مدتی است که بازار کار دیجیتال مارکتینگ به یکی از حوزههای جذاب برای افرادی تبدیل شده که تازه میخواهند وارد بازار کار دیجیتال مارکتینگ شوند. کسانی که به دنبال اشتغال در این حوزه هستند ابتدا باید بازار کار را به خوبی بررسی کرده و سپس با توجه به تواناییها و دانش خود یک حوزه را برای ورود انتخاب کنند. اگر در این زمینه سابقه کار دارید، قاعدتاً با بازار کار و مهارتهای لازم برای اشتغال آشنا هستید؛ اما اگر تازه وارد حوزه بازاریابی دیجیتال شدهاید، لازم است اطلاعات خود را بهروز کرده یا در صورت نیاز در دوره جامع دیجیتال مارکتینگ شرکت کنید. در این مقاله علاوه بر بررسی مدلهای دیجیتال مارکتینگ، وظایف، مهارتها، سطح درآمد، ساعت کاری و چگونگی ورود به بازار دیجیتال مارکتینگ بررسی خواهد شد.
مهم ترین مدلهای دیجیتال مارکتینگ
در حوزه دیجیتال مارکتینگ، مدلهای مختلفی وجود دارد که با توجه بهاستعداد و دانش خود میتوانید یکی از آنها را برای ورود به بازار کار دیجیتال مارکتینگ انتخاب کرده و سپس در یک یا چند حوزه عمیق شوید. در ادامه به بررسی این مدلها میپردازیم.
بازاریابی شبکههای اجتماعی
بازاریابی شبکههای اجتماعی یا Social Media Marketing به مفهوم استفاده از پلتفرم رسانههای اجتماعی مختلف برای برقراری ارتباط با مخاطبان، برندسازی، افزایش ترافیک وبسایت از طریق شبکههای اجتماعی و افزایش فروش است؛ بنابراین بازاریابی شبکههای اجتماعی شامل تولید و انتشار محتوای عالی در صفحات شبکههای اجتماعی مختلف مانند اینستاگرام، لینکدین، توئیتر، فیسبوک و … است. از طرفی این مدل دیجیتال مارکتینگ Social Listening، جذب فالوور، تجزیه و تحلیل نتایج و اجرای تبلیغات در رسانههای مختلف را نیز شامل میشود.
پلتفرمهای اصلی رسانههای اجتماعی:
- فیسبوک
- اینستاگرام
- توئیتر
- پینترست
- یوتیوب
- اسنپچت
در این مدل دیجیتال مارکتینگ طیف وسیعی از ابزارهای مدیریت رسانههای اجتماعی وجود دارد که به کسبوکار شما کمک میکند تا از شبکههای اجتماعی مذکور بهترین استفاده را ببرید.
سئو
SEO مخفف Search Engine Optimization و به مفهوم بهینهسازی موتورهای جستجو است. بهینهسازی موتورهای جستجو به مفهوم ایجاد تغییراتی در سایت است که بتواند توسط موتورهای جستجو ارزیابی شده و با توجه به اهمیت اطلاعات در یکی از جایگاههای 1 تا 10 صفحه جستجوی گوگل قرار گیرد. گوگل یکی از اصلیترین موتورهای جستجویی است که همه ما روزانه از آن برای جستجوی مطالبی که نمیدانیم استفاده میکنیم. سئو در اصل شامل مجموعه اقداماتی است که برای بهبود ظاهر و موقعیت صفحات وب در نتایج جستجوی گوگل، انجام میشود. زمانی که شما سایت را برای موتورهای جستجو بهینه میکنید به مرور زمان و با تداوم تولید محتوای مفید و کاربردی، موتورجستجوی گوگل جایگاه سایت شما را در صفحه نتایج جستجو تغییر میدهد. این تغییر میتواند منجر به قرار گرفتن آدرس سایت شما در میان 3 نتیجه اول شود. اگر شما برای قرارگرفتن در میان این نتایج اولیه، تنها به تولید محتوای ارزشمند و کاربرپسند بپردازید، مدت زمان زیادی زمان میبرد تا در صفحه اول نتایج جستجوی گوگل قرار بگیرید؛ اما در مقابل، جایگاه شما ماندگارتر و قرارگیری شما در نتایج اولیه به صورت ارگانیک خواهد بود. ارگانیک در زبان سئو به مفهوم عدم استفاده از تبلیغات و روشهای مختلف لینکسازی غیر رایگان برای قرار گرفتن سایت در صفحه اول نتایج جستجوی گوگل است.
نتایج ارگانیک در صفحه جستجوی گوگل بهعنوان برجستهترین محتوای آنلاین شناخته میشوند. علت آن نیز زمان و انرژیای است که کسبوکارها برای قرارگرفتن در میان نتایج ارگانیک صرف میکنند. وقتی یک کلمه کلیدی را جستجو میکنید معمولاً چند نتیجه اول دارای لیبل AD هستند که به مفهوم تبلیغات در گوگل برای آن سایت است؛ اما نتایج بعدی که فاقد این لیبل هستند بهعنوان نتایج ارگانیک شناخته میشوند.
موتورهای جستجو مانند گوگل و بینگ از خزندهها یا Crawler برای جمعآوری اطلاعات در مورد تمامی محتوای آنلاین منتشر شده در بستر وب استفاده میکنند. برای اینکه بتوانید در صفحه اول نتایج گوگل قرار بگیرید باید محتوایی اصولی و ارزشمند تولید کنید تا گوگل رتبهبندی سایت شما را بالا ببرد. به این مفهوم که در پس محتوای مفیدی که تولید میکنید سایت شما باید از لحاظ فنی آماده باشد تا خزندههای گوگل بتوانند بخشهای مختلف سایت را بررسی کرده و پس از اطمینان از کاربردی و مفید بودن اطلاعات سایت شما، آن را به جامعه کاربران نمایش دهند. گوگل یک ماشین است و مانند انسان نمیتواند میزان کاربردی بودن محتوا را بررسی کند، بلکه مواردی مانند کاربرپسند بودن و میزان توجه مخاطبان به محتای سایت و نداشتن مشکل فنی را در اولویت قرار میدهد؛ بنابراین عوامل مختلفی روی جایگاه یک سایت در صفحه نتایج جستجوی گوگل تأثیرگذار هستند که میتوانید در تصویر زیر ببینید.
-عکس نمودار سئو-
غیر از محتوای ارزشمند و محتوایی که بدون کپیبرداری از پیجهای دیگر نوشته شده باشد، نحوه لینکسازی و چیدمان صفحات وب، استفادهی درست از کیوردها، عمر دامنه و بسیاری متریکهای دیگر روی جایگاه وبسایت شما تأثیر میگذارند.
سئو خود یکی از مشاغل اصلی بازار کار دیجیتال مارکتینگ بوده و کسی که سئو را بهعنوان شغل دیجیتال مارکتینگ انتخاب میکند باید با مفاهیم و ابزارهای زیادی آشنا شود.
تبلیغات کلیکی
تبلیغات کلیکی CPC مخفف (Cost Per Click) به مفهوم پرداخت به ازای هر کلیک است. تبلیغات کلیکی یکی از مدلهای دیجیتال مارکتینگ و تبلیغات آنلاین است که در آن به ازای هر کلیک روی لینک آگهی،هزینه دریافت میشود. این نوع تبلیغات میتواند در بستر وب و شبکههای اجتماعی انجام شود. در مورد بستر وب، با هر کلیک کاربران روی لینک سایت شما، مبلغی از بودجهتان کسر خواهد شد. در مورد شبکههای اجتماعی با هر کلیک روی لینک پیج یا سایت شما در استوری اینفلوئنسر یا ناشر تبلیغات، هزینهای از بودجه کسر خواهد شد. مدل CPC برای برخی از کسبوکارها بهترین انتخاب برای تبلیغات آنلاین خواهد بود، چون قرار است به ازای هر کلیک فقط هزینه پرداخت کنند. این در حالی است که در (CPM (Cost Per Mile، تبلیغدهنده به ازای هر1000 بار نمایش آگهی هزینهای به ناشر تبلیغات پرداخت میکند. این موضوع صرفنظراز کلیک یا عدم کلیک روی لینک تبلیغدهنده است.
افیلیت مارکتینگ
افیلیت مارکتینگ (Affiliate Marketing) که به آن همکاری در فروش نیز گفته میشود به مفهوم همکاری تبلیغدهنده با یک ناشر تبلیغات و پرداخت پورسانت به ازای هر عملی است که در مورد آن توافق شده است. فرض کنیم شما بهعنوان یک کسب و کار میخواهید محصول وخدمات خود را در سایت دیگری تبلیغ کنید، در این شرایط شما “تبلیغدهنده”و سایت مورد نظرتان، “ناشر تبلیغات” یا “تبلیغ گیرنده” خواهد بود. اگر محصول شما یک لباس باشد، با هر بار نمایش تبلیغ لباس، هر بار کلیک کاربر روی تبلیغ یا هر بار خرید لباس از روی تبلیغ شما در سایت ناشر تبلیغات، مبلغی بهعنوان پورسانت به ناشر تبلیغات تعلق میگیرد. به این شیوه از تبلیغات، که در آن کسبوکار برای فروش بیشتر با سایت دیگری همکاری میکند، همکاری در فروش گفته میشود. پس در افیلیت مارکتینگ، ناشر تبلیغات، تبلیغ را در پیج یا سایت خود منتشر کرده و بر حسب توافقی که از قبل انجام گرفته به ازای هر نمایش، هرکلیک، هر ثبتنام یا هر خرید، مبلغی را بهعنوان پورسانت از شما دریافت میکند. اینکه ناشر تبلیغات به ازای انجام چه عملی از سوی کاربران، پورسانت دریافت کند را تبلیغدهنده تعیین خواهد کرد. این شیوه نوین تبلیغات در بازار کار دیجیتال مارکتینگ بسیار کاربردی بوده اما در این میان باید ناشر تبلیغات را به درستی انتخاب کنید. پیشنهاد میکنیم ناشری را انتخاب کنید که حوزه فعالیتش با حوزه کسبوکار شما همخوانی دارد. بنابراین اگر در موقعیت یک دیجیتال مارکتر هستید باید آگاهانه برای همکاری با ناشر تبلیغات عمل کنید.
بازاریابی موبایلی
بازاریابی موبایلی یا Mobile Marketing یک استراتژی بازاریابی دیجیتال چند کاناله است. هدف از این روش دیجیتال مارکتینگ، دستیابی به مخاطبان هدف در گوشیهای هوشمند و تبلتها است. برای این کار از پیامک، ایمیل، وبسایتها، MMS، اپلیکیشنها و رسانههای اجتماعی استفاده میشود. در سالهای گذشته آمار استفاده از موبایل در مقابل با دسکتاپ پیشی گرفته است و 80% از کاربران اینترنت، گوشی هوشمند دارند. در نتیجه افراد به میزان بیشتری در طول روز با موبایل کار میکنند. این فرصت خوبی است تا به جذب مخاطبان جدید بپزدازید و به این ترتیب فروش خود را افزایش دهید. یکی از مهمترین موارد در بازار کار دیجیتال مارکتینگ و حوزه بازاریابی موبایلی، داشتن سایتی سازگار با موبایل یا Mobile Friendly است. زمانی که کاربران با موبایل وارد سایت شما میشوند، اگر وبسایت برای موبایل بهینه نباشد، صفحات به خوبی نمایش داده نمیشوند و کاربر برای خواندن مطالب باید صفحه را کوچکتر یا بزرگتر کند. در چنین شرایطی نباید انتظار داشته باشید کاربران در سایت شما بمانند و صفحههای مختلف را بررسی کنند.
معرفی شغل کارشناس دیجیتال مارکتینگ
برای کسانی که قصد دارند وارد دنیای دیجیتال مارکتینگ شوند، آشنایی با شرح وظایف و مهارتهای لازم، ضروری خواهد بود. در این بخش شغل دیجیتال مارکتینگ را بررسی کرده و سپس مهارتهایی که برای اشتغال در این حوزه نیاز دارید را معرفی خواهیم کرد.
وظایف کارشناس بازاریابی دیجیتال
یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ که به آن دیجیتال مارکتر نیز گفته میشود، تلاش میکند به کمک مدلها و ابزارهای مختلفی در بسترهایی چون وبسایت، اپلیکیشن و شبکههای اجتماعی برای یک کسبوکار، برندسازی کرده و در نتیجه با جذب مخاطب بیشتر میزان فروش را افزایش دهد. در اصل میتوان گفت که اولین وظیفهی کارشناسی که شغل دیجیتال مارکتینگ را انتخاب میکند، معرفی برند در فضای آنلاین است. در این خصوص تمامی فعالیتهایی که کارشناس بازاریابی دیجیتال در راستای اهداف اصلی و کلی بازاریابی شرکت یا تبلیغات و فروش آن انجام میدهد به عنوان استراتژیهای دیجیتال مارکتینگ در نظر گرفته شده و در نتیجه فرد بهعنوان کارشناس دیجیتال مارکتینگ در واحد مارکتینگ یا تبلیغات مشغول به کار خواهند شد. در حال حاضر بازار کار دیجیتال مارکتینگ بسیار فعال است و کارشناسهای بسیاری در سطوح مهارتی مختلف در این حوزه فعالیت میکنند. از جمله وظایف یک کارشناس بازاریابی دیجیتال یا کارشناس دیجیتال مارکتینگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- طراحی، ایجاد، اجرا و مدیریت کمپینهای تبلیغاتی
- آنالیز و بررسی نوع نیاز مشتریان و خواستههای آنها
- تحلیل رفتار کاربر در کمپینهای دیجیتال مارکتینگ
- تولید محتوا یا کمک به تولید و سپس انتشار محتوا در شبکههای اجتماعی و وبسایت
- محاسبه نرخ تبدیل در یک کمپین دیجیتال مارکتینگ
- آشنا با اصول سئو یا آشنایی با الگوریتمهای گوگل برای بهینهسازی نمایش سایت
- آشنا با بازاریابی شبکههای اجتماعی، تبلیغات کلیکی، افیلیت مارکتینگ، بازاریابی موبایلی و تبلیغات در بسترهای مختلف
- آشنایی با اصول طراحی و گرافیک سایت به منظور بهبود و ارتقاء آن
- آشنایی کافی با تمامی شبکههای اجتماعی
- تسلط کافی بر انواع روشهای تبلیغات در وب خصوصاً گوگل ادز
- توانایی کنترل و مدیریت کمپین دیجیتال مارکتینگ در شرایط بحرانی
- آشنایی با انواع سرویسهای ایمیل مارکتینگ
- آشنایی با فرآیندهای نرخ تبدیل و ایجاد تعامل بیشتر با مخاطبان
مهارت های مورد نیاز کارشناس دیجیتال مارکتینگ
مواردی که در بخش قبلی اشاره کردیم در اصل جزو موارد تخصصی مورد نیاز برای فعالیت در شغل دیجیتال مارکتینگ یا حضور در بازار کار دیجیتال مارکتینگ بهعنوان یک کارشناس است. این وظایف به گونهای مهارتهای تخصصی برای حضور در بازار کار دیجیتال مارکتینگ را نیز شامل میشود. اما این شغل نیازمند مهارتهای نرمی (Soft Skills) است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
- روحیه انجام کار گروهی
- توانایی برقراری ارتباط با بخشهای مختلف سازمان خصوصاً همکاران در واحد دیجیتال مارکتینگ و تبلیغات
- قدرت حل مسئله
- تحلیل کمپین و ایجاد تغییرات در کوتاهترین زمان ممکن در صورت نیاز
- تهیه گزارش از کمپین برگزار شده
- تحلیل گزارشات
- خلاقیت
- توانایی در متقاعد کردن افراد
همانطور که میبینید متخصصان دیجیتال مارکتینگ یا کارشناسهای این حوزه باید تکنیکها و روشهای تبلیغاتی مختلف را شناخته و در نتیجه برای تولید محتوایی که مناسب کسبوکار است اقدام کنند. یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ باید بتواند محتوایی مناسب، کاربردی و سودآور برای شرکت آماده کند. منظور از سودآور بودن محتوا، امکان افزایش جذب مخاطب و افزایش میزان فروش کسبوکار از طریق محتوایی است که کارشناس دیجیتال مارکتینگ در شبکههای اجتماعی منتشر خواهد کرد. به این ترتیب علاوه بر ایجاد ارزش برای مشتریان بالقوه، برندسازی و افزایش فروش نیز اتفاق خواهد افتاد. کارشناسان دیجیتال مارکتینگ موظف هستند دادههایی را که در طول یک کمپین دریافت میکنند به خوبی بررسی، آنالیز و تحلیل کرده و در نتیجه از آنها در راستای بهبود کمپین یا برای کمپینهای جدید استفاده کنند. یکی از مهمترین وظایف کارشناس بازاریابی دیجیتال، تحقیق در مورد ترندهای روز است و به این ترتیب میتواند محتوایی در راستای ترند روز به کمک واحد کپیرایتینگ و گرافیک آماده کرده و در شبکههای اجتماعی منتشر کند. این کار به برندسازی، افزایش جذب مخاطب و در نهایت افزایش فروش کسبوکار کمک شایانی خواهد کرد.
وضعیت شغلی و درآمد ردههای مختلف دیجیتال مارکتینگ در ایران
در سال ۱۳۹۸، بیش از ۲۷ هزار شغل یا فرد جویای کار در بازار کار دیجیتال مارکتینگ گزارش شده است. این آمار توسط یکی از شرکتهای فعال در حوزه استخدام نیرو (ایران تلنت) جمعآوری شده که در این بخش به بررسی آنها میپردازیم. سابقه کاری یکی از مواردی است که تأثیر زیادی روی میزان حقوق و دستمزد افراد مشغول در شغل دیجیتال مارکتینگ دارد. افرادی که بین ۰ تا ۳ سال سابقه کار دارند حدود 23% از جامعه شاغلان در بازار کار دیجیتال مارکتینگ را به خود اختصاص دادهاند. به همین ترتیب افراد با 3 تا 7 سال سابقه کاری، ۳۴%، افراد بین ۵ تا ۱۵ سال سابقه کاری، ۳۲% و افراد بالای ۱۵ سال سابقه کاری، ۱۱% از جامعه بازار کار دیجیتال مارکتینگ فعلی را تشکیل دادهاند. جالب است بدانید که در این تحقیق مشخص شده تنها ۲۴% از خانمها در حوزه دیجیتال مارکتینگ مشغول به کار بوده و ۷۶% این جامعه را آقایان تشکیل میدهند.
عامل مهم دیگری که برای افراد شاغل یا جویای کار در ارزیابی حقوق و دستمزد اهمیت دارد، میزان تسلط به زبان انگلیسی است. افرادی که در حوزه دیجیتال مارکتینگ فعالیت میکنند دارای سطوح مختلفی از آشنایی با زبان انگلیسی هستند که سطح ابتدایی ۶۲% از افراد، سطح متوسطه ۲۴% از افراد و سطح پیشرفته ۱۴% از افراد را شامل میشود. یکی دیگر از عواملی که روی میزان حقوق و دستمزد افراد در شغل دیجیتال مارکتینگ و بازار کار دیجیتال مارکتینگ تأثیر میگذارد، رده سازمانی است. طبق آمار مشخص شده در سال ۱۳۹۸، ۴۸% از افراد در این حوزه کارشناس، ۳۷% مدیر میانی و ۱۵% مدیر ارشد هستند.
کارآموز دیجیتال مارکتینگ
کارآموزان در بازار کار دیجیتال مارکتینگ با توجه به توانایی، آشنایی با ابزارها و داشتن مهارتهای مختلف میتوانند تا ۳ میلیون تومان در ماه حقوق دریافت کنند. البته بعضی از شرکتها کارآموزان این حوزه را برای مدت کوتاهی بهصورت بدون حقوق استخدام کرده و پس از مدتی برای استخدام رسمی آنها اقدام میکنند (البته این شیوه همکاری، خللاف قوانین کار است)؛ بنابراین اینکه چه میزان حقوق در دوره کارآموزی دریافت میکنید بسته به توانایی شما و همینطور شرایط کسبوکار دارد.
کارشناس دیجیتال مارکتینگ
طبیعی است که افراد در ردههای سازمانی مختلف در حوزه بازار کار دیجیتال مارکتینگ حقوق مختلفی دریافت میکنند. با توجه به آمار بهدست آمده، میانگین دریافتی افراد مختلف در شهر تهران در سال ۱۳۹۸ برای کارشناس 3.5 میلیون تومان بود. قاعدتاً این مبلغ طی 2 سال اخیر افزایش قابل توجهی داشته و حالا میتوانیم فرض را بر این بگیریم که میانگین حقوق دریافتی افراد در سطح کارشناسی میتواند بین ۵ تا ۶ میلیون تومان نیز باشد.
مدیر میانی دیجیتال مارکتینگ
در شغل دیجیتال مارکتینگ، موقعیت سازمانی دیگری وجود دارد که با نام مدیر میانی شناخته میشود. مدیران میانی وظایفی متفاوت از یک کارشناس داشته اما مانند مدیر ارشد درگیر مسائل مهم بازار کار دیجیتال مارکتینگ یک کسبوکار نخواهند بود. در سال ۱۳۹۸ میزان حقوق دریافتی یک مدیر میانی، 5.5 میلیون تومان بود. با توجه به اینکه ممکن است سالانه حقوق مدیران میانی بین %۲۰ تا ۲۵% افزایش پیدا کند، حقوق یک مدیر میانی در حال حاضر میتواند بین ۷ تا ۹ میلیون تومان باشد.
مدیر ارشد دیجیتال مارکتینگ
بالاترین سطح در بازار کار دیجیتال مارکتینگ، مدیر ارشد است. شرح وظایف مدیر دیجیتال مارکتینگ مدیران ارشد این حوزه در سال ۱۳۹۸ بهصورت میانگین دریافتی معادل ۷ تا ۸ میلیون تومان در ماه داشتهاند. با توجه به پیشبینیهای صورت گرفته و امکان افزایش ۱۴ درصدی حقوق در این رده شغلی، در حال حاضر مدیران ارشد بین ۹ تا ۱۲ میلیون تومان درآمد خواهند داشت.
ساعت کاری شغل دیجیتال مارکتینگ
ساعت کاری هر شغلی بسته به موقعیت شغلی و شرایط کسبوکار میتواند متفاوت باشد؛ بنابراین ممکن است یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ بهصورت تماموقت، پارهوقت یا حتی فریلنسری فعالیت کند؛ اما با توجه به نوع وظایف یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ، قاعدتاً اکثر شرکتها ترجیح میدهند که کارشناس بازاریابی دیجیتال آنها بهصورت تماموقت در شرکت حضور داشته باشد. نکته قابل توجه اینجاست که شغل کارشناس بازاریابی دیجیتال به گونهای است که گاهی اوقات نمیتوان برای آن ساعت کاری مشخصی تعیین کرد. خصوصاً زمانیکه در حال برگزاری یک کمپین تبلیغاتی هستید. باید بتوانید از داخل شرکت موارد مختلفی را بررسی و ارزیابی کنید و بهعبارت سادهتر باید همواره در حال آنالیز و تحلیل کمپین باشید تا بتوانید بهترین نتیجه را دریافت کنید؛ بنابراین شاید بهتر باشد برای یک چنین شغلی، بهصورت تماموقت فعالیت داشته باشید. در شرایطی که بتوانید بخشی از کار را شما بهعنوان کارشناس انجام دهید، قاعدتاً میتوانید به صورت پارهوقت نیز فعالیت کنید. اینکه زمان کار و نوع حضور در شرکت شامل تماموقت، پارهوقت یا فریلنسری باشد بستگی به شرایط شما و نیاز کسبوکار در بازار کار دیجیتال مارکتینگ دارد.
پیش بینی بازار کار دیجیتال مارکتینگ در آینده
با اینکه رسانههای اجتماعی فراگیر شدهاند ولی هنوز جای رشد دارند. در حالیکه هنوز آیندهی رسانههای اجتماعی آنچنان برای همه کارشناسان و متخصصان این حوزه مشخص نیست؛ اما مسلماً با افزایش تعداد کاربران شبکههای اجتماعی و گرایش کسبوکارها به سمت برندسازی، تبلیغات و فروش، حضور در شبکههای اجتماعی، بسیار بیشتر از تبلیغات آفلاین مورد استفاده قرار خواهد گرفت. این امر میتواند نشاندهنده رشد بالای بازار کار دیجیتال مارکتینگ در آینده باشد. رسانههای اجتماعی فراتر از صفحه نمایش تلفنهای هوشمند، تبلت و دسکتاپ شما هستند و در حال حاضر مهمترین و کاربردیترین مسیر برای تعامل میان افراد خواهند بود. همانطور که میبینید در طی سالهای گذشته کسبوکارهای بیشتری در ایران اقدام به فروش آنلاین محصولات و خدمات خود در وبسایت و شبکههای اجتماعی از جمله اینستاگرام کردهاند. نرخ تعامل در اینستاگرام بسیار بالاست و کسبوکارها بهصورت مستقیم در آن برای فروش و برندسازی اقدام میکنند. با توجه به اهمیت وجود اینترنت و ارتباط مجازی که افراد از طریق شبکههای اجتماعی به آن دست پیدا میکنند، امکان خرید و فروش کالا بهصورت اینترنتی و دریافت خدمات از طریق پلتفرمهای مختلف، افزایش سرعت اینترنت در آینده و تلاش بسیاری از سازمانهای بزرگ جهانی برای رایگان کردن اینترنت در سطح کشورها، میتوان گفت که بازار کار دیجیتال مارکتینگ داغ تر خواهد شد.
آیندهای که از آن صحبت میکنیم چندان دور نیست. بنابراین لازم است درک عمیقتری از مشتری و نیازهای آن بهعنوان کسی که قرار است مخاطب همیشگی کسبوکار شما باشد داشته باشید. در این راستا لازم است از الگوریتمهای هوش مصنوعی در رسانههای اجتماعی استفاده کنید. پس پیشنهاد میکنیم همواره به دنبال یادگیری زمینههای مختلف بازار کار دیجیتال مارکتینگ باشید تا بتوانید در این حوزه همواره بهروز و موفق عمل کنید.
چگونه وارد حوزه دیجیتال مارکتینگ شویم؟
اگر در حوزه بازاریابی دیجیتال تجربهای ندارید و مایلید وارد بازار کار دیجیتال مارکتینگ شوید، بهترین روش حضور در دورههای آموزشی است که میتواند تمامی مهارتهای لازم برای پذیرفتن شغل دیجیتال مارکتینگ را به شما آموزش دهد. همانطور که اشاره کردیم، کارشناسان دیجیتال مارکتینگ برای اینکه بتوانند در این حوزه موفق عمل کنند لازم است مهارتهای تخصصی را آموزش ببینند که مهمترین آنها شامل سئوی سایت یا روشهای بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو، نحوه تولید محتوا برای سایت و شبکههای اجتماعی، نحوه انتشار محتوا در شبکههای اجتماعی مختلف، طراحی و اجرای یک کمپین دیجیتال مارکتینگ، آشنایی با روشهای تبلیغات در بستر وب شامل گوگل ادز و آشنایی با نحوه آنالیز و تحلیل کمپینهای برگزار شده است.
در نتیجه با حضور در دوره جامع دیجیتال مارکتینگ بهراحتی میتوانید این مهارتها را کسب کرده و سپس وارد بازار کار دیجیتال مارکتینگ شوید. آکادمی نوا دورههای آموزشی برای تبدیل شدن به یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ حرفهای را برگزار میکند. در آکادمی نووا میتوانید در یک دوره، تمامی مهارتهای لازم برای پذیرفتن شغل دیجیتال مارکتینگ را آموزش ببینید. آموزشهای نووا تمامی مهارتهای لازم را پوشش داده و در نتیجه پس از پایان دوره میتوانید بهعنوان کارشناس بازاریابی دیجیتال مشغول به کار شوید. پیشنهاد میکنیم برای اینکه با سرفصل دروس و نحوه آموزش، بیشتر آشنا شوید، از طریق لینک سایت آکادمی نوا وارد صفحه دورهها شوید.
جمعبندی
بازار کار دیجیتال مارکتینگ بسیار گسترده است و بیش از 28 هزار نفر بهصورت مستقیم در شغل دیجیتال مارکتینگ مشغول به کار هستند. همانطور که در این مقاله مطالعه کردید کارشناسان و مدیران این حوزه باید مهارتهای زیادی داشته باشند که شامل سئو، بازاریابی شبکههای اجتماعی، تبلیغات بر بستر وب، توانایی برگزاری کمپین، تحلیل کمپینها و … است. برای اینکه بتوانید در این حوزه موفق عمل کنید لازم است همواره اطلاعات جدیدی کسب کرده و دانش خود را بهروز کنید. به این ترتیب میتوانید به سرعت رشد کرده و از یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ به یک مدیر ارشد تبدیل شوید. در این شرایط دریافتی شما نیز افزایش پیدا خواهد کرد. شما برای حضور در بازار کار دیجیتال مارکتینگ چه روشی را برای ارتقاء سطح مهارتهای خود انتخاب کردهاید؟ آیا در مورد شرکت در کلاسهای دیجیتال مارکتینگ برنامهای دارید؟
منابع: buffer,moz,investopedia,neilpatel,indeed,marketinginsidergroup