آخرین باری که در وبسایت خود یک تصویر را بارگذاری کردهاید یادتان میآید؟ احتمالا یک تصویر از سایتهایی که رایگان اجازه دانلود تصاویر به شما میدهند برداشتهاید و در وبسایت خود قرار دادهاید. به نظر شما کار تمام و کمال انجام شده است؟ متاسفانه نه!
با این کار احتمالا یک وزنۀ سنگین به وبسایت شما اضافه شدهاست که آن را کند و پرحجم کرده، سرعت لود صفحات را بالا برده، و موتورهای جستوجو و کاربران شما را ناراحت کردهاست. اینجاست که مفهوم سئوی تصاویر به کمک ما میآید تا از وقوع چنین فاجعهای جلوگیری کند. جالب است بدانید سئوی تصاویر چندان کار سخت و پیچیدهای نیست و اگر پیش از این بدانید سئو چیست و چگونه اجرا میشود، با مطالعۀ این مقاله از آکادمی دیجیتال مارکتینگ نووا صفر تا صد سئو عکس را میتوانید یاد بگیرید و بدون نیاز به اطلاعات بیشتری، دست به آچار شده و وبسایت خود را از لحاظ سئو تصاویر بهینه کنید.
چرا سئو تصویر مهم است؟
حدودا 20% از جستوجوها در گوگل، مربوط به تصاویر است. یعنی یک پنجم، که عدد بزرگی است. آیا نمیخواهید از این قسمت برای وبسایت خود ترافیک جذب کنید؟ تمامی منابع معتبر سئو به شما اطمینان میدهند که سئو تصاویر ارزش وقتی را که برای آن میگذارید، دارد. میتوانید به راحتی با سئو عکسهای وبسایت خود، ترافیک ورودی به آن را افزایش دهید.
بهبود ترافیک، بهبود تجربۀ کاربران و افزایش سرعت سایت که نتیجۀ مستقیم سئو عکس هستند، فاکتورهای کلیدی گوگل برای رتبهدهی به صفحات وبسایت شما هستند. پس سئوی تصاویر علاوه بر پتانسیل افزایش ترافیک شما از طریق جستوجوی عکسها در گوگل، در رتبهی کلی وبسایت شما نیز اثر مثبت دارد.
مراحل سئو تصاویر
۱. برای تصاویر خود فرمت درستی انتخاب کنید.
بیشتر تصاویری که ما در وبسایت خود استفاده میکنیم یکی از دو فرمت .PNG و یا .JPEG را دارند. فرمت PNG کیفیت بالاتر و مطلوبتری را ارائه میکند ولی حجم بیشتری را نیز اشغال میکند. از طرفی در استفاده از فرمت JPEG ممکن است نیاز به ایجاد تعادل بین کیفیت و حجم را داشتهباشید. یک نکتهی کلی که میتواند در انتخاب بین این دو فرمت به شما کمک کنید این است: برای تصاویر رئال، عموما فرمت JPEG حجم پایینتری با کیفیت مشابه ارائه میکند. اما فرمت PNG برای تصاویری که محتوای آنها شبیه متن و نوشته است، بهتر هستند. در ادامه میتوانید تفاوت این دو فرمت را برای تصاویر رئال و متنی ببینید:
همانطور که در این تصویر مشخص است، تصویر JPEG کیفیت مشابه ولی حجم کمتری دارد و برای ما در این مثال مناسبتر خواهد بود.
در این مثال هم میبینیم که برای متنها، کیفیت PNG به لحاظ کیفیت عملکرد بهتری را دارا است.
به یاد داشته باشید که بسیاری از نرمافزارها هستند که به شما اجازه میدهند فرمت تصاویر خود را تغییر بدهید تا بهترین مورد را برای هدف خود بتوانید انتخاب کنید. سادهترین آنها نرمافزار فتوشاپ کامپیوتر شماست! همچنین از سایت www.img2go.com نیز میتوانید برای این منظور استفاده کنید.
۲. تصاویر خود را فشرده کنید.
