برای یادگیری سئو، از کجا شروع کنیم؟ (کامل‌ترین نقشهٔ راه)

چگونه سئو یاد بگیریم؟

سئو (بهینه‌سازی برای موتورهای جست‌وجو) موضوع مهم و اساسی برای وب‌سایت‌های اینترنتی است. کسانی که مهارت‌های لازم را در این زمینه به دست آوردند، هم می‌توانند سایت خود را به رتبه‌های برتر لیست نتایج برسانند و هم می‌توانند از این طریق درآمد کسب کنند. با این حال، شاید بپرسید چگونه سئو یاد بگیریم؟

مسیر یادگیری سئو ممکن است کمی دشوار به نظر برسد؛ زیرا این موضوع تا حدودی پیچیده است و اطلاعات نادرست زیادی دربارهٔ آن وجود دارد؛ اما با مقداری تلاش،‌ صرف زمان و داشتن یک نقشهٔ راه مناسب، هر کسی می‌تواند سئو را یاد بگیرد.

بنابراین، حتی اگر هیچ چیز دراین‌باره نمی‌دانید و دنبال راهی برای یادگیری سئو هستید، اصلاً نگران نباشید؛ چراکه یک نقشهٔ راه مناسب در این مقاله برایتان آورده‌ایم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

چگونه سئو یاد بگیریم؟

۱. اصول سئو را یاد بگیرید

اگر هیچ شناخت قبلی از سئو، ابزارها و اصطلاحات آن ندارید، از پیش نیازهای یادگیری سئو آن است که با اصول آن آشنا شوید و بدانید سئو چیست؛ همچنین باید بدانید که موتورهای جست‌وجو چگونه کار می‌کنند و سئو به چه شکل، باعث بهبود رتبهٔ وب‌سایت شما در صفحهٔ نتایج گوگل یا سایر موتورهای جست‌وجو می‌شود. در ادامه، برخی از مهم‌ترین اصول سئو را مرور می‌کنیم:

آشنایی با نحوهٔ کار موتورهای جست‌وجو

سئو به‌ معنی بهینه‌کردن سایت برای موتورهای جست‌وجو است. به همین خاطر، قبل از شروع یادگیری سئو، باید شناخت مناسبی از موتورهای جست‌وجو و نحوهٔ عملکردشان به دست آورید. به‌طور کلی، موتورهای جست‌وجو از جمله گوگل، سه اقدام اساسی برای رتبه‌بندی سایت‌های مختلف انجام می‌دهند:

  • خزیدن (Crawling)

ربات‌های خزنده گوگل و سایر موتورهای جست‌وجو فضای اینترنت را بررسی می‌کنند تا وب‌سایت‌ها یا صفحاتی را که به‌تازگی ایجاد شده‌اند، شناسایی کنند؛ هم‌چنین، این خزنده‌ها تغییرات ایجاد‌شده در سایت‌ها و به‌روزرسانی صفحات را هم ثبت می‌کنند.

  • ایندکس کردن (Indexing)

وب‌سایت‌ها و صفحات جدیدی که توسط خزنده‌ها پیدا می‌شوند، در صورتی که حاوی محتوای ارزشمندی باشند، در فهرست قرار می‌گیرند؛ از این رو، زمانی که کاربران کلمات کلیدی مرتبط با این سایت‌ها یا صفحات را سرچ می‌کنند، گوگل آن‌ها را به‌عنوان نتیجه برایشان نمایش می‌دهد.

  • رتبه بندی (Ranking)

بدون شک، این امکان وجود ندارد که در پاسخ جست‌وجوی کاربر، تمام سایت‌های مرتبط به‌صورت هم‌زمان نمایش داده شوند؛ بنابراین، سایت‌ها و صفحات مختلف براساس معیارهای موتور جست‌وجو رتبه‌بندی می‌شوند. این عملیات به‌گونه‌ای انجام می‌شود که سایت‌هایی با محتوای مفید، مرتبط و کاربردی در رتبه‌های برتر قرار بگیرند.

گوگل چگونه کار می‌کند؟

یادگیری نحوه انجام تحقیق کلمات کلیدی

مرحلهٔ بعدی آشنایی با مفاهیم به‌منظور یادگیری مقدماتی سئو، تحقیق برای پیداکردن کلمات کلیدی مناسب است. اگر از کلمات کلیدی مناسب و پرکاربرد استفاده نکنید، کاربران نمی‌توانند شما را پیدا کنند. به همین خاطر، یادگیری سئو کلمات کلیدی از اهمیت زیادی برخوردار است.

زمانی که می‌خواهید برای محتوا یا صفحات وب‌سایت خود کلمات کلیدی مناسبی انتخاب کنید، باید عوامل مهمی از جمله میزان سرچ کلمه کلیدی (Search volume) و نرخ کلیک (CTR) آن را بررسی کنید؛ هم‌چنین، استفاده از برخی ابزارهای مختلف در این حوزه هم می‌توانند به شما کمک کنند.

از بهترین ابزارها برای یافتن کلمات کلیدی مناسب، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • KWfinder
  • SEMRUSH
  • Keyword Tool

keyword tool

درک تفاوت سئو On-page و Off-page

اگر در مسیر یادگیری سئو قرار گرفته‌اید و انواع سئو را می‌شناسید، نه‌تنها باید بدانید سئو On page چیست، بلکه تفاوت آن با سئو Off page را هم باید درک کنید. با توجه به اینکه سئوی درون‌صفحه و بیرون‌صفحه دو بخش مهم بهینه‌سازی وب‌سایت‌ هستند، در این قسمت هر یک را به‌صورت مختصر توضیح‌ می‌دهیم:

سئوی درون‌صفحه (On-page)

تمام اقداماتی که درون سایت شما به‌منظور بهینه‌سازی آن برای موتورهای جست‌وجو انجام می‌گیرند، در دستهٔ سئو On-page قرار می‌گیرند. استفادهٔ مناسب از کلمات کلیدی، تولید محتوای مفید، مرتبط و ارزشمند، استفاده از تصاویر مرتبط و انتخاب عنوان مناسب از جمله مهم‌ترین عواملی هستند که به بهبود سئوی درون‌صفحه شما کمک می‌کنند.

سئوی بیرون‌صفحه (Off-page)

اقداماتی که خارج از وب‌سایت شما به‌منظور بهینه‌سازی آن انجام می‌گیرند، در دستهٔ سئوی بیرون‌صفحه قرار می‌گیرند. به احتمال زیاد در همان شروع یادگیری سئو، با تکنیک‌های این روش آشنا خواهید شد. دریافت لینک از صفحات و وب‌سایت‌های دیگر یا از شبکه‌‌های اجتماعی مهم‌ترین تکنیک‌هایی این نوع سئو محسوب می‌شوند.

نحوهٔ لینک‌سازی و اهمیت آن

لینک‌سازی به‌معنی دریافت بک‌لینک از سایر وب‌سایت‌ها و از موضوعات بسیار مهم در یادگیری سئو است؛ زیرا یکی از سه فاکتور برتر گوگل برای رتبه‌بندی سایت‌های مختلف محسوب می‌شود.

البته دقت داشته باشید که ارزش تمام بک‌لینک‌ها به یک اندازه نیست؛ بلکه لینک‌هایی که از ‌سایت‌های مرتبط دریافت می‌شوند، ارزش بیش‌تری خواهند داشت. از طرف دیگر، اگر سایتی که لینک می‌دهد از اعتبار بالایی برخوردار باشد، این موضوع هم ارزش آن را افزایش می‌دهد.

برای مثال، اگر شما در زمینهٔ بازی‌های کامپیوتری فعالیت دارید، دریافت لینک‌ از وب‌سایت‌های آشپزی یا آموزش رانندگی کمک زیادی به شما نخواهند کرد؛ اما اگر از سایت‌های فعال در حوزه کامپیوتر، بازی، فناوری و سایر موضوعات مرتبط لینک بگیرید، ارزش زیادی دارد و می‌تواند به افزایش ترافیک‌ سایتتان منجر شود.

نمودار زیر که بر اساس بررسی عملکرد بیش‌ از یک میلیون صفحه آنلاین به‌دست آمده است، اهمیت لینک‌سازی در افزایش ترافیک وب‌سایت را به‌خوبی نشان می‌دهد. محور عمودی نمودار، تعداد دامنه‌هایی که لینک داده‌اند و محور افقی، ترافیک سایت میزبان را نمایش می‌دهد.

مقایسهٔ تعداد ریفرینگ دامین با ترافیک

سئو تکنیکال

سئو تکنیکال تضمین می‌کند که موتورهای جست‌وجو محتوای شما را پیدا کنند؛ بنابراین شما در آخرین مرحله از یادگیری اصول سئو، باید با این جنبه از آن آشنا شوید. برای مثال، یاد بگیرید که robots.txt به چه دردی می‌خورد و سایت مپ چیست.

شناخت مناسب اصول و مفاهیم پایه سئو به شما کمک‌ می‌کند در ادامهٔ مسیر راحت‌تر پیش روید و با چالش‌های کمتری مواجه شوید. به همین خاطر، قبل از شروع یادگیری سئو، سعی کنید این اصول را به‌صورت کامل فرا بگیرید.

استفاده از مطالب سایت‌های معتبر در این زمینه، مطالعه کتاب‌های الکترونیکی یا فیزیکی مرتبط و استفاده از دوره‌های آنلاین مهم‌ترین روش‌های یادگیری مفاهیم اولیه و اصول سئو محسوب می‌شوند.

۲. از دانش خود در عمل استفاده کنید

قدم بعدی در مسیر یادگیری سئو، پیاده‌سازی مهارت‌هایی که فرا گرفته‌اید، است. در واقع، باید بدانید تئوری سئو یک چیز است و به‌کارگرفتن این دانش برای بهبود رتبهٔ وب‌سایت‌ها چیز دیگری است؛ از این رو، باید از مهارت‌ها و دانش خود در کار عملی استفاده کنید.

یک روش مناسب برای استفاده از دانش سئو در عمل، ایجاد یک وب‌سایت برای خودتان است. سعی کنید موضوعی را که به آن علاقه دارید، انتخاب و سایتی در این زمینه ایجاد کنید. به این ترتیب، هم می‌توانید مهارت‌ها و دانش تئوری خود را پیاده سازی کنید و سئو را بهتر یاد بگیرید. هم یک نمونه‌کار به رزومه‌تان افزوده می‌شود؛ این‌گونه می‌‌توانید راحت‌تر پروژه بگیرید یا در شرکت‌ها استخدام شوید.

البته اگر به هر دلیل تمایل به استفاده از روش قبل به‌منظور یادگیری مقدماتی سئو نداشته باشید، روش‌های دیگری هم برای این کار وجود دارد. یکی از این روش‌ها، شرکت در دروه‌های کارآموزی است. بسیاری از موسسه‌های آموزشی یا شرکت‌ها دوره‌های آموزشی خوبی در این زمینه برگزار می‌کنند. حتی در برخی موارد، این دوره‌ها همراه با حقوق هستند که دغدغه‌ٔ اقتصادی شما را هم تا حدودی رفع می‌کنند.

۳. دانش خود را عمیق‌تر کنید

سئو دارای جنبه‌های گوناگونی است که یادگیری کامل تمام آن‌ها برای شما غیرممکن است؛ زیرا هر کدام از این جنبه‌های مختلف به مهارت‌های ویژه‌ای نیاز دارند که باید زمان زیادی برای کسب آن‌ها بگذارید. به همین خاطر، بعد از شروع یادگیری سئو، باید بخش مورد علاقه‌ٔ خود را انتخاب کنید و مهارت‌هایتان را در این قسمت تا حد امکان افزایش دهید.

معمولاً مدتی پس از کار در این حوزه، شناخت گسترده‌ای از تمام بخش‌های سئو به دست‌ می‌آورید؛ بنابراین می‌توانید راحت انتخاب کنید که کدام بخش برای شما جالب‌تر و احتمال موفقیتتان در آن بیشتر است. پس از انتخاب بخش تخصصی مورد علاقهٔ خود، باید سعی کنید دانشتان را در این زمینه افزایش دهید و مهارت‌های موردنیاز را یاد بگیرید.

این موضوع در حوزهٔ سئو به‌عنوان تبدیل‌شدن به یک متخصص سئو ‌با مهارت تی‌شکل (T-shaped) شناخته می شود. به این معنا که شما دانش گسترده‌ای از تمام جنبه‌های سئو دارید، اما در یک زمینه خاص عالی هستید. باز هم دقت داشته باشید، باید بخشی را برای فعالیت تخصصی انتخاب کنید که در آن بهترین هستید و از آن لذت می‌برید.

شکل زیر متخصص سئو با مهارت تی‌شکل (T-shaped) را که یکی از مفاهیم بسیار مهم در یادگیری مقدماتی سئو است، به‌خوبی نمایش می‌دهد. برای مثال، اینجا متخصص سئو در حوزهٔ لینک‌سازی مهارت‌های بیش‌تری دارد و در این زمینه تخصصی فعالیت می‌کند.

متخصص سئو با مهارت تی‌شکل

اطلاعات خود را به‌روز کنید

اگر در مسیر یادگیری سئو قرار گرفته و اطلاعات مناسبی در این زمینه کسب‌ کرده باشید، می‌دانید که اصول سئو به سختی تغییر می‌کنند؛ اما در عین حال، جزئیات به‌صوت پیوسته در حال تغییر هستند. گوگل نحوهٔ مدیریت موتورهای جست‌وجو با جنبه‌های مختلف سئو را چندین بار در سال به‌روزرسانی می‌کند. به همین دلیل، لازم است شما هم اطلاعاتتان را متناسب با این تغییرات، مدام به‌روز کنید.

راه‌های گوناگونی برای به‌روز کردن اطلاعات یک متخصص سئو وجود دارد. برخی از بهترین روش‌های انجام این کار، عبارتند از:

  • شرکت در جلسات و کنفراس‌های سئو

سئو یک صنعت بزرگ با کنفراس‌های متعددی است که شرکت در آن‌ها می‌تواند شما را با جدیدترین تغییرات این حوزه آشنا کند.

  • گوش‌دادن به پادکست‌های سئو

بیش‌تر سئوکاران باتجربه و موفق دربارهٔ این حوزه، موفقیت‌ها، شکست‌ها و به‌طور کلی تجربیاتشان مصاحبه می‌کنند. گوش‌دادن به این مصاحبه‌ها به ما که در ابتدای راه‌ هستیم، کمک می‌کند بدانیم چگونه سئو یاد بگیریم، روی چه بخش‌های تمرکز کنیم و با موضوعات جدید در این زمینه آشنا شویم.

  • پیوستن به گروه‌های فعال سئو در لینکدین و تلگرام

لینکدین و تلگرام میزبان جامعهٔ فعالی از سئوکاران در قالب گروه‌های مختلفی هستند. با پیوستن به این گروه‌ها، هم می‌توانید اطلاعات خود را به‌روز نگه‌دارید. هم می‌توانید از مشورت سایر افراد متخصص در این حوزه بهره‌مند شوید.

  • مطالعهٔ وبلاگ‌های معتبر در حوزه سئو 

بسیاری از سایت‌های معتبر خارجی که در این زمینه فعالیت دارند، تحقیقاتی متعددی برای شناخت جدیدترین معیارهای گوگل انجام می‌دهند و نتایج آن‌ها را در قالب وبلاگ منتشر می‌کنند؛ از این رو، مطالعه وبلاگ‌هایشان باعث می‌شود دانش شما به‌روز گردد.

  • اخبار سئو را دنبال کنید

پیگیری اخبار مربوط به سئو و موتورهای جست‌وجو هم راهی مناسب برای به‌روزرسانی اطلاعات – به‌خصوص در هنگام شروع یادگیری سئو – است. Search Engine Land و Search Engine Journal منابع خوبی برای دنبال‌کردن این اخبار محسوب می‌شوند.

چگونه سئو را یاد بگیریم؟ با خواندن بلاگ search engine land

۵. به دیگران آموزش دهید (اختیاری)

آخرین مرحله در مسیر یادگیری سئو، آموزش دانش و مهارت‌های خود به دیگران است. البته هیچ اجباری برای انجام این مرحله وجود ندارد؛ اما آموزش به دیگران در هر زمینه‌ای از جمله سئو دو مزیت مهم برای شما به‌همراه دارد.

اول اینکه باعث می‌شود دانش و مهارتتان حفظ شود. دوم به یادگیری نکات جدیدی منجر می‌گردد؛ زیرا در این‌گونه موارد، ضعف‌ها راحت‌تر نمایش داده می‌شوند و فراگیران هم نسبت به اطلاعات غلط اعتراض می‌کنند.

برای آموزش سئو می‌توانید از روش‌های مختلفی استفاده کنید. ساخت کلیپ‌های آموزشی و انتشار آن‌ها در شبکه‌های اجتماعی، تولید پست‌های وبلاگ و آموزش‌ حضوری برخی از مهم‌ترین آن‌ها به‌شمار می‌آیند.

یادگیری سئو را همین حالا شروع کنید!

با توجه به اهمیت بالای سئو در موفقیت کسب‌وکارهای اینترنتی، این روزها افراد زیادی به آموزش سئو و اشتغال در این زمینه تمایل پیدا کرده‌اند؛ اما اکثر آن‌ها در ابتدا با این سؤال مواجه می‌شوند:

چگونه سئو یاد بگیریم؟

داشتن یک نقشهٔ راه مناسب، به شما کمک می‌کند مسیر یادگیری سئو را آسان‌تر طی کنید. به همین خاطر، برخی از مهم‌ترین مراحل یادگیری سئو را در این مقاله برایتان توضیح دادیم. این گونه می‌توانید مراحل را یکی پس از دیگری دنبال کنید و به یک متخصص سئوی حرفه‌ای تبدیل شوید.

البته استفاده از دوره‌های دیجیتال مارکتینگ هم تا حد زیادی سرعت یادگیری شما را افزایش می‌دهد. به‌خصوص در هنگام شروع یادگیری سئو که شناخت زیادی از این حوزه ندارید. برای مثال، دروه‌ آنلاین دیجیتال مارکتینگ نووا یک دوره جامع است که امکان یادگیری مفاهیم و مهارت‌های سئو را هم به‌خوبی فراهم می‌کند.

به هر حال، اگر دنبال ورود به دنیای بزرگ و جالب سئو هستید، بیش از این منتظر نمانید؛ همین الان شروع کنید!

سوالات متداول

  • چگونه سئو یاد بگیریم؟

برای یادگیری سئو، باید ۵ مرحله را طی کنید: یادگیری اصول سئو، استفاده از دانش در عمل، عمیق‌کردن دانش، کسب اطلاعات به‌روز و آموزش به دیگران

  • آیا یادگیری سئو آسان است؟

خیر، یادگیری سئو سخت است؛ اما اگر مراحل یادگیری سئو را طی کنید و سعی کنید دانش خود را مدام به‌روز کنید، می‌توانید آن را یاد بگیرید و پس از مدتی، از این طریق درآمد کسب کنید.

  • یادگیری سئو چه مدت طول می‌کشد؟

پاسخ این سؤال به تلاش شما بستگی دارد. شما نه‌تنها باید با اصول سئو آشنا باشید، بلکه باید بتوانید از آن در عمل استفاده کنید. هرقدر بیشتر زمان بگذارید و تلاش کنید، زودتر آن را یاد می‌گیرید.

 

 منابع:

ahrefs | webfx | moz

اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp

مقالات مشابه