محتوای همیشه سبز چیست و چگونه میتوان از آن به عنوان ابزاری قوی در طراحی استراتژی بازاریابی محتوایی استفاده کنیم؟ «همیشه سبز» یا «ever green» در واقع الهام گرفته از برگ درختان همیشه سبز است؛ درختانی که در طول زمان و فصول مختلف برگهایشان تغییر رنگ نمیدهد و از بین نمیرود. محتوای همیشه سبز نیز نوعی از محتوا است که ارزش خود را در طول زمان از دست نمیدهد و میتواند همیشه برای خوانندگان شما کاربردی و مفید باشد. به خاطر همیشگی بودن این محتوا، ارزش آن بسیار بالا است زیرا همیشه میتواند منجر به افزایش ترافیک وبسایت شما باشد.
محتوای همیشه سبز چیست؟
محتوای همیشه سبز محتوایی است که همیشه تازه میماند! ممکن است فکر کنید چون محتواهای آنلاین، مثلا مقالهای که در وبلاگ نوشتهاید هیچوقت خود به خود از فضای وب حذف نمیشوند، پس این محتواها همگی جزء محتوای همیشه سبز طبقهبندی میشوند. اما این درست نیست. در واقع محتوای همیشه سبز باید جدا از تاریخ انتشارش، همیشه مفید باشد.
مثلا این موضوع را در نظر بگیرید: «بررسی بهترین گوشیهای موبایل سال 2004». این محتوا همیشه سبز نیست زیرا در سال 2022 دیگر خیلی مخاطبان اهمیتی به آن نمیدهند. یعنی گذر زمان از ارزش این محتوا کاسته است. اما موضوعی مانند «راهکارهایی برای مقابله با اعتیاد به استفاده از تلفن همراه» را در نظر بگیرید. این محتوا صرف نظر از این که در چه سالی هستیم همیشه یک موضوع زنده و دغدغهی مخاطبان است. از زمان اختراع تلفن همراه تا ابد، همیشه افرادی هستند که دچار این مشکل هستند و گوشی موبایل از دستشان جدا نمیشود. حتی میتوان گفت هرچه امکانات و قابلیتهای تلفنهای همراه بیشتر میشود، اهمیت این موضوع نیز بیشتر میشود. پس این محتوا همیشه سبز است.
فرمتهای محتوای همیشه سبز
برخی فرمتهای موضوعی، ذاتا منجر به ایجاد محتواهای همیشه سبز میشوند. مثلا:
- ترفندها: مثلا موضوع ترفندهای آشپزی در طبیعت، ترفندهای کاهش وزن، ترفندهای مذاکره و فروش. این موضوعات همیشه به درد کاربران میخورد و گذر زمان اهمیت آنها را کاهش نخواهد داد. اما توجه کنید که همهی موضوعات مربوط به این دسته لزوما همیشه سبز نیستند. کافی است آنها را به مفاهیمی مرتبط کنید که در گذر زمان اهمیتشان کم میشود. مثلا موضوع ترفندهای افزایش طول عمر باتری گوشی آیفون 11 موضوعی است که هر چه در زمان پیش میرویم اهمیت خود را از دست میدهد. احتمالا تا چند سال آینده دیگر کسی از مدل تلفن همراه نام برده شده استفاده نخواهد کرد.
- نیازهای پایه: برخی نیازها هستند که صرف نظر از زمان و مکان، در همه مشترک هستند و همیشه دغدغه کاربران هستند. مثلا موضوعی مانند چگونه زمان را بهتر مدیریت کنیم، چگونه سریعتر یاد بگیریم، چگونه ترفیع شغلی بگیریم و غیره. اگر توجه کرده باشید ابتدای تمام این موضوعات واژه چگونه استفاده شده است به همین خاطر به آنها محتوای «How to» نیز گفته میشود. باز هم لازم است بدانید تمام محتواهایی که با چگونه شروع میشود لزوما همیشه سبز نیستند.
- دستورالعملها: بسیاری از دستورالعملها را میتوان محتواهای همیشه سبز در نظر گرفت. مثلا دستور العمل پخت پیتزای رست بیف، دستورالعمل بستن زنجیر چرخ، دستورالعمل تعمیر شیر آب و….
- محتواهای تاریخی: محتواهایی که مربوط به وقایع تاریخی گذشته هستند چون دیگر نمیتوانند تغییر کنند گاهی (و نه همیشه) میتوانند یک محتوای همیشه سبز در نظر گرفته شوند. به عنوان مثال: چرا هیتلر به لهستان حمله کرد؟، چه کسی اولین خودرو را اختراع کرد؟، زیباترین اشعار مولوی و….