به طور متوسط 21% از حجم صفحات وب مربوط به تصاویر است. بنابراین پایین بردن حجم آنها اهمیت بسیاری دارد و موجب افزایش سرعت وبسایت شما میشود. برای این کار میتوانید از فتوشاپ و یا نرمافزارهای دیگری نظیر tinyPNG و یا پلاگینهای وردپرس مانند WPSmush استفاده کنید. در شکل زیر میتوانید ببینید که دو تصویر با حجم اولیه و فشردهشده به لحاظ کیفیت و حجم چقدر متفاوت هستند:
۳. تصاویر تکراری و دست دوم استفاده نکنید.
ممکن است برای افزایش سرعت کار خود و کاهش هزینه طراحی سایت به استفاده از تصاویر موجود در فضای وب عادت کردهباشید. لازم است بدانید استفاده از تصاویر بدیع که خودتان دست به خلق آنها زدهاید میتواند علاوه بر متمایز کردن سایت شما نسبت به سایر وبسایتها، در بهبود وضعیت رتبهبندی وبسایت در موتور جستوجوی گوگل نیز موثر باشد. استفاده از تصاویر تکراری حتی جایگاه برند شما در ذهن مخاطبان را نیز ممکن است تحت تاثیر قرار دهد. گوگل وقتی دو تصویر تکراری را تشخیص دهد، ترجیح میدهد تنها یکی از آنها را به مخاطب نمایش دهد.
۴. مراقب قوانین کپیرایت باشید.
بعضی تصاویر ممکن است دارای حق مالکیت باشند و استفاده از آنها توسط مالک تصویر برای سایر افراد منع شدهباشد. در این صورت ممکن است قانون کپی رایت برای شما باعث دردسر شود. حتما باید قبل از استفاده از یک تصویر موجود، چک کنید که آیا اجازۀ استفاده از آن را دارید یا نه. فراموش نکنید با این که در ایران قوانین کپی رایت چندان معنا ندارند اما زمانی که شما از یک تصویر در فضای وب استفاده میکنید که حد و مرز ملی ندارد، ممکن است در معرض شکایتهای بین المللی و واکنش موتور جستوجوی گوگل قرار بگیرید.
۵. برای تصاویر خود نام درست استفاده کنید.
چرا نام تصویر، در سئو تصویر مهم و موثر است؟ چون نام تصاویر به گوگل کمک میکند متوجه شوند مفهوم تصویر شما چیست و آیا این مفهوم با سایر محتوای موجود در صفحهی شما منطبق است یا نه. بنابراین ارزش کلی محتوای شما از نظر گوگل میتواند با انتخاب نامهای مناسب بالاتر برود. در انتخاب نام برای تصاویر تا جای ممکن شفاف و مرتبط عمل کنید. مثلا اگر یک وبسایت فروشگاهی دارید و مدلهای مختلف شکلات در آن میفروشید، منطقی نیست که اسم تصویر یک محصول را “شکلات” انتخاب کنید، چون محصولات شما شامل انواع شکلات هستند. به جای آن بنویسید “شکلات 70 درصد برند x”. این میزان از دقت در نامگذاری باعث میشود بتوانید شفاف و واضح تمام تصاویر را به صورت یکتا نامگذاری کنید.
۶. از Alt text غافل نشوید.
خاصیت آلت تصاویر به زبان ساده یک متن کوتاه توضیحات در خصوص یک تصویر هستند که همانند نام تصویر به گوگل کمک میکنند تا آن تصویر را بهتر بشناسد. علاوه بر بهبود رتبه شما در گوگل، ایجاد خاصیت آلت تصویر باعث بهبود وضعیت سئو تصاویر شما در گوگل نیز خواهد شد. زیرا با ایجاد توضیحاتی دقیق از تصویر، به گوگل کمک میکند تا در صفحه نتایج سرچ تصاویر، تصمیمگیری بهتری برای انتخاب و نمایش تصاویر کاربران داشتهباشد.
-
آلت (alt) تصاویر را از کجا ببینیم؟
- کافی است بر روی تصویر کلیک راست کرده و گزینه inspect را بزنید. سپس در سمت راست مرورگر و از بین کدها، میتوانید آلت تصویری که میخواهید را ببینید.
-
ترفندهای نوشتن آلت تصویر
- در حداکثر 100 کاراکتر توصیف دقیقی از عکس ارائه کنید.
- خوب است از کلمات کلیدی خود در آن استفاده کنید.
- از زبان توصیفی و طبیعی استفاده کنید.
- برای همۀ تصاویر این کار را انجام دهید.
۷. مراقب نحوۀ نمایش تصاویر خود در نسخۀ موبایل و دسکتاپ باشید.
سایز و ابعاد صفحات نمایش در نسخۀ موبایل و دسکتاپ بسیار متفاوت هستند و نسخۀ موبایل همیشه با محدودیتهایی روبهرو است. بنابراین انتخاب و استفاده از تصاویر برای وبسایت باید به نحوی باشد که در نسخۀ موبایل دردسر درست نکند. یک راه حل معقول، استفاده از تصاویر واکنشپذیر است. تصاویر واکنشپذیر با توجه به سایز دستگاهی که از آن استفاده میکنید، ابعاد خود را با آن منطبق میکنند.
۸. تصاویر را به سایت مپ خود اضافه کنید.
باید حتما تصاویر را به sitemap خود اضافه کنید (یا سایت مپ جدا برای تصاویر ایجاد کنید). به یاد داشته باشید که سایت مپ به رباتهای خزنده گوگل کمک میکند محتوای وبسایت شما را بهتر ببینند و درک کنند. بنابراین این نکته تاثیر مستقیمی در رتبۀ سئو شما دارد. افزونههای وردپرسی Yoast و Rankmath گزینههای مناسبی برای این بخش هستند.
۹. تکنیک Lazy Load
این تکنیک برای افزایش سرعت لود صفحات شما بسیار کمک میکند. Lazy load به معنای لود تنبل است. وقتی این خاصیت را برای یک تصویر فعال کنید، تصویر شما قدری تنبل خواهد شد! به این معنی که خیلی برای لود شدن عجله نمیکند. با این کار به سایر اجزای وبسایت فرصت لود شدن میدهد تا کاربران سریعتر بتوانند سایت شما و اجزای آن را ببینند. بعد از این که سایر قسمتها لود شد، حالا تصویر شما شروع به لود شدن میکند. برای استفاده از این قابلیت میتوانید از افزونهی bLazy.js استفاده کنید.
۱۰. فرمت جدید تصاویر: WEBP
فرمت WEBP یک فرمت تصویر دوستداشتنی و نسبتا جدید است. چرا دوست داشتنی؟ چون نسبت به JPEG میتواند با حجم کمتری کیفیت مشابه ارائه کند. کافی است تصاویر زیر را مشاهده کنید:
۱۱. چه زمانی از تصویر استفاده نکنیم؟
تا این جا از اهمیت سئو تصویر و تکنیکها و ترفندهای سئو تصاویر با شما صحبت کردیم. اما آیا ممکن است شرایطی وجود داشتهباشد که استفاده از تصویر به خودی خود مطلوب نباشد؟ پاسخ مثبت است. هرچند تصاویر اکثرا دوستداشتنی هستند و به مخاطب کمک میکنند مفاهیم را بهتر درک کند، اما گاهی استفاده از آنها ضروری نیست و صرفا حجم سایت شما را بالا میبرد. کافی است از خود سوال کنید: آیا مفاهیمی که در متن آوردهام، بدون وجود این تصویر به طور کامل و قطعی به مخاطب منتقل میشوند؟ اگر پاسخ مثبت است، پس نیازی به تصویر نیست.
۱۲. تکنولوژیهای تجزیه تحلیل تصاویر در گوگل
هوش مصنوعی گوگل به جایی رسیدهاست که تصاویر را میبیند! تکنولوژیهای Image processing یا همان پردازش تصویر، به موتور جستوجوی گوگل نیز راه پیدا کردهاند. در گذشته، گوگل چشم نداشت، کور بود و تنها رباتهای خزنده گوگل که کارشان خواندن متنها بود، سعی در فهمیدن محتوا و منظور صفحات داشتند و اهمیت استفاده از عناوین و توضیحات برای عکسها مهمتر بود زیرا بدون آنها گوگل قادر به شناسایی مفهوم عکس نبود. اما اکنون مدتی است که چشمهای گوگل به روی دنیا باز شدهاست و تصاویر را میبیند و درک میکند. با این حال هنوز هم تمام مواردی که در این مقاله به عنوان ترفندهای سئو عکس با شما مطرح کردیم اهمیت دارند.
منابع: