اهمیت توضیحات متا در سئو و تکنیک‌های نوشتن آن

در هر حوزۀ تخصصی که وارد شوید با حجم عظیمی از عبارات و اصطلاحات مختلف مواجه خواهید شد. حوزۀ سئو نیز از این قاعده مستثنی نیست. اگر شما علاقه‌مند به این موضوع هستید و می‌دانید سئو چیست، باید با تعاریف و عبارت‌هایی که در این حوزه وجود دارد آشنا شوید. سئو به‌ طور کلی به دو بخش On-Page SEO و Off-Page SEO تقسیم می شود. عبارت On-Page SEO یعنی اقداماتی که برای بهینه‌سازی وب‌سایت در درون آن انجام می‌دهیم. حال یکی از این اقدامات متا دیسکریپشن است که زیرمجموعۀ On-Page SEO قرار دارد. توضیحات متا در سئو یا همان متا دیسکریپشن (Meta Description) جزو اولین و مهم‌ترین مباحث سئو محسوب شده که برای سئوکاران و تولیدکنندگان محتوا اهمیت ویژه‌ای دارد.

توضیحات متا در سئو چیست؟

زمانی که در موتورهای جستجو مانند گوگل کلمه یا جمله‌ای را سرچ کنید، یک سری نتایج برای شما نمایش داده می‌شود. اگر کمی دقت کنید در پایین آدرس و عنوان سایت یک جملۀ چندکلمه‌ای وجود دارد. این عبارت یا جمله همان توضیحات متا است. اگر بخواهیم به شکل ساده توضیح دهیم، می‌توانیم بگوییم توضیحات متا (Meta Description) یکسری عبارت بوده که به توصیف آن صفحۀ خاص می‌پردازد. این توضیحات اغلب برای موتورهای جستجو نوشته می‌شود که در هنگام ظاهر شدن صفحۀ مورد نظر در نتایج موتورهای جستجو، توضیح مختصری را به بازدیدکننده ارائه کند.

وقتی شما یک کلمه یا عبارت را جستجو کنید، موتورهای جستجو معمولاً ۳ چیز را به شما نشان می‌دهند:

  • آدرس اینترنتی یا همان URL
  • عنوان (Title)
  • متا دیسکریپشن (meta description)

جایگاه توضیحات متا در موتور چستجو

توضیحات متا یا متادیسکریپشن (meta description) یکی از تگ‌های html سایت است که در نمایش یک صفحه سایت در گوگل نشان داده می‌شود. این توضیحات یک شمایل کلی از آنچه آن مقاله به شما خواهد داد را نشان می‌دهد. این توضیحات در صفحۀ نتایج جستجو و زیر عنوان صفحه قرار می‌گیرند و به کاربر کمک می‌کند تا مقالهٔ مورد نظرش را در بین نتایج نشان موتورهای جستجو سریع‌تر پیدا کند.

چرا کاربرد توضیحات متا (Description Meta) در سئو مهم است؟

توضیحات متا در سئو جزو پایه‌ای‌ترین مواردی است که باید برای سئوی وب‌سایت انجام دهید و برخلاف تعدادی از تگ‌ها، فقط منحصر به موتور جستجو و برای اطلاع‌رسانی به آن نبوده و به کاربر نیز نمایش داده می‌شود. اگر شما هم جزو کسانی هستید که ساده از کنار نوشتن این توضیحات می‌گذرید باید بگوییم که اشتباه بزرگی را مرتکب شده‌اید.

با نوشتن این توضیحات، باید در همان ابتدا کاربر را متوجه کنید که این مقاله می‌تواند نیازش را برطرف کند یا خیر تا او سریع‌تر تصمیم بگیرد روی مقاله شما کلیک کند یا از روی آن رد شود. به همین دلیل یک توضیح متای مناسب می‌تواند به‌راحتی نرخ کلیک سایت شما را در نتایج جستجو بالا ببرد. نرخ کلیک یکی از عوامل اصلی در رتبه‌بندی سایت توسط گوگل محسوب می‌شود.

همچنین از دیگر کاربردهای متا دیسکریپشن این است که به موتورهای جستجو اطلاعات کاملی درباره محتوای صفحه می‌دهد و به گوگل کمک می‌کند درک مختصری از محتوای نوشته شده در آن صفحه داشته باشد. با بررسی و آنالیز حدود 5 میلیون نتایج جستجو گوگل، محققان متوجه شدند صفحات وب‌سایت‌هایی که از توضیحات متا استفاده کرده‌اند به نسبت صفحاتی که هیچ متا دیسکریپشنی نداشتند حدود 5 درصد نرخ کلیک بیشتری نصیبشان شده‌ است به همین دلیل خود گوگل همیشه کاربران را به نوشتن توضیحات متا برای صفحات وب تشویق می‌کند.

به‌طور کلی کاربرد توضیحات متا در سئو شامل موارد زیر می‌شود:

  • یک توضیح متا مانند یک مینی آگهی برای یک صفحه وب است.
  • شکل بهتر و کامل‌تری به نتایج موتورهای جستجو می‌دهد.
  • توضیحات متا نرخ کلیک را افزایش می‌دهد.
  • باعث بهبود رتبه وب‌سایت در موتورهای جستجو می‌شود.

چگونه برای صفحات سایت متا دیسکریپشن درج کنیم؟

در این مرحله با هم بررسی می‌کنیم که چگونه یک متا دیسکریپشن خوب بنویسیم و چند نمونه را نیز با هم بررسی می‌کنیم. متا دیسکریپشن یک تگ HTML است و در بخش <head> سایت قرار می‌گیرد. شما با استفاده از افزونه‌های مختلف مثل یوست سئو (Yoast SEO) و رنک مث (Rank Math) می‌توانید توضیحات فوق‌العاده‌ای برای این قسمت قرار دهید. 

با نصب این‌گونه از افزونه‌ها، موقع نوشتن و انتشار پست در سایت، یک باکس برای نوشتن توضیحات متا در صفحه قرار می‌گیرد که در این فیلد توضیحات متا را می‌نویسید. حتی اگر توضیحات متا را در این فیلد ننویسید، این افزونه‌ها می‌توانند ابتدای متن را به‌عنوان توضیحات متا به‌صورت خودکار در نظر بگیرند.

اگر افزونۀ Yoast را در وب‌سایت وردپرسی‌ خود نصب کرده باشید ، کافی است به قسمت Snippet Preview که در هر صفحه یا نوشته وجود دارد مراجعه نمایید. این قسمت به طور معمول پس از نصب Plugin یوست در زیر بخش ویرایش صفحه یا نوشته وجود دارد. بر روی دکمه Edit Snippet کلیک نمایید. اکنون Snippet Preview برای شما به نمایش در خواهند آمد. مانند تصویر زیر شما سه فیلد SEO title ، Slug و Meta Description را در اختیار خواهید داشت.

چگونه متا دیسکریپشن بنویسیم

اگر سایتتان غیروردپرسی است و cms اختصاصی دارد باید از طراح وب‌سایت خود بخواهید که در در سیستم مدیریت محتوای سایتتان چنین امکانی را برای شما فراهم کند.

متا دیسکریپشن یک تگ در HTML است که شبیه تکه کد زیر در صفحه قرار می گیرد:

<meta name=”description” content=”توضیحات متا در اینجا نوشته می شود”/>

در ادامه بد نیست نگاهی به توضیح متای صفحه اصلی گوگل داشته باشیم که عبارت زیر است. یعنی خود گوگل نیز برای هر صفحه وب‌سایت خود متا دیسکریپشن تعریف می‌کند:

توضیحات متای گوگل

راهنمای نوشتن توضیحات متا به بهینه‌ترین شکل

گوگل به طور مستقیم از متا دیسکریپشن برای رتبه‌بندی نتایج خود استفاده نمی‌کند و در الگوریتم گوگل تأثیری ندارد. اما این تگ می‌تواند به‌صورت غیرمستقیم بر سئو تأثیر بگذارد و نوشتن آن باعث بهبود CTR وب‌سایت شما شود. توضیحات متا باید در همان اول کاربر را متوجه کند که آیا این مقاله می‌تواند نیازش را برطرف کند تا کاربر تصمیم بگیرد روی مقالهٔ شما کلیک کند یا خیر.

1- تعداد کاراکتر توضیحات متا

طول توضیحات متا با توجه به‌اندازۀ صفحه‌نمایش، نوع وسیله و سایر عوامل فنی می‌تواند متفاوت باشد. کوتاه بودن و یا بلندی این توضیحات بستگی به مفهومی دارد که شما می‌خواهید به کاربران مورد نظر انتقال دهید. ولی به این خاطر که تعداد کاراکترهای توضیحات متا هیچ محدودیتی ندارد گوگل تنها 150 تا 170 کاراکتر را در صفحۀ نتایج خود از توضیحات متا سایت شما نشان می‌دهد ولی بهتر است توضیحات متا را در حدود 150 الی 160 کاراکتر بنویسید که طول 155 کاراکتر، یک طول بهینه محسوب می‌شود. موتورهای جستجو کاراکترهایی مانند +، – و ” را به‌عنوان کد HTML می‌شناسد. سعی کنید کلمات کلیدی را در ابتدای توضیحات متا بنویسید و از اعداد و ارقام و حروف اضافه در نوشتن توضیحات متا استفاده نکنید.

 

2- استفاده از کلمات کلیدی به‌صورت طبیعی

زمانی که عبارتی را در گوگل جستجو می‌کنید، به توضیحات متا در نتایج جستجوی گوگل نگاه کنید. مطمئناً متوجه خواهید شد کلماتی که سرچ کرده‌اید در توضیحات بولد می‌شوند. به همین خاطر شما باید کلمات کلیدی اصلی موجود در صفحه را در قسمت توضیحات متا بنویسید. این کار از این جهت اهمیت دارد که شخصی که عبارتی را جستجو کند با دیدن کلمات بولد شده سریع‌تر متوجه مفهوم هدف صفحه شما می‌شود و در می‌یابد که محتوای شما جواب پرسش او را رفع خواهد کرد یا خیر.

برخی از نویسنده‌های تازه‌کار با استفاده از ترفندهای کلاه‌سیاه سئو محتوای متا دیسکریپشن را مملو از کلمه‌های کلیدی می‌کنند تا بلکه به این روش نظر خزنده‌های موتور جستجوی گوگل را به خود جلب کنند. هرگز به‌صورت پشت‌سرهم و بیش از حد، از کلمات کلیدی هنگام نوشتن توضیحات متا استفاده نکنید. استفاده از کلمات کلیدی باید به‌صورت طبیعی و در جهت رساندن منظور آن عبارت به مخاطب باشد نه جلب نظر گوگل.

3- توضیحات کپی شده ممنوع

بهتر است که در نوشتن توضیحات متا خلاقیت به خرج دهید و برشی از متن‌های مقاله‌تان را عیناً کپی نکنید. حتماً خودتان دوباره متنی برای قسمت متا دیسکریپشن بنویسید و متفاوت با چیزی باشد که در مقاله مخاطب قرار است آن را مشاهده کند.

4- منحصربه‌فرد بنویسید

گوگل به‌ تازگی اعلام کرده است که وبمسترها و تولیدکنندگان محتوا حتماً توضیحات متا را منحصربه‌فرد بنویسند. به این معنا که متا دیسکریپشنی که برای یک صفحه نوشته می‌شود متفاوت با دیگر صفحات وب‌سایت شما باشد.

5- جذاب باشد و دعوت به اقدام داشته باشد

استفاده از تکنیک دعوت به اقدام (CALL TO ACTION) در نوشتن متا دیسکریپشن، یکی از ترفندهایی است که می‌توانید به‌واسطۀ آن مخاطبان را به دیدن سایتتان ترغیب کنید. عباراتی مثل «بیشتر بدانