایت خودتان هدایت کنید. در ادامه ابزار آن را نیز به شما معرفی خواهیم کرد.
نکته: در مرحلهٔ بررسی رقبا در سئو، علاوه بر کلمات کلیدی باید به بکلینکها هم توجه کنید. باید ببینید رقیبان در محتوای خود به چه سایتهای لینک میدهند و این بکلینکها چگونه بر رتبه و اعتبار دامنه آنها تاثیر میگذارد؛ اینگونه میتوانید دید مناسبی به دست آورید و استراتژی لینکسازی مشابهی را برای تکرار نتایج مثبت آنها، به کار گیرید.
برای استفاده از استراتژی لینکسازی سایتهای رقیب، باید ویژگیهای زیر را از بکلینکهایشان مشاهده کنید:
- تعداد بکلینک
- اعتبار دامنه سایتهای لینکشده
- ارتباط محتوای صفحه با وبسایت لینکشده
مرحلهٔ چهارم: بررسی رتبهٔ رقبا در صفحهٔ نتایج جستوجو (SERP)
یک کسبوکار محبوب در حوزهٔ فعالیت شما، ممکن است برای دهها یا حتی صدها کلمهٔ کلیدی مختلف محتوا ایجاد کند و رتبهبندی شود. حال شما باید چه کار کنید؟ آیا باید با این وبسایت مسابقه دهید؟ خیر، این کار لازم نیست. معمولا شرکتهای بزرگ بودجه لازم را دارند تا مطمئن شوند همیشه برای کلمات کلیدی برتر رتبهبندی میشوند.
«نیل پاتل» متخصص سئو، توصیه میکند: هنگام آنالیز رقبا در سئو، تلاش خود را روی آن دسته کلمات کلیدی متمرکز کنید که ROI بالایی دارند و باعث سود و درآمد بیشتر شما میشوند.
برای مثال، اگر شما در زمینهٔ حیوانات خانگی فعالیت داشته و بودجه محدودی دارید، تلاش برای کسب رتبه در کلمهٔ «اسباببازی گربه» کاملا بیهوده است؛ زیرا کلمات بسیار مهمتری در این حوزه وجود دارند که میتوانید روی آنها تمرکز کنید و به درآمد بیشتری برسید.
روی محصولات و خدمات پرمخاطب خود تمرکز کنید و دنبال کلماتی باشید که ترافیک را به صفحات مربوط به آنها در وبسایتتان سرازیر میکنند. یا اینکه برای این موارد محتوایی منحصربهفرد و کاربردی ایجاد کنید؛ محتواهایی که تاکنون رقبایتان به فکر ایجادشان نیافتاده باشند.
مرحلهٔ پنجم: یافتن گپها و فرصتها
این مرحلهٔ بررسی رقبا در سئو هم بسیار حائز اهمیت است و تلاش زیادی میطلبد؛ زیرا باید بفهمید رقبایتان در چه زمینهای بهخوبی عمل نکردهاند و در واقع گپ دارند. این برای شما یک فرصت عالی است تا در آن زمینهٔ نیاز کاربران را پاسخ دهید و تجربهای مناسب برایشان ایجاد کنید.
برای مثال، گاهی اوقات کلمات و عباراتی بارها توسط کاربران جستوجو میشوند اما سایتهای رقیب تلاشی در زمینهٔ پاسخدهی به آنها انجام ندادهاند. شما میتوانید با ایجاد صفحهای در این زمینه و تولید محتوای باکیفیت، از این فرصت استفاده کنید و ترافیک وبسایتتان را افزایش دهید.
این گپها ممکن است در هر بخش وبسایتهای رقیب وجود داشته باشد. چیزی که اهمیت دارد، پیداکردن آنها و استفاده بهینهٔ از این فرصت برای کسب اعتبار نزد گوگل و کاربران است.
مرحلهٔ ششم: چیدن استراتژی
حال که آنالیز سایت رقیب را انجام داده و دادههای مربوط به سئو و بهینهسازی آنها را جمعآوری کردهاید، گام بعدی استفاده از این دادهها برای ایجاد یک برنامهٔ محتوا است. بر اساس گزارش تهیهشده، میتوانید استراتژی سئوی محتوای خود را ایجاد کنید. برای شروع باید یک لیست از کلمات کلیدی یا یک لیست از ایدههای محتوا داشته باشید.
این کلمات کلیدی همان مواردی هستند که از بررسی وبسایتهای رقیب به دست آوردهاید. اگر تاکنون برای این کلمات صفحهٔ خاصی ایجاد نکردهاید، باید این کار را انجام دهید. در صورتی هم که قبلا سایت شما برای این کلمات رتبهبندی شده است، باید نسبت به بهینهسازی آنها اقدام کنید؛ یعنی از تکنیکهای سئوی سایتهای رقیب در بخش کلمات کلیدی، بکلینک و محتوا بهمنظور بهترشدن آنها استفاده کنید.
مرحلهٔ هفتم: اندازهگیری مستمر نتایج
پس از انتشار محتوای جدید یا بهینهسازی محتواهای قدیمی بر اساس گزارشاتی که از آنالیز رقبا در سئو به دست آوردهاید، باید عملکرد آنها را پیگیری کنید. به عبارت دیگر، بهصورت پیوسته رتبهٔ سایتتان را در کلمات کلیدی مدنظر بررسی کرده و با وبسایتهای رقیب مقایسه کنید تا بفهمید آیا استراتژی تحلیل رقابتی شما کارآمد است یا خیر.
این موارد مهمترین مراحل بررسی رقبا در سئو به شمار میآیند. اکنون که شناخت مناسبی از آنها به دست آوردهاید، وقت آن رسیده تا با ابزارهای مناسب هم آشنا شوید.
۵ ابزار فوقالعاده برای تحلیل رقبا در سئو
برای این که بتوانید کلمات کلیدی مهم را که رقبایتان روی آنها سرمایهگذاری میکنند، پیدا کنید، به ساختار بکلینکهای موجود در سایتهایشان دسترسی یابید و رتبهٔ آنها را در هر کلمهٔ کلیدی بفهمید، باید از ابزارهای تخصصی این حوزه استفاده کنید. به همین خاطر، در این قسمت ۵ مورد از بهترین ابزارهای تحلیل رقبا در سئو را معرفی کردهایم:
۱. Ahrefs
این ابزار دادههای گوناگونی دربارهٔ محتوای سایتهای رقیب، کلمات کلیدی، بکلینکها، تبلیغات PPC و سایر موارد این چنینی ارائه میدهد؛ همچنین بخش Site Explorer این ابزار، دید عمیقی از ترافیک رایگان و پولی وبسایتها از جمله بکلینکهایشان به شما ارائه میدهد.
ابزار تجزیهوتحلیل Ahrefs دارای قابلیت خاصی به نام شکاف محتوا (Content Gap) نیز هست. این ویژگی امکان شناسایی کلمات کلیدی مختلفی را که سایتهای گوناگون بر اساس آنها رتبهبندی شدهاند، فراهم میکند. به این ترتیب، شما میتوانید دامنهٔ وبسایتهای مدنظر خود (سایتهای رقیب) را وارد کرده و کلمات کلیدی را که برای آنها رتبهبندی شدهاند، مشاهده کنید.
۲. SEMrush
Semrush یکی از بهترین گزینههای ممکن بهمنظور تحلیل رقبا در سئو برای تیمهای بزرگ، مشتریان سازمانی و هر فرد یا شرکتی است که بهصورت جدی روی سئو و بهینهسازی سایت خود تمرکز دارد. در واقع، این وبسایت یک پلتفرم بازاریابی همهجانبه است که که دارای بیش از ۴۰ ابزار مختلف در حوزههای SEO، SMM، PPC و بازاریابی محتوایی میباشد.
جعبه ابزار تحلیل رقبای Semrush شامل چهار ابزار مختلف میشود که تمام دادههای لازم برای بهدستآوردن یک دید کامل از استراتژیهای بازاریابی دیجیتال رقبا را در اختیارتان قرار میدهد. این ابزارها، عبارتند از:
- تحقیقات ارگانیک (Organic Research)
- تحقیقات تبلیغاتی (Advertising Research)
- ردیاب رسانههای اجتماعی (Social Media Tracker)
- تحلیل ترافیک (Traffic Analytics)
ابزار تحقیقات ارگانیک به شما نشان میدهد که سایتهای رقیب شما برای چه کلمات کلیدی رتبهبندی شدهاند و ارزش هر یک از این کلمات چقدر است؛ همچنین قابلیت بسیار مناسبی با عنوان شکاف کلمات کلیدی (keyword gaps) وجود دارد که امکان مقایسه چند رقیب بهصورت همزمان و کشف شکافهای موجود در استراتژی سئویشان را فراهم میسازد. به این ترتیب، امکان کشف کلمات کلیدی ارزشمندی را که آنها نادیده گرفتهاند، خواهید داشت.
ویژگی تحقیقات تبلیغاتی به شما دید میدهد که رقبایتان برای چه کلمات کلیدیای از تبلیغات گوگل ادز یا ppc استفاده کردهاند و از این طریق میتوانید استراتژی PPC آنها را مشاهده و روشهای تبلیغاتیشان را تجزیهوتحلیل کنید.
ابزار تحلیل ترافیک به شما امکان میدهد تا بینش عمیقی از عملکرد وبسایتهای رقیبتان از جمله کل ترافیک ماهانه، منابع ترافیک، نرخ پرش (bounce rate)، زمان ماندگاری کاربر در صفحه و غیره به دست آورید. البته دقت داشته باشید که این ابزار Semrush یک افزونهٔ پولی است؛ اما اگر دنبال تجزیهوتحلیل اساسی منابع ترافیک سایتهای رقیب هستید، ارزش امتحان را دارد.
۳. Ubersuggest
یک راه بسیار مناسب برای شناخت رقبای سئو، استفاده از ابزارهای رایگان تجزیهوتحلیل سئو مانند Ubersuggest است. با تایپ کلمهٔ کلیدی مدنظرتان در این برنامه، فهرستی از لینکها و دامنههایی را که برای آن رتبهبندی شدهاند، مشاهده میکنید. اکنون شما میتوانید این دامنهها را تجزیهوتحلیل کنید و متوجه شوید که چه تعدادی از آنها واقعا رقیب سایت شما بهشمار میآیند.
این ابزار به دلیل رایگان بودن ممکن است تعداد دامنهها و کلمات کلیدی محدودی برای شما نمایش دهد.
۴. Screaming Frog
این ابزار سریع بوده و یک نمای کلی از تمام صفحات و توضیحات متای آنها در اختیارتان قرار میدهد؛ بنابراین میتوانید ببینید آنها روی کدام کلمات کلیدی تمرکز میکنند و در توضیحات متا چه میگویند تا کاربران را وادار به کلیک روی سایتشان کنند.
این ابزار علاوه بر کمک به آنالیز رقبا در سئو، به شما امکان اطلاع از مشکلات فنی سایت خود را هم میدهد. شما میتوانید با استفاده از Screaming Frog کیفیت عناصر مهم سئوی درون صفحه از جمله عناوین، تگها و غیره را بررسی کنید.
۵. گوگل
گوگل برای یک کلمه کلیدی یا عبارت جستوجوی خاص، خود باارزشترین ابزار تحلیل رقبا است. شما میتوانید کلمهٔ کلیدی یا عبارت مدنظر را جستوجو کنید و ببینید چه صفحهای برای آن رتبهٔ ۱ شده است؛ سپس محتوای این صفحه را تجزیهوتحلیل کنید و بفهمید چه عناصر خوبی در آن وجود دارد و کدام یک را میتوانید در صفحات خودتان شبیهسازی کنید. این کار با طرح چند پرسش کلیدی انجام میگیرد:
- عنوان، توضیحات، H1ها و محتوای پشتیبانی ما چگونه با محتوای رقیب مقایسه میشوند؟
- آنها چه محتوایی دارند که ما نداریم؟ چه بخشهای محتوایی میتوانیم اضافه کنیم که صفحات رقیب نداشته باشند؟
- صفحه رتبهٔ ۱ فعلی چند کلمه دارد و چگونه میتوانیم تعداد آن را در صفحات خود افزایش دهیم؟
- چه سایتهایی به وبسایت شماره ۱ فعلی لینک میدهند؟ آیا میتوانیم بکلینکهایی مشابه یا بهتر برای سایت خود دریافت کنیم؟
نکته: یک تکنیک مناسب بهمنظور استفاده از گوگل برای آنالیز رقبا در سئو این است که ۱۰ نتیجهٔ برتر گوگل را از نظر کلمات کلیدی بررسی کنید. ۵ نتیجه برتر را هم از نظر محتوا عمیقا تحلیل کنید تا به نقاط قوت آنها پی ببرید.
ابزارهای گوناگون دیگری هم برای تحلیل و آنالیز سئوی وبسایتهای رقیب وجود دارد که در صورت تمایل میتوانید از آنها استفاده کنید. Serpstat، BuzzSumo، Brand24، Frase، SEO SpyGlass، Morningscore و SpyFu برخی دیگر از این ابزارها به شمار میآیند.
بدون آنالیز رقبا در سئو راه به جایی نخواهید برد!
در این مقاله، مراحل بررسی رقبا در سئو را بهصورت کامل برایتان توضیح دادیم و بهترین ابزارهای موجود را برای این کار معرفی کردیم؛ با تکیه بر این اطلاعات میتوانید برای آنالیز وضعیت سئوی وبسایتهای رقیب اقدام کنید؛ جهت هرگونه ابهام و پرسش و نظرات خود، با ما در بخش دیدگاهها در ارتباط باشید.
سولات متداول
- مهمترین اقدام برای بررسی رقبا در سئو چیست؟
از جمله مهمترین اقدامات میتوان به مقایسهٔ سئو، تحقیق کلمات کلیدی متعدد و مرتبط و بررسی ۱۰ تا ۲۰ وبسایتی که برای کلمات کلیدی مدنظر در رتبههای برتر قرار دارند، اشاره کرد.
- در بررسی رقبا در سئو، بهتر است روی چه کلمات کلیدیای سرمایهگذاری کنیم؟
طبق گفته «نیل پاتل» متخصص سئو، بهتر است هنگام آنالیز رقبا در سئو، تلاش خود را روی آن دسته کلمات کلیدی متمرکز کنید که ROI بالایی دارند و باعث سود و درآمد بیشتری نیز میشوند.
- بهترین تکنیک گوگل برای آنالیز رقبا در سئو چیست؟
یک تکنیک مناسب برای استفاده از گوگل در آنالیز رقبا در سئو این است که ابتدا ۱۰ نتیجهٔ برتر گوگل را از نظر کلمات کلیدی بررسی کنید و سپس ۵ نتیجه برتر را هم از نظر محتوا عمیقاً تحلیل کنید تا به نقاط قوت آنها پی ببرید.
منابع: thriveagencyt , ahrefs , startupbonsais, rockcontents , databox