تأثیر بازاریابی سنتی روزبهروز در حال کمتر و کمتر شدن است. اگر شما یک فرد آیندهنگر باشید، میدانید که باید راه بهتری برای انجام این کار وجود داشته باشد. این راه همان بازاریابی محتوایی است؛ اما بازاریابی محتوا چیست و چگونه به شما در معرفی محصولات و خدماتتان کمک میکند؟
این روش، بر تولید و انتشار محتوای مفید، مرتبط و ارزشمند برای جذب و حفظ مشتریان تمرکز دارد. در کنار تبلیغ محصول یا خدمت، محتوایی در اختیار مخاطبان میگذاریم که مشکلات آنها را برطرف کند.
مخاطب وقتی حس کند برای او ارزش قائل شدهاید و راهحلی مناسب برای رفع مشکلش ارائه دادهاید، به شما اعتماد میکند و کمکم به یک مشتری بالقوه تبدیل میشود. با توجه به اهمیت محتوا در دنیای امروز، تعریف بازاریابی محتوایی، انواع محتوا در این روش بازاریابی، مزایا و نحوهٔ تدوین استراتژی آن را با هم در این مقاله مرور میکنیم. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
محتوا چیست؟
قبل از اینکه به کانتنت مارکتینگ بپردازیم، ابتدا باید بدانید محتوا چیست. تعریفهای متنوع و زیادی برای محتوا وجود دارد و نمیتوان گفت کدامیک این مفهوم را دقیقتر توصیف کرده است؛ اما میتوان بهطور کلی گفت:
هر شکلی از اطلاعات که ساختار مشخصی داشته باشد، انسان بهعنوان مخاطب آن را درک و از آن استفاده کند و بتوان آن را اصلاح و ویرایش کرد، محتوا است.
اگر محتوا با کمک زیرساختهای دیجیتال منتشر و خوانده شود، به آن محتوای دیجیتال گفته میشود که میتواند به شکلهای مختلف مثل متن، صورت، ویدیو، تصویر یا انیمیشن باشد. براساس این تعریف، شما هماکنون در حال خواندن یک محتوای دیجیتال هستید.
پست وبلاگ، پستهای شبکههای اجتماعی، ایمیلها، پادکستها و ویدیوهای آموزشی از جمله مهمترین اشکال محتوای دیجیتال هستند که شما در طول شبانهروز، با آنها مواجه میشوید. حالا حتما میخواهید بدانید چگونه امکان بازاریابی با این محتواها وجود دارد؟ در ادامه، این سؤالتان را پاسخ میدهیم:
بازاریابی محتوایی چیست؟
اگر بخواهیم تعریفی ساده از بازاریابی محتوا ارائه دهیم، باید بگوییم:
مجموعهای از فعالیتها برای برنامهریزی، تولید، انتشار و توزیع محتوا از طریق کانالهای مختلف بازاریابی مثل شبکههای اجتماعی
هدف از این کار هم دستیابی به مخاطبان هدف و ایجاد و افزایش آگاهی از برند، جذب آنها و در ادامه، فروش و نگهداری مشتریان است.
با توجه به تعریف فوق، محتوا هستهٔ اصلی بازاریابی محتوایی است. شما با ارائهٔ محتوای ارزشمند، اعتماد مشتریان راغب را جلب میکنید؛ بنابراین احتمال تبدیل آنها به مشتری بسیار بیشتر میشود.
هنگامی که مخاطب به شما اعتماد کند، برای رفع سایر مشکلاتش هم به شما مراجعه خواهد کرد؛ به این ترتیب، خود فرد به سمت شما میآید و درخواست استفاده از خدمات یا خرید محصولاتتان را خواهد داشت. پس میتوان گفت، این نوع بازاریابی در دستهٔ بازاریابی درونگرا قرار میگیرد و از روش برونگرا یا سنتی پیروی نمیکند.
در ادامه، ویدیویی برای شما آماده کردهایم که تعریف بازاریابی محتوایی را بهبهترین شکل ممکن ارائه میدهد. اگر میخواهید درک عمیقی از کانتنت مارکتینگ به دست آورید، این ویدیو را مشاهده کنید:
بازاریابی محتوایی چگونه کار میکند؟
مشتریان برای آشنایی با برند، خدمت یا محصول شما چند مرحله را طی میکنند که شامل آگاهی (awareness)، توجه (consideration) و تعهد (commitment) هستند. هر یک از این مراحل برای جذب و نگهداری مشتری به یک محتوای مناسب نیاز دارند؛ بنابراین نحوهٔ کار بازاریابی محتوا تا حد زیادی به مرحلهٔ فروش محصول بستگی دارد که در ادامه هر کدام را بررسی میکنیم:
آگاهی (awareness)
ابتدا ممکن است مشتریان از برند شما و آنچه که ارائه میدهید، آگاهی نداشته باشند. به همین خاطر، در این مرحله محتوایی لازم دارید که بتواند چالشهای کاربران را روشن کند و تا حد امکان آنها را کاهش دهد. محتوایی که این ویژگیها را داشته باشد و یک ارتباط مناسب با مخاطبان ایجاد کند، توجه آنها را به برند شما جلب خواهد کرد؛ چراکه مفید و مرتبط است.
پستهای شبکههای اجتماعی، پستهای وبلاگ، ایمیلها و ویدیوها از جمله مهمترین محتواهای مناسب برای مرحلهٔ آگاهی بهشمار میآیند.
توجه (consideration)
در این مرحله، کاربر نام برند شما را شنیده است؛ از این رو سعی میکند بین این برند و سایر مواردی که از آنها آگاهی دارد، بهترین انتخاب را انجام دهد. این زمان برای برندهای مختلف بسیار حائز اهمیت است و باید بتوانند نظر کاربران را به سمت خود جلب کنند؛ بنابراین به محتوایی نیاز خواهید داشت که نهتنها مفید و کاربردی باشد، بلکه توجه مخاطب را هم به برند شما جلب کند.
مقالات آموزشی و راهنماها برخی از رایجترین و مناسبترین محتواهای این مرحله به حساب میآیند.
تعهد (commitment)
اکنون مشتری به خرید محصول یا استفاده از خدمت شما متعهد شده است؛ بنابراین زمان آن فرا رسیده که خاطر او را از این انتخاب آسوده کنید تا محصول شما را بخرد. به احتمال زیاد، مشتریان متعهد در خبرنامه یا ایمیلهایتان مشترک میشوند یا اینکه شما را در شبکههای اجتماعی دنبال میکنند؛ از این رو، با محتوایی که تولید و در این بسترها ارائه میکنید، باید مخاطب را متقاعد کنید که بهترین انتخاب در میان سایر رقبا هستید.
هرقدر محتوای شما در این مرحله از کیفیت و کارایی بالاتری برخوردار باشد، مشتری نسبت به استفاده از خدمات شما مطمئنتر خواهد شد؛ بنابراین تعهد او به شما افزایش پیدا میکند و بهسختی ممکن است برند شما را با برندی دیگر جایگزین کند. حتی در بسیاری از موارد، مشتری خود محتوایی را به اشتراک میگذارد که به معرفی محصول یا خدمت شما کمک میکند. برای مثال، تگکردن دوستان در یک پست اینستاگرامی که به خدمت یا محصول موردِ نیاز آنها اشاره کرده است.
بهطور کلی، خبرنامهها، دمو، سؤالات متداول و کیس استادی (مطالعه موردی) مهمترین محتواهای اثرگذار در این مرحله به حساب میآیند.
توجه داشته باشید، در هر مرحله از کانتنت مارکتینگ، تولید محتوای با کیفیت و مرتبط که مخاطبان موردِ نظر شما را بهصورت مستقیم هدف قرار دهد، اهمیت زیادی دارد؛ چراکه موتورهای جستوجو روزبهروز هوشمندتر میشوند و تنها محتوایی برنده خواهد شد که واقعا بهترین باشد. بیایید چند محتوای مختلف در را در بخش بعدی بررسی کنیم.
انواع محتوا در بازاریابی محتوا
محتوا در شکلهای مختلفی ارائه میشود که میتوانید از آنها برای تحتتأثیر گذاشتن کاربرانتان استفاده کنید. آشنایی با این موارد به شما کمک میکند بهترین و متناسبترین نوع محتوا را انتخاب کنید و تمرکزتان را روی آن قرار دهید. از مهمترین و رایجترین انواع محتوا، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پست وبلاگ
پستهای وبلاگ، زیربنای بازاریابی محتوایی هستند. این پستها باعث آگاهی از برند شما میشوند و تعامل با کاربران را افزایش میدهند. از طرف دیگر، هزینهٔ ایجاد، مدیریت و انتشار آنها نسبت به سایر محتواها پایینتر است.
با کمک یک پست وبلاگ، میتوانید سایر محتواهای داخلی و خارجی را از طریق لینک داخلی تبلیغ کنید، اطلاعات محصولتان را ارائه دهید یا با قراردادن دکمههایی برای اشتراکگذاری، تعداد بازدیدها را افزایش دهید.
تاثیر پستهای وبلاگ در بازاریابی برند شما کاملا به کیفیت محتوایی که ارائه میدهید، بستگی دارد. هرقدر یک پست وبلاگ مفصلتر و بهروزتر باشد، احتمال رسیدن به نتایج دلخواهتان هم افزایش مییابد. میانگین وبلاگها حدود ۱۱۴۲ کلمه است؛ اما شما باید به نیت مخاطب از جستوجو توجه کنید و بسته به آن، محتوایی طولانی یا کوتاه ارائه کنید.
ویدیو
۶۹ درصد از مصرفکنندگان بر اساستحقیقات Wyzowl ترجیح میدهند از طریق ویدیو، دربارهٔ محصولات یا خدمات یک برند بیاموزند. به همین خاطر، محتواهای تولیدشده در چند سال گذشته، بیشتر و بیشتر به سمت ویدیو هدایت شدهاند. به نظر شما، چه کسی ویدیوهای سریع با موضوعات جالب را دوست ندارد؟
تولید محتوای ویدیویی سخت است و میتواند هزینهٔ بیشتری هم برای شما ایجاد کند؛ اما باعث میشود که بهترین نتایج ممکن را از اجرای بازاریابی محتوا بگیرید. اگر شرکت یا برندتان محتوای ویدیویی خوبی تولید کند، احتمال موفقیت در معرفی خدمات و محصولات بالاتر از زمانی خواهد بود که تنها روی محتوای نوشتاری تمرکز میکنید.
اینفوگرافیک
گاهی اوقات، ممکن است قصد ارائهٔ برخی موضوعهای پیچیده را به مشتریان داشته باشید که توضیح آنها تنها با یک پست وبلاگ دشوار است. در اینگونه موارد، اینفوگرافیک یک گزینهٔ مناسب خواهد بود؛ چراکه این روش، اطلاعات و دادهها را در قالب گرافیک و تصویر به کاربر ارائه میدهد که راحتتر درک میشوند.
اینفوگرافیک با ترکیبی از جملهبندی ساده، عبارات کوتاه و تصاویر واضح، راهی عالی برای ایجاد ارتباط موثر با مخاطبان است؛ بنابراین اگر میخواهید برخی نکات آموزشی را با زبانی ساده به کاربران و مشتریانتان ارائه دهید، حتما اینفوگرافیک را مدنظر داشته باشید.
مطالعه موردی (Case study)
زمانی که کاربران میبینند، برند و شرکت شما قبلاً از دانش و تخصصش برای رفع مشکلات سایر مشاغل استفاده کرده است، اطمینان بیشتری پیدا میکنند و احتمال تبدیلشدن آنها به مشتری افزایش مییابد. این چیزی است که میتوانید با مطالعه موردی به دست آورید.
در واقع، مطالعات موردی راهی عالی هستند که شما، خود را بهعنوان یک متخصص در حوزهٔ کاریتان به رخ بکشید؛ بنابراین اگر تجربههای موفقی در زمینهٔ شغلی خود دارید، میتوانید محتواهایی در قالب مطالعه موردی ایجاد کنید و در اختیار کاربران بگذارید. اینگونه، مخاطبان با تخصص شما آشنا میشوند و میدانند که چگونه مشکل را برطرف کردهاید.
محتوای تولید شده توسط کاربر (UGC)
از دیگر محتواهای مناسب و رایگانی که میتوانید در بازاریابی محتوایی خود از آن استفاده کنید، محتوای تولید شده توسط کاربر مثل تستیمونیال است. در این روش، تجربه و دیدگاههای افرادی را که از خدمات یا محصولات شما استفاده کردهاند، به سایر کاربران هم نمایش میدهید. در واقع، به سایر مخاطبان میگویید که خدماتتان چگونه به مشتریان قبلی کمک کرده است.
برای تولید محتوای UGC نیاز نیست هزینه کنید! کافی است شبکههای اجتماعی را رصد کنید و نظرات مشتریان را بخوانید. سپس، آن را با سایر مخاطبان خود به اشتراک بگذارید؛ همچنین میتوانید از مخاطبان بخواهید نظر خود را در بخش کامنتها با شما در میان بگذارند.
پستهای شبکههای اجتماعی
در حال حاضر، شبکههای اجتماعی بیش از ۳.۶ میلیارد کاربر دارند که آمار چشمگیری است؛ بنابراین برای موفقیت کسبوکارتان، باید توجه ویژهای به سرمایهگذاری در این شبکهها داشته باشید. فیسبوک، اینستاگرام، لینکدین و اسنپچت برخی از مهمترین پلتفرمهای موجود هستند که هر کدام برای کارهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. ابزارهای تولید محتوا در آنها هم با یکدیگر تفاوت دارد.
شما باید سعی کنید متناسبترین شبکه اجتماعی با کار و مخاطبِ هدف خود را پیدا کنید و با ایجاد پستهای مناسب، مفید و کاربردی، افراد علاقهمند به کسبوکار خود را جذب کنید؛ همچنین میتوانید آدرس این شبکهها را در وبسایتتان قرار دهید تا کاربرانی که از آن بازدید میکنند، امکان دنبال کردن شما را در شبکههای اجتماعی داشته باشند. به این ترتیب، کاربران با برند شما و خدمات مربوط به آن بیشتر آشنا خواهند شد و میتوانند مستقیم، با شما صحبت کنند.
پادکست
پادکست یکی از سادهترین روشها برای کاربران بهمنظور آموزش نکات جدید در موضوعات مختلف است. به همین خاطر، در سالهای اخیر با استقبال فراوانی روبهرو شده است. بسیاری از مشاغل و کسبوکارها به ایجاد و اشتراکگذاری پادکستهایی برای معرفی محصول یا خدمت خود اقدام میکنند.
از آنجایی که تعداد طرفداران پادکست و آموزشهای صوتی روزبهروز در حال افزایش است، باید به این نوع محتوا هم توجه داشته باشید. در واقع، اگر در بسته بازاریابی محتوایی خود پادکست را هم اضافه کنید، امکان جذب کاربران بیشتری را خواهید داشت.
ایبوک (eBooks)
کتابهای الکترونیکی نوع دیگری از محتوا هستند که میتوانید در وبسایت خود یا سایر کانالهای ارتباطی، به کاربران ارائه دهید. نحوهٔ عملکرد کتابهای الکترونیکی یا ایبوکها هم تا حد زیادی مشابه با پستهای وبلاگ است. با این تفاوت که دارای متن طولانیتری هستند و معمولا کاربر برای دانلود آن، باید اطلاعاتی مانند نام و آدرس ایمیل را ارائه دهد.
زمانی که کاربر برخی اطلاعات خود مانند آدرس ایمیل را وارد میکند، شما میتوانید پیشنهادهای ویژه خود را از این طریق برای او ارسال کنید. علاوه بر اینکه، کتابهای الکترونیکی هم اگر بهاندازهٔ کافی محبوب و جذاب باشند، میتوانند موجب علاقه کاربر به محصولات و خدمات شما شوند و حتی در شبکههای اجتماعی سروصدا کنند؛ بنابراین لازم است روی این نوع محتوا هم سرمایهگذاری کنید.
به جای حساس ماجرا یعنی نوشتن استراتژی رسیدیم! در بخشهای بعدی، مراحل آمادهکردن استراتژی بازاریابی محتوایی و اصول آن را با شما در میان میگذاریم.
نحوهٔ تدوین استراتژی بازاریابی محتوایی
برای اینکه بتوانید بازاریابی محتواییتان را بهبهترین شکل ممکن اجرا کنید، لازم است ابتدا، یک استراتژی مناسب برای آن تدوین کنید. مهمترین مراحل تدوین استراتژی برای این نوع بازاریابی عبارتند از:
مرحلهٔ اول: تعیین هدف
در اولین گام، از تدوین استراتژی بازاریابی، باید اهدافی هوشمندانه تعیین کنید. این اهداف باید مختص کسبوکار شما باشند. در واقع، باید بدانید که میخواهید با اجرای این نوع بازاریابی به چه چیزی برسید. چند نمونه اهدافی که میتوانید از اجرای بازاریابی محتوا داشته باشید، در اینجا آوردهایم:
- بهبود آگاهی از برند
- افزایش درآمد
- افزایش تبدیلها
- بهبود وفاداری به برند
- افزایش تعامل با مشتریان
- ایجاد ارتباط با مشتریان بالقوه و جلب اعتماد آنها
- جذب شرکای استراتژیک
مرحلهٔ دوم: تعیین KPI
بعد از اینکه اهدافتان را مشخص کردید، باید شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) را برای این اهداف تنظیم کنید. این شاخصها، دادههای قابل اندازهگیری هستند که میتوانید به کمک آنها عملکرد واقعی خود را برای رسیدن به هدف مورد نظر اندازهگیری کنید. برای مثال، فروش روزانه و ترافیک سایت KPIهایی هستند که میتوانید از آنها برای سنجش عملکردتان استفاده کنید.
مرحلهٔ سوم: تصمیمگیری دربارهٔ نوع محتواها
نوع محتوا به مخاطبان هدف و پرسونای مشتری بستگی دارد. در واقع، باید بدانید مشتری به چه چیزی نیاز دارد، دنبال رفع چه چالشهایی است و چگونه میتوانید به آنها کمک کنید. بعد از اینکه به پاسخ این سؤالات رسیدید، میتوانید به انواع محتوا که بیان کردیم، نگاهی بیندازید و تصمیم بگیرید که کدام یک را ارائه کنید.
مرحلهٔ چهارم: انتخاب کانالهای انتشار
هنگامی که نوع محتوا را تعیین کردید، باید کانالهای انتشار آن را هم انتخاب کنید. برای این کار هم باید مخاطبان هدفتان را بررسی کنید و ببینید که در چه کانالهای بیشتر فعالیت دارند. کانالی که اکثر مخاطبان هدف شما را تشکیل میدهد، همان کانال مناسب برای اشتراکگذاری محتوا خواهد بود.
مرحلهٔ پنجم: تعیین بودجه
به نوع محتوا و کانالی که برای اشتراکگذاری آن انتخاب کردهاید، فکر کنید؛ سپس با پرسش چند سؤال از خود، میتوانید برای تنظیم بودجه تصمیم بگیرید:
- آیا برای تولید محتوا به خرید نرمافزار یا ابزار خاصی نیاز دارید؟ (برای مثال، نرمافزار طراحی گرافیک یا دوربین برای ثبت تصاویر باکیفیت)
- آیا باید کارشناسهای تولید محتوا را استخدام کنید؟
- آیا باید برای فضای تبلیغاتی هزینه کنید؟
مرحلهٔ ششم: تولید و توزیع محتوا
در این مرحله، شما باید محتوا را ایجاد کنید و آن را به دست مخاطبِ هدف برسانید. برای تولید و توزیع محتوا، بهتر است برنامهٔ مشخصی داشته باشید. بهکارگیری یک تقویم محتوای مناسب این اطمینان را ایجاد میکند که محتواها را منظم و مداوم تهیه و در اختیار مخاطبان میگذارید؛ همچنین استفاده از تقویم محتوا به تیم شما کمک میکند که از تمام محتواهای ایجادشده مطلع باشند و برنامهریزیهای لازم را زودتر از موعد انجام دهند.
مرحلهٔ هفتم: تجزیهوتحلیل
در نهایت، نتایج خود را تجزیهوتحلیل و اندازهگیری کنید تا بتوانید تغییرات لازم را برای بهبود استراتژی خود انجام دهید و به مخاطبان بیشتری دست یابید. برای این کار، باید به اهدافی که از ابتدا انتخاب کردهاید و KPIها نگاه کنید. ببینید آیا به این اهداف دست یافتهاید؟
در اینجا، چند ابزار مناسب را برای شما آوردهایم که میتوانید برای اندازهگیری میزان دستیابی به هدف، از آنها استفاده کنید:
- Google Analytics
- SharedCount
- Sprout Social
اصول بازاریابی محتوایی
زمانی میتوانید کانتنت مارکتینگ را با موفقیت اجرا کنید که به یک سری اصول و ویژگیها توجه داشته باشید. مهمترین اصول و ویژگیهای این نوع بازاریابی، عبارتند از:
۱. لحن و سبک نوشتن
اگر لحن و سبک صحبتکردن شما با برند شما و مخاطبِ هدف همخوانی داشته باشد، بازاریابی خوبی هم خواهید داشت. به همین خاطر، هنگام نوشتن هر چیزی اعم از پست وبلاگ و پستهای شبکههای اجتماعی مطمئن شوید که خواننده را به شیوهای درست و با لحنی مناسب درگیر میکنید.
۲. شناخت مخاطب
درک و شناخت مناسب مخاطبان به شما کمک میکند بدانید محتوایتان را چگونه طراحی و تولید کنید که اثرگذار باشد. برای مثال، محتوایی که برای جذب اولیه کاربران استفاده میکنید با محتوایی که برای نگهداری مشتریان فعلی نیاز دارید، متفاوت است.
۳. کیفیت
اجازه دهید این ویژگی مهم کانتنت مارکتینگ را با یک مثال توضیح دهیم. فرض کنید به صفحهٔ محصول وبسایت رسمی اپل وارد شدهاید. اگر اشتباه گرامری یا غلط املایی در توضیحات محصول مشاهده کنید، چه واکنشی خواهید داشت؟
بدون شک، شما انتظار ندارید برندی با این شهرت جهانی، کوچکترین اشتباهی حتی در حد یک غلط املایی یا اشتباه گرامری در محتوای خود داشته باشد. این همان چیزی است که رعایت آن به افزایش کیفیت محتوایتان منجر میشود.
بنابراین، اگر محتوایی تولید میکنید، ابتدا مطمئن شوید که قبل از انتشار آن، سرقت ادبی را بررسی کردهاید. اطمینان از نگارش صحیح کلمات، دقیقبودن آمار و اطلاعات و عدم استفاده از کلمات غیرحرفهای موارد دیگری هستند که برای تولید یک محتوای باکیفیت باید به آنها توجه داشته باشید.
۴. نوع محصول یا خدمت
برای هر نوع محصول یا خدمت، محتوایی جداگانه تولید و اشتراکگذاری کنید. زمانی که همه یا تعداد زیادی از محصولاتتان را در یک محتوا معرفی میکنید، خواننده احساس درگیرشدن نمیکند؛ اما هنگامی که روی یک محصول یا خدمت تمرکز میکنید، با صحبتکردن دربارهٔ چیزی که مخاطب واقعا به آن نیاز دارد، میتوانید کمک کنید تا خواستههایش را برآورده کند.
۵. ارزش
محتوایی که تولید میکنید، باید حاوی پیام یا ارزش خاصی برای برندتان باشد. اگر محتوای شما پیام خاصی را منتقل نکند، کارکرد زیادی ندارد و برای کاربران جذاب نخواهد بود. این تنها برای محتواهای متنی نیست و اگر یک پوستر یا اینفوگرافیک هم پر از شعار باشد اما هدف خاصی را دنبال نکند، جذابیتی ایجاد نخواهد کرد.
به طور کلی، محتوایی که تولید میکنید باید معنادار و آموزنده باشد و سعی کنید در آن به هدف یا پیامی که برای کسبوکارتان ارزش ایجاد میکند، بپردازید.
تمام نکتههایی را که باید دربارهٔ بازاریابی محتوایی بدانید، به شما گفتیم؛ اما یک سؤال همچنان بدون پاسخ مانده است:
چرا باید از بازاریابی محتوایی استفاده کنیم؟
در پاسخ به این سوال، باید بگوییم:
مهمترین دلیل استفاده از کانتنت مارکتینگ، مزیتهای فراوانی است که برای کسبوکار ما بهدنبال دارد. برای اینکه با اهمیت بهکارگیری این روش بیشتر آشنا شوید، برخی از آنها را برایتان آوردهایم:
۱. مخاطبان برای مدت بیشتری در کنار شما خواهند ماند
محتوای عالی، یک دارایی ارزشمند است که میتواند تجربههای مثبتی برای مشتریان بالقوه شما ایجاد کند. این تجربه مثبت باعث میشود که مخاطبان یا مشتریان دوباره به سمت شما بیایند و از خدمات یا محصولاتتان استفاده کنند. در واقع، محتوای مناسب به شما کمک میکند تا توجه کاربران را جلب و برندتان را مدام تقویت کنید.
۲. جذابیت شما در شبکههای اجتماعی افزایش مییابد
افزایش تعداد دنبالکنندهها در شبکههای اجتماعی یک چیز و تولید محتوای مناسب و بهروز چیز دیگری است. اگر شما هم جزو آن دسته از کسبوکارهایی هستید که با وجود تعداد بالای دنبالکنندهها، تعامل زیادی نمیبینید، باید سراغ این نوع بازاریابی بروید. محتوای باکیفیت به شما کمک میکند تا در رسانههای اجتماعی جذابیت بیشتر داشته باشید. به عبارت دیگر، اکثر فالوورهای شما از این که شما را دنبال میکنند، لذت خواهند برد.
۳. مخاطبان به شما اعتماد میکنند
از دیگر مزایای مهم این روش بازاریابی که در سایر انواع تبلیغات بهندرت دیده میشود، افزایش اعتماد کاربران به شما و کسبوکارتان است. تولید محتوا کمک میکند تا با مخاطبانتان ارتباط برقرار کنید، به سؤالهای آنها پاسخ دهید و با آنها تعامل داشته باشید.
زمانی که برای مخاطب ارزشی خلق میکنید -بدون اینکه چیزی در ازای آن دریافت کنید- آنها به توصیههای شما بیشتر گوش خواهند داد.
در کل، زمانی که محتوای مفید و ارزشمند شما در زمان درست، به کاربران مناسب نمایش داده شود، باعث بهبود شهرت برندتان خواهد شد. هرقدر کاربران یا مشتریان محتوای باکیفیتتری دریافت کنند، احتمال ارتباط مثبت آنها با کسبوکار شما هم بالاتر میرود.
۴. امکان ایجاد مشتریان راغب (لید) بهتر و بیشتری را فراهم میکند
کاربرانی که محتوای شما را مشاهده میکنند، به احتمال زیاد در آینده از شما خرید خواهند کرد؛ اما محتوا چگونه باعث جذب مشتریان راغب (لید) میشود.
بسیاری از متخصصین این حوزهٔ معتقدند که محتوا راهی عالی برای هدایت کاربران به لندینگ پیج یا صفحهٔ فرود است. بهطور معمول، شما محتواهایی ایجاد میکنید که اطلاعاتی مفید و رایگان در اختیار بازدیدکننده قرار میدهند؛ اما میتوانید CTAهایی (دعوت به اقدام) در هر بخش آن قرار دهید. هرقدر کاربر از محتوای شما بیشتر خوشحال شود و رضایت بالاتری داشته باشد، احتمال اینکه به دعوت شما پاسخ مثبت دهد، بیشتر است.
۵. محتوای اصلی و اورجینال نرخ تبدیل را بهبود میبخشد
محتوایی که پست میکنید در نرخ تبدیلها تاثیر دارند. این محتوا به مخاطبان کمک میکند تا با شما ارتباط برقرار کرده، اطلاعات مورد نیاز برای خرید محصول یا استفاده از خدمات را دریافت کنند.
زمانی که پستهای وبلاگ برای ایجاد ترافیک به کار میگیرید، سعی کنید از عکسهای اصلی و گرافیکی استفاده کنید؛ چراکه این عکسها تاثیر زیادی در رسیدن مخاطبان به هدفشان دارد. علاوه بر این، محتوای شما باید شامل یک CTA باشد تا خواننده را برای انجام کارهای بعدی راهنمایی کند.
۶. کسبوکارتان بیشتر دیده میشود
محتوای باکیفیت کمک میکند افراد بیشتری کسبوکار شما را مشاهده کنند و با آن آشنا شوند. سئو تا حد زیادی در این امر تاثیر دارد؛ زیرا تولید محتوایی ارزشمند که از نظر سئو و بهینهسازی مناسب است، سایت شما را به رتبههای برتر نتایج گوگل یا سایر موتورهای جستوجو میرساند. در نتیجه، کاربران زیادی بهصورت آنلاین کسبوکار شما را مشاهده میکنند و میتوانید اعتماد آنها را جلب کنید.
۷. بهعنوان یک مرجع در صنعت معرفی میشوید
زمانی که کسبوکار شما یک مکان معتبر برای بهدستآوردن اطلاعات باشد، به احتمال زیاد در موتورهای جستوجو به رتبهٔ بالاتری میرسد.
علاوه بر آن، اگر مشتریان شما را یک متخصص در صنعت یا زمینهٔ فعالیتتان ببینند، تمایل بیشتری برای اعتمادکردن خواهند داشت؛ بنابراین باید محتوایی تولید کنید که تخصص شما را در صنعت نشان دهد و پاسخهای ارزشمندی برای سوالات کاربران داشته باشد.
۸. آگاهی از برند افزایش مییابد
با یک استراتژی خوب میتوانید در زمان درست جایی باشید که مخاطب هدف حضور دارد. ارائهٔ محتوای مرتبط باعث میشود که تا زمانی که مشتریان برای خرید آماده میشوند، برند شما را در ذهن داشته باشند.
تولید محتوای مستمر در شبکههای اجتماعی و وبلاگ و همچنین کسب رتبه در صفحهٔ نتایج جستوجو به ایجاد و افزایش آگاهی از برند منجر میشود.
۹. طرفدارانی وفادار به برندتان پیدا میکنید
زمانی که کاربران محتوای جذاب و ارزشمند شما را مطالعه میکنند، این احساس عالی را به برند شما ربط خواهند داد؛ از این رو، قبل از خرید محصول، طرفدار برندتان میشوند. این افراد علاوه بر اینکه به مشتری ثابت شما تبدیل میشوند، میتوانند معرف دوستان، خانواده و آشنایان برای خرید محصولات یا استفاده از خدماتتان باشند. برای مثال، اگر خود کاربر نیازی به محصول یا خدمت شما نداشته باشد، آن را به آشنایانی که از این موارد استفاده میکنند، معرفی خواهد کرد.
۱۰. کمتر هزینه میکنید
شواهد نشان میدهند که کانتنت مارکتینگ بهصرفهترین روش بازاریابی برای کسبوکارها محسوب میشود. شاید در ابتدا، هزینههای مورد نیاز برای این نوع بازاریابی کمی زیاد باشد و این کاملا منطقی است؛ اما برای دراز مدت، هزینهٔ لازم در این روش نسبت به سایر موارد از جمله بازاریابی سنتی، تبلیغات پولی و بازاریابی ویدیویی کمتر خواهد بود.
ابزارهای کانتنت مارکتینگ
برای اینکه بتوانید بازاریابی محتوایی را اصولی اجرا کنید، به یک سری ابزارها نیاز دارید؛ بنابراین، لازم است با این موارد آشنایی داشته باشید و سعی کنید بهترین آنها را انتخاب کنید. در ادامه، تعدادی از مهمترین ابزارهای کانتنت مارکتینگ را بررسی میکنیم:
سیستم مدیریت محتوا
سیستم مدیریت محتوا (CMS) نرم افزاری است که امکان تولید، مدیریت، ویرایش و انتشار انواع محتوا را بهسادهترین شکل ممکن برای شما فراهم میکند. استفاده از این سیستمها به دانش کدنویسی نیاز ندارد و این موضوع یکی از مهمترین مزیتهای آنها است. برخی سیستمهای مدیریت محتوای محبوب عبارتند از:
- وردپرس (WordPress)
- جوملا (Joomla)
- دروپال (Drupal)
مدیریت پروژه
تولید یک محتوای مناسب و باکیفیت، به همکاری تمام اعضای تیم نیاز دارد؛ زیرا یک محتوا از بخشهای مختلفی مانند متن، تصاویر، ویدیو، اینفوگرافیک و سایر موارد اینچنینی تشکیل میشود. هر عضو باید در زمان مشخص، وظایفش را انجام دهد تا محتوای مدنظر در همان تایم برنامهریزیشده، آماده و منتشر شود؛ از این رو، هماهنگی وظایف و فعالیتهای اعضای تیم و مدیریت پروژه از اهمیت زیادی برخوردار است.
بهکارگیری ابزارهای مدیریت پروژه در اینگونه موارد کمک زیادی به شما خواهند کرد. در اینجا، چند نمونه ابزار مدیریت پروژه مناسب را برایتان آوردهایم:
- ترلو (Trello)
- آسانا (Asana)
- اسلک (Slack)
ارزیابی عملکرد
سنجش عملکرد باعث میشود که بدانید تا چه اندازه به اهدافتان رسیدهاید و بتوانید استراتژی بازاریابیتان را بهبود بخشید. گوگل آنالیتیکس و هاتجر نمونههای خوبی از ابزارهای ارزیابی عملکرد بهشمار میآیند.
- گوگل آنالیتیکس (Google Analytics)
ابزاری است که گوگل بهصورت رایگان در اختیار وبمستران قرار میدهد تا با کمک آن عملکرد سایتشان را تحلیل کنند. گوگل آنالیتیکس اطلاعات کاملی دربارهٔ ترافیک ورودی، رفتار کاربران در سایت، نرخ تبدیل، زمان ماندن در صفحات، نوع دستگاههای آنها و سایر موارد مشابه ارائه میدهد.
- هاتجر (Hotjar)
هاتجر ابزار دیگری است که برای آنالیز و تحلیل رفتار کاربران در وبسایت مورد استفاده قرار میگیرد. این نرمافزار نتیجهٔ بررسیها را در قالب نقشهٔ حرارتی و فیلمهای ضبطشده به شما ارائه میدهد. بهطور کلی، میتوان گفت امکان استفاده از هاتجر بهعنوان مکمل گوگل آنالیتیکس وجود دارد؛ زیرا دلیل فعالیتهای کاربران مانند خروج از سایت را هم بیان میکند.
طراحی
همان طور که گفتیم، زمانی که محتوای شما تنها از نوع متنی باشد، ممکن است جذابیت زیادی برای کاربران ایجاد نکند؛ اما محتواهای بصری مانند تصویر، اینفوگرافیک و ویدیو جذابیت بیشتری دارند و برای انتقال بهتر مفهوم، باید این نوع محتواها را هم در بازاریابی محتوای خود استفاده کنید. برخی ابزارهای مشهور و مناسب طراحی عبارتند از:
- ادوبی ایلاستریتور (Adobe Illustrator)
- ادوبی فتوشاپ (Adobe Photoshop)
- ادوبی ایندیزاین (Adobe InDesign)
تبلیغات
تبلیغات به شما کمک میکنند تا محتوایتان را برای افراد بیشتری نمایش دهید؛ اینگونه احتمال جذب مشتری هم افزایش مییابد. تبلیغات گوگل، ایمیل مارکتینگ و اینفلوئنسر مارکتینگ، مهمترین نمونههای تبلیغ هستند که میتوانید برای بهبود بازاریابی محتوایی خود از آنها استفاده کنید. یکتانت پلتفرم مناسبی برای اجرا و مدیریت تبلیغات است که میتوانید از آن استفاده کنید.
تعامل بیشتر با مشتریان راغب با کمک بازاریابی محتوایی
کانتنت مارکتینگ یکی از بهترین روشهای بازاریابی است که امکان رسیدن به بازدهیِ مناسبی را برای شما فراهم میکند. در این روش، ما با کمک محتوا، مخاطبان هدف خود را جذب و سپس به مشتری تبدیل میکنیم.
زمانی که مخاطب ببیند بدون دریافت هیچ هزینهای، راهحلی مناسب برای رفع مشکلاتش ارائه میدهید، به شما اعتماد خواهد کرد. در نتیجه، به احتمال زیاد پیشنهادهای شما را دنبال خواهد کرد؛ از این رو، امکان خرید محصولات یا استفاده از خدمات شما افزایش مییابد.
با توجه به موضوعاتی که در این مقاله برایتان توضیح دادهایم، اکنون همه چیز را دربارهٔ بازاریابی محتوایی میدانید؛ بنابراین اگر دنبال روشی مناسب برای بهبود وضعیت کسبوکارتان هستید، همین الان شروع کنید. اگر سؤالی در این زمینه دارید، در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
منابع:
hubspot | contentmarketinginstitute | rockcontent | hubspot | aartisto