- سوالات رایج: برخی سوالات همیشه در ذهن کاربران وجود دارد. این سوالات میتوانند منبعی برای رسیدن به ایده برای محتواهای همیشه سبز باشند. مثلا: چرا آسمان آبی است؟ چرا زلزله اتفاق میافتد؟ سفر در زمان ممکن است؟ و ….
تفاوت موضوع همیشه سبز و محتوای همیشه سبز
باید توجه کنید ممکن است برخی موضوعات همیشه سبز باشند، یعنی همیشه کاربران به دنبال آن باشند، اما محتوای آنها سبز نباشد. مثلا قیمت دلار را در نظر بگیرید. همیشه کاربران قیمت دلار را دنبال میکنند. اما اگر محتوایی با این موضوع که قیمت دلار امروز چقدر است تولید کنید، عمر این محتوا فقط یک روز خواهد بود. بنابراین موضوعات همیشه سبز ممکن است نیاز به بروزرسانی دائمی داشته باشند.
محتوای همیشه سبز چرا اهمیت دارد؟
محتواهای همیشه سبز، میتوانند یک منبع دائمی برای دریافت ترافیک به وبسایت شما باشند. احتمال گرفتن رتبه بهتر در موتور جستوجوی گوگل برای محتواهای همیشه سبز بیشتر است و همچنین احتمال بیشتری وجود دارد که دیگران به محتوای همیشه سبز شما لینک بدهند. البته این به شرطی است که محتوای همیشه سبز شما کامل و جامع باشد و موضوع بحث را کامل و دقیق تحت پوشش قرار دهد. از آنجایی که محتوای همیشه سبز عمر زیادی دارد و کهنه نمیشود، در صورتی که کاربران شما را برای مطالعه انتخاب کنند، موتور جست و جوی گوگل متوجه این موضوع میشود و به مرور جایگاه بهتری برای محتوای شما در صفحه نتایج جستوجو در نظر میگیرد تا افراد بیشتری آن را پیدا کنند.
محتوای همیشه سبز چگونه فروش را افزایش میدهد؟
قبل از هر چیز باید بدانید در حوزه کسب و کار شما لزوما هر موضوع سبزی منجر به ایجاد ترافیک مفید نمیشود. طبیعتا شما علاقه دارید افرادی که به وبسایت شما سر میزنند مشتریان بالقوه محصولات و خدمات شما باشند و احساس نیاز به شما داشته باشند. در غیر این صورت فروش شما از طریق بازاریابی محتوایی بالا نخواهد رفت. همین نکته ممکن است قدری کار شما را در تولید محتوای همیشه سبز مشکل کند. چه محتوای همیشه سبزی میتوانید تولید کنید که دنبال کنندگان آن، از جنس مشتریان شما باشند؟
وقتی در مورد یک کسبوکار خاص صحبت میکنیم و دنبال یافتن موضوعاتی برای تولید محتوای همیشه سبز برای افزایش فروش آن هستیم، باید در نظر داشته باشیم که احتمالا به دلیل جذابیت این نوع از محتواها، رقبای شما هم به سراغ آنها رفتهاند، شاید دهها مقاله مرتبط با موضوع یک محتوای همیشه سبز توسط رقبای شما تولید شده باشد. برای پیدا کردن یک جایگاه باید بتوانید نسبت به رقبا جزییات و نکات بیشتری در محتوای همیشه سبز خود بگنجانید و آن را کاملتر کنید. باید از برخی ابزارها برای کاملتر کردن محتوای خود نسبت به رقبا استفاده کنید. مثلا:
- از محتواهای سوال و جوابی استفاده کنید. ببینید مشتریان بالقوه شما چه سوالات و دغدغههایی دارند و به خوبی آنها را در محتوای همیشه سبزتان در قالب پرسش و پاسخ بگنجانید.
- از راهنماییهای گام به گام استفاده کنید. مخاطبان صنعت شما از این موضوع لذت خواهند برد که قدم به قدم آنها را در راستای رفع نیازشان یاری دهید و محتوای شما تمام جزییات را کاملا شفاف پوشش دهد.
- به آنها کمک کنید، با آخرین روشهای رفع نیازشان آشنا شوند. این موضوع نیازمند این است که محتوای همیشه سبزتان را دائما به روز نگه دارید. مثلا باید به مگا ترندهایی که در کسبوکار شما وجود دارد و آیندهی آن آگاهشان کنید.
چه محتواهایی همیشه سبز نیستند؟
برای بهتر فهمیدن این که چه محتواهایی همیشه سبز هستند، شایسته است، به این موضوع توجه کنیم که چه محتواهایی همیشه سبز نیستند. در ادامه لیستی از موضوعات آورده شدهاست که عموما محتواهای آنها همیشه سبز نیستند:
- اخبار
- گزارشاتی که به مرور اهمیت خود را از دست میدهند مثلا ارزش سهام شرکت X در تاریخ Y.
- مقالاتی که مربوط به ترندهای زودگذر هستند.
- محتواهایی که مربوط به مد و فشن هستند.
- محتواهایی که مربوط به محصولات و تکنولوژیهایی با چرخه عمر کوتاه هستند.
- محتواهایی که احتمال نیاز به تغییرات و بروزرسانی در آنها در گذر زمان زیاد است.
محتوای همیشه سبز را در وبسایت خود دفن نکنید!
محتواهای همیشه سبز نباید بین محتواهای وبسایت شما گم شوند و دسترسی به آنها به مرور سخت شود. این محتواها باید به نحوی همیشه جلوی چشم مخاطبان باشند و دسترسی به آنها ساده باشد. مثلا در سایدبار وبلاگ خود جایی برای نمایش آنها قرار دهید، یک صفحه جداگانه برای قراردادن آنها در وبلاگ خود در نظر بگیرید، و یا گاهی کمپینهایی را برای بیشتر دیدهشدن این محتواها در فضای وب و شبکههای اجتماعی راهاندازی کنید.
چند مثال از موضوعات همیشه سبز
هنوز در انتخاب موضوعات برای ایجاد محتوای همیشه سبز مشکل دارید؟ نگران نباشید! در ادامه یک لیست کامل و جامع برای شما آماده کردهایم که هر گاه در ایدهپردازی برای ایجاد محتوای همیشه سبز کم آوردید به این لیست مراجعه کنید و ایدههای جدید و جذاب پیدا کنید:
- کیس استادیهای نمونههای موفق
- کیس استادیهای شکستها و دلایل آنها
- ترفندها برای تازهکاران
- ترفندها برای حرفهایها
- چک لیست پیش بردن یک پروسه
- روشهای انتخاب بهترین محصول
- روشهای انجام موفق یک کار در طول زمان
- معرفی منابع مفید برای یادگیری یا انجام یک کار
- آموزشهای قدم به قدم
- بهترین ابزارهای رایگان یک حوزه
- بهترین کتابها برای رسیدن به یک هدف
- اشتباهات رایج در انجام یک کار یا رسیدن به یک هدف
- تاریخ ایجاد و پیشرفت یک شرکت، محصول، سرویس
- معرفی بهترینها در یک موضوع خاص
- هر آنچه در مورد یک موضوع نیاز است بدانید
ترفندهای نوشتن مقالات همیشه سبز
حال که تقریبا همه چیز را در مورد محتواهای همیشه سبز فهمیدهاید، بیایید برخی ترفندهای نوشتن مقالات همیشه سبز را نیز با همدیگر مرور کنیم. در ادامه نکاتی را بیان میکنیم که به شما در ایجاد محتوای همیشه سبز میتواند کمک کند:
- از کلمات کلیدی مناسب در محتوای همیشه سبز خود استفاده کنید. حتما به اندازهی کافی تحقیق کلمۀ کلیدی را برای ایجاد یک محتوای همیشه سبز در نظر بگیرید. فراموش نکنید که میتوانید از کلمات کلیدی طولانیتر و دارای رقابت کمتر نیز استفاده کنید. به این کلمات اصطلاحا «Long Tail Keyword» گفته میشود. خوبی کلمات کلیدی طولانیتر، رقابت کمتر در موتور جستوجوی گوگل در آنها است و به شما کمک میکند تا سریعتر رتبه بگیرید.
- لینکدهی داخلی بین محتواهای همیشه سبزتان داشته باشید. هر چقدر بهتر بتوانید محتواهای همیشه سبز وبلاگ خود را به همدیگر لینک کنید، محتوای شما از عمق بیشتری برخوردار خواهد بود و مجموع بازدید صفحات شما بالاتر خواهد رفت.
- لحن خود را ساده نگه دارید. فراموش نکنید که مخاطبان محتواهای سادهتر معمولا افراد تازهکار هستند و تعداد آنها هم همیشه نسبت به متخصصان بسیار بیشتر است. پس اگر محتواها برای تازهکاران مناسب و قابل درک باشد ترافیک بیشتری دریافت خواهید کرد. هر چند ممکن است چون خود شما در یک حوزه تخصص دارید دوست داشته باشید این تخصص را در محتوای خود به نمایش بگذارید، اما باید مراقب باشید که این نمایش تخصص برای شما گران تمام نشود. باید بتوانید موضوعات پیچیده را نیز با زبانی شیوا و ساده برای مخاطبان خود بیان کنید.
- محتوای خود را به شکلهای مختلف در کانالهای ارتباطی مختلف استفاده کنید. فراموش نکنید بعد از این که با کلی زمان و زحمت توانستید یک محتوای خوب و همیشه سبز تولید کنید، حالا زمان آن رسیده است که به شکلهای مختلف از آن استفاده کنید. مثلا در شبکههای اجتماعی خود به صورت خلاصه، نکات مهمتر آن را در فرمتهای مختلف مانند متن، تصویر و ویدئو ایجاد کنید.
- از آپدیت محتوای همیشه سبز خود غافل نشوید! درست است که محتواهای همیشه سبز باید تاریخ انقضا نداشته باشند و یا تاریخ انقضای آنها طولانی باشد. اما ممکن است شما به دانش، تجربه و فهم جدیدی از یک موضوع در طول زمان دست پیدا کنید که باعث شود احساس کنید میتوانید محتوای همیشه سبز خود را آپدیت کرده و کاملتر کنید.
- وضعیت رتبهی محتوای همیشه سبز خود را در گوگل رصد کنید. باید همیشه مراقب وضعیت نمایش محتوای همیشه سبز خود در گوگل باشید. اگر میبینید بعد از مدتی محتوا به جای بهبود رتبه و افزایش ترافیک، روند کاهشی دارد، سریعا باید یک چک لیست شامل موارد زیر را بررسی کنید:
- آیا رقبا محتوای همیشه سبز خود را در مورد موضوع تحت بررسی بروزرسانی کردهاند؟
- آیا اتفاقی در صنعت افتاده است که محتوای همیشه سبز شما را نیازمند بروزرسانی کرده است؟
- آیا لحن محتوای همیشه سبز شما از سادگی و شیوایی کافی برخوردار است؟
- آیا امکان به اشتراکگذاری محتوای شما توسط کاربران به راحتی وجود دارد؟
- آیا محتوای همیشه سبز شما به اندازهی کافی کاربردی و مفید است؟
یافتن ایده برای محتوای همیشه سبز با استفاده از گوگل ترندز
همانطور که گفتیم محتواهای همیشه سبز به مرور زمان ارزش خود را از دست نمیدهند. این جمله بدان معنا است که همیشه کاربران به دنبال جستوجوی آنها هستند. برای مثال در موتور جستوجوی گوگل، با استفاده از ابزار رایگان گوگل ترندز، میتوان فهمید چه کلیدواژههایی پتانسیل ایجاد محتوای همیشه سبز را دارا است.
در نمودار بالا وضعیت جستوجوی کلمۀ دیجیتال مارکتینگ به زبان انگلیسی در گوگل را طی پنج سال گذشته نمایش دادهایم. همانطور که میبینید نه تنها این کلیدواژه همیشه جستوجو میشود، بلکه در طول این پنج سال روز به روز میزان جستوجوی آن بالاتر نیز رفتهاست. بنابراین میتوان فهمید موضوعات مرتبط با دیجیتال مارکتینگ میتوانند کاندیدای خوبی برای محتواهای همیشه سبز باشند. در صنعت شما نیز ممکن است برخی کلمات رفتار مشابهی داشته باشند و میزان جستوجوی آنها در حال رشد باشد. طبیعتا بهترین گزینه برای ایجاد محتوای همیشه سبز، موضوعات مرتبط با این کلمات خواهند بود.
در نمودار بالا میزان جست و جوی کلمۀ روز ولنتاین به انگلیسی طی پنج سال گذشته نشان داده شدهاست. همانطور که میبینید هر سال طی یک بازه زمانی مشخصی این کلمه به میزان زیادی جستوجو شده و سپس تا سال آینده جستوجوها بسیار کاهش پیدا میکند. در واقع رفتار جستوجوی این کلمه در گوگل ادواری است. این کلمه عنوان خیلی مناسبی نسبت به مورد قبلی برای یک محتوای همیشه سبز نیست اما با این حال چون هر سال جستوجو میشود نمیتوان آن را به کل کنار گذاشت. به یاد داشتهباشید که در کسبوکار شما نیز ممکن است برخی کلمات رفتار فصلی یا سالانه در میزان جستوجوی کاربران از خود نشان دهند. مثلا اگر در زمینه هدایای تبلیغاتی فعالیت میکنید، نزدیک مناسبتهایی مانند سال نو، احتمالا بیشتر جستوجو میشوید. میتوانید برای این رفتارهای فصلی نیز در برنامۀ بازاریابی محتوای خود برنامهریزی کنید و برایشان محتواهایی تولید کنید که همیشه در فصل مربوطه سبز باشند.
و نمودار آخر مربوط به سرچ کلمه نوکیا در طول پنج سال گذشته است که روند کاهشی داشتهاست. طبیعتا ارزش محتوای شما اگر مربوط به نوکیا باشد به مرور زمان کم خواهد شد و کم کم به تاریخ انقضای خود میرسد. در صنعت شما نیز ممکن است کلماتی وجود داشتهباشند که اهمیت آنها در حال کم شدن باشد. طبیعتا این موارد برای ایجاد محتوای همیشه سبز مناسب نیستند.
منابع: