بهکارگیری URLهایی با ساختار مناسب برای اطمینان از این که مخاطبان هدف شما سایتتان را پیدا میکنند، ضروری هستند.
در این مقاله میخواهیم به چند سوال مهم جواب دهیم:
۱. آیا شکل URL در رتبه سئو صفحه یا سایت ما تاثیر دارد؟
۲. URL فارسی بهتر است یا انگیسی؟
۳. طول URL باید چقدر باشد؟
۴. استفاده از چه علائم یا کاراکترهایی در URL ممنوع است؟
۵. تغییر URL چه موقع درست و چه زمانی اشتباه است؟
قبل از هر چیز توضیح مختصری دربارهٔ URL میدهیم:
URL چیست؟
URL مخفف عبارت «Uniform Resource Locator» است و آدرس مخصوص یک محتوای وب را به شما نشان میدهد.
URL در پایگاه دادهٔ نام دامنهٔ سیستم (DNS) ذخیره میشود که آن را به یک آدرس IP خاص متصل میکند. وقتی URL را در مرورگر خود سرچ میکنید، درخواستی برای آدرس IP این URL به سرور DNS ارسال خواهد شد.
در واقع آدرس هر صفحه که در نوار بالای مرورگر میبینید، نمایندهای از یک آدرس IP است که در یک سرور ثبت شده است و مدیر سایت میتوانید بدون تغییر آدرس سایت یا صفحات، سرور را و در نتیجه آدرس IP را تغییر دهد.
آناتومی URL
URLها ساختار خاصی دارند که تا حد امکان باید به آنها پایبند باشید. برای مثال، عبارت شروع URL به شما میگوید که به چه نوع محتوایی دسترسی دارید. در ادامه، چهار بخش اصلی URL را به تفکیک بیان کردهایم:
۱. پروتکل (Protocol): HTTP مخفف عبارت «hypertext transfer protocol» بوده و رایجترین نوع پروتکل است.
۲. نام دامنه (Domain Name): نام دامنه آدرس شما را در شبکهٔ جهانی وب نشان میدهد.
۳. زیرشاخهها (Subdirectories): دستهها و زیرپوشههایی هستند که برای صفحات خود ایجاد کردهاید.
۴. نام خاص صفحه (Specific Page Name): مربوط به نام صفحات خاص شما است که تنظیم آن نسبت به نام دامنه و زیرشاخهها سادهتر است.
آیا ساختار URL را باید در سئو جدی بگیریم؟
بهینهسازی URLها یک بخش فوقالعاده مهم در سئو است که اغلب نادیده گرفته میشود. به همین خاطر، توجه به آن یک نقطه قوت برای شما نسبت به رقبایتان خواهد بود. برخی از مهمترین مزایای بهینهسازی موثر URLها، شامل موارد زیر هستند:
- پیمایش سایت شما را برای کاربر نهایی آسانتر میکند. این موضوع میتواند مدت زمان ماندگاری کاربر در وبسایت و تعداد صفحاتی را که بر روی آنها کلیک میکند، افزایش دهد که بهخوبی نشاندهندهٔ تاثیر URL در سئو بهصورت غیرمستقیم است.
- رباتهای جستوجوگر گوگل از طریق این URLها بین صفحات ارتباط برقرار کرده و از سئوی مناسب وبسایتتان اطمینان حاصل میکنند.
- URLهای مناسب برای موتورهای جستوجو یک فاکتور رتبهبندی هستند؛ بنابراین بر بهبود جایگاه سایت شما در لیست نتایج تاثیر میگذارند.
بنابراین از URLهای بهینهسازی شده بهعنوان بخش مهمی از استراتژی سئو غافل نشوید؛ زیرا به شما امکان میدهند در رتبهبندی موتور جستوجو نسبت به رقبایتان برتری یابید.
حال بیایید ببینیم یک ساختار URL خوب، چه ویژگیهایی دارد:
۷ ویژگی ساختار URL مناسب سئو
اکثر وبسایتها دارای تعداد زیادی URL هستند؛ اما آن چیزی که در سئو اهمیت دارد، بهینهبودن آنها است. به همین خاطر، در اینجا ۷ ویژگی مهم ساختار URL مناسب سئو را برایتان آوردهایم تا بتوانید آنها را در سایتتان بهینهسازی کنید:
۱. طول آن بهاندازه باشد
جان مولر در این رابطه میگوید: «طول URL به جز یک موقعیت در سئو اهمیت ندارد؛ زیرا از آنها بهعنوان شناسه استفاده میشوند و مهم نیست چقدر طول داشته باشند. با این حال، تلاش میکنم طول آنها را بهمنظور آسانتر کردن نظارت گوگل، کمتر از ۱۰۰۰ کاراکتر نگه دارم.»
آن یک موقعیتی هم که ممکن است طول URL اهمیت داشته باشد، متعارفسازی است. زمانی که چند URL مشابه، محتوای درونصفحهای یکسان داشته باشند، گوگل همهٔ آنها را ادغام خواهد کرد و بهعنوان نتایج جستوجوی کاربران، نمایش میدهد. در فرایند تصمیمگیری برای نمایش دادن این موارد، ممکن است گوگل طول URL را بهعنوان یک عامل موثر در نظر بگیرد.
با این حال، تحقیقات Quicksprout در رابطه با تاثیر URL در سئو نشان میدهد هرقدر طول آن کوتاهتر باشد، بهتر است.
آنها طول ۱۰۰ URL برتر در ۱۰۰۰ کلمهٔ کلیدی مختلف را محاسبه کردند. نتیجه نشان داد که URLهایی با ۳۵ تا ۴۵ کاراکتر در نتایج جستوجو غالب هستند؛ بنابراین سعی کنید تعداد کاراکترهای مربوط به URLهای وبسایتتان در این بازه باشد و در صورتی که این تعداد از ۸۰ کاراکتر بیشتر شود، احتمالا نیاز به بازنویسی خواهند داشت.
URLهای طولانی همچنین برای اشتراکگذاری در شبکههای اجتماعی مضر هستند. از آنجایی که افراد میتوانند با ابزارهایی مانند TinyURL یا Bit.ly لینکها را کوتاه کنند، بیشتر کاربران برای کلیککردن روی این لینکها مردد هستند. دلیل آن هم ترس از این است که لینک مخرب یا حاوی هرزنامه باشد.
همچنین لینکهایی که در آنها کاراکترهای فارسی استفاده شدهاند، موقع به اشتراکگذاری در شبکههای اجتماعی شکلی نامناسب پیدا میکنند.
ایجاد URLهای کوتاه و مفید به عوامل گوناگونی مانند سازماندهی و نامگذاری مناسب پوشهها، عنوان مختصر صفحه و دریافت ساده مفهوم لینک توسط کاربر بستگی دارد. دقت کنید که لازم نیست تمام سابفولدرها را در URL بیاورید. لینک زیر یک مثال خوب آن است:
https://academy-nova.com/blog/category/general/2015/august/date/author/page-name/
۲. خواندن آن راحت باشد
این ویژگی برای ساختار URL مناسب سئو کاملا قابل پیشبینی است؛ چراکه گوگل وبسایتهای کاربرپسند را تشویق میکند. زمانی که کاربران راحتتر بتوانند لینک را بخوانند، برای موتورهای جستوجو هم بهتر خواهد بود.
حال حتما میخواهید بدانید یک URL با خوانایی مناسب چگونه است. بدین منظور، عنوان آن باید تا حد امکان ساده، مناسب و قابل درک بوده باشد. تصویر زیر یک ایده تقریبی از یوآرال مناسب و خوانا در اختیارتان قرار میدهد:
این تصویر به ما میگوید لازم نیست لینک حتماً کامل کامل باشد؛ بلکه باید قابل درک باشد و بهاندازهٔ کافی جالب به نظر برسد تا باعث شود کاربر روی آن کلیک کند.
۳. از تکرار بیهوده خودداری کنید
زمانی که دو URL محتوای یکسانی ارائه دهند، در خطر تقسیم و کاهش ترافیک قرار میگیرید. در صورتی که صفحهٔ دوم ارزش مستقل کمی داشته باشد، حل این مشکل با روش تغییر مسیر 301 (301 redirect) امکانپذیر است؛ همچنین اگر صفحهٔ دوم کاربرد داشته باشد، با استفاده از روش rel=canonical میتوانید مشکل را برطرف کنید. این کار تمام ترافیک موتورهای جستوجو را به صفحهٔ اول متمرکز میکند و شانس بازدید آن را افزایش میدهد.
از طرف دیگر، نباید URLها را با کلمات کلیدی تکراری پر کنید. این کار نهتنها کمکی به بهبود شرایط شما در رتبهبندی گوگل نمیکند، بلکه ممکن است برخی جستوجوگران را از کلیک بر روی لینک شما منصرف کند.
۴. از خطفاصله بهجای زیرخط استفاده کنید
یکی دیگر از اقدامات مناسب برای بهبود تاثیر URL در سئو، استفاده از خطفاصله بهجای زیرخط است. این موضوع توسط خود گوگل به طراحان وب پیشنهاد شده است؛ زیرا بهکارگیری خطفاصله تجزیهوتحلیل اطلاعات مربوطه را برای رباتهای خزنده آسانتر کرده و نتایج قابلقبولی تولید میکند. بهطور کلی، هرقدر URL شما شامل عبارات و علامتهای بیهودهٔ کمتری باشد، احتمال تاثیر مثبت آن روی جایگاهتان در لیست نتایج بیشتر است.
۵. با موضوع صفحه همخوانی داشته باشد
بهترین ساختار URL برای کسب نتایج مثبت در سئو این است که با محتوای صفحهٔ شما همخوانی داشته باشد؛ زیرا این موارد اولین چیزهایی هستند که توسط رباتهای خزندهٔ گوگل بررسی میشوند. اکثر طراحان وب به این موضوع توجه دارند و بهصورت طبیعی این کار را انجام میدهند؛ اما برای اطمینان از تطابق لینک و موضوع صفحه، سعی کنید مجددا آنها را بررسی کنید.
۶. از حروف بزرگ استفاده نکنید!
اگر از URLهای انگلیسی استفاده میکنید، حروف بزرگ را کنار بگذارید.
خوانایی لینکها تا حد زیادی در سئو تاثیر میگذارند. ترکیب حروف کوچک و بزرگ خوانایی را کاهش میدهد و موجب میشود لینک شما نامرتب به نظر برسد؛ همچنین باعث ایجاد حس بیاعتمادی نسبت به سایتتان میگردد.
علاوه بر این، استفاده از حروف بزرگ یا ترکیب حروف بزرگ و کوچک به گیجشدن خزندههای گوگل و کاربران منجر میشود؛ بهخصوص زمانی که ماندگاری (memorability) اهمیت دارد.
۷. علائم نگارشی را حذف کنید
در حالی که استفاده از علائم نگارشی برای عناوین صفحه و توضیحات متا قابل قبول و حتی ضروری است، بهکارگیری آنها در URL گیجکننده است.
در واقع، لینکهای مناسب برای موتورهای جستوجو اصلا شامل علائم نگارشی نیستند.
حتی رباتهای خزندهٔ گوگل هم با علائم نگارشی مشکل دارند. از طرف دیگر، بهخاطرسپردن آنها برای کاربران هم دشوارتر میشود؛ زیرا به سادگی کلمات نیستند. اگر چه ممکن است حذف این علامتها از گرامری صحیح نباشد، اما تاثیر URL در سئو سایتتان را بهبود میبخشد.
چرا باید از URL انگلیسی استفاده کنیم؟
تصمیم برای استفاده از URL فارسی و انگلیسی به یک چالش بین طراحان وبسایتهای فارسی تبدیل شده است و هر کس برای آن نظری دارد. یکی از نکات مثبتی که گوگل در این موارد به آن توجه میکند، وجود کلمهٔ کلیدی در URL است؛ بنابراین اگر بخواهیم این کار را انجام دهیم، باید از عبارت فارسی در ساختار لینکها استفاده کنیم؛ زیرا کلمات کلیدی ما اغلب فارسی هستند.
با وجود این، گوگل امکان استفاده از معادل انگلیسی کلمهٔ کلیدی در URL را هم فراهم کرده است؛ از این رو حتی اگر از عبارت انگلیسی برای ایجاد ساختار آن استفاده کنید، میتوانید معادل کلمهٔ کلیدی را در آن قرار دهید و امتیاز مثبت را دریافت کنید. دقت کنید، در صورتی که از URL انگلیسی استفاده کردید، دیگر نباید خود کلمهٔ کلیدی فارسی را در آن قرار دهید؛ بلکه لازم است عباراتی به کار گرفته شوند که موضوع را بهخوبی توصیف میکنند و با صفحه همخوانی دارند.
اما اکنون نوبت به پاسخ این سؤال میرسد که تاثیرURL در سئو چه زمانی بیشتر است؟ موقعی که از URL فارسی استفاده میکنیم یا هنگامی که عبارات انگلیسی به کار گرفته میشوند.
بهطور کلی، استفاده از عبارات فارسی یا انگلیسی در ساختار این بخش تفاوت چندانی ندارد اما توصیه میشود از آدرس انگلیسی استفاده کنید.
چیزی که اهمیت دارد، کوتاه، مرتبط و قابل درک بودن ساختار آن میباشد که در عبارات انگلیسی مشهودتر است. در اینجا به برخی از مزایای URL انگلیسی نسبت به فارسی اشاره کردهایم:
- لینک انگلیسی کوتاهتر است؛
- بهخاطرسپردن و تایپ آن سادهتر است؛
- لینک فارسی نسبت به انگلیسی فرایند آنالیز دشوارتری دارد؛
- URL انگلیسی کاربرپسندتر است؛
- ایندکس لینکهای انگلیسی سریعتر انجام میگیرد؛
- کپی و استراکگذاری لینک انگلیسی سادهتر انجام میگیرد.
آیا تغییر URL خطرناک است؟
اگر بخواهیم بهصورت مختصر این سؤال را پاسخ دهیم، باید بگوییم تغییر URL در اکثر موارد بر سئوی سایت شما تاثیر منفی دارد؛ بنابراین تا حد امکان از انجام این کار خودداری کنید. زمانی که آدرس سایتتان را تغییر میدهید و رباتهای خزندهٔ گوگل وارد آن میشوند، تعداد زیادی خطای ۴۰۴ را مشاهد خواهند کرد. به همین خاطر، برخی از صفحات ایندکسشده وبسایت شما را حذف میکنند که به پایین آمدن رتبهٔ آن در لیست نتایج منجر میشود.
از طرف دیگر، بکلینکهایی که تاکنون از سایتهای دیگر دریافت میکردید، تاثیر خود را از دست میدهند. این موضوع، خود اثر جبران ناپذیری بر سئو دارد. با توجه به این مورد، تا جای ممکن سعی کنید URL را تغییر ندهید؛ اما در صورتی که انجام این کار ضروری است، از روشهای زیر استفاده کنید تا رباتهای خزنده از تغییر آدرس URL سایت شما مطلع شوند:
- redirect 301
- کد Canonical
از تاثیر URL در سئو غافل نشوید!
با اینکه بسیاری از وبسایتها توجه زیادی به تاثیر URL در سئو ندارند، بهینهسازی این لینکها میتواند تا حد زیادی به بهبود رتبهٔ سایت شما در لیست نتایج کمک کند. در واقع، استفاده از ساختار URL مناسب سئو، یک مزیت رقابتی برایتان ایجاد خواهد کرد.
در این مقاله، تعدادی از مهمترین ویژگیهای URL مناسب و سئوفرندلی را برایتان توضیح دادیم؛ بنابراین همین الان میتوانید لینکهای وبسایتتان را بررسی و ساختار آنها را بهمنظور بهبود سئوی سایتتان، بهینه کنید. سوالات خود را میتوانید در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول:
- گوگل برای URLهای مشابه چه اقدامی میکند؟
وقتی چند URL مشابه، محتوای درونصفحهای یکسان داشته باشند، گوگل همهٔ آنها را ادغام خواهد کرد و بهعنوان نتایج جستوجوی کاربران، نمایش میدهد. همچنین در فرایند تصمیمگیری برای نمایش دادن این موارد، ممکن است گوگل طول URL را بهعنوان یک عامل موثر در نظر بگیرد.
- چرا تغییر URLخطرناک است؟
وقتی آدرس سایت را تغییر میدهید، رباتهای خزندهٔ گوگل که وارد آن میشوند با تعداد زیادی خطای ۴۰۴ مواجه میشوند. به همین خاطر، برخی از صفحات ایندکسشده وبسایت شما را حذف میکنند که به پایین آمدن رتبهٔ آن در لیست نتایج منجر میشود.
منابع: seopressor | business2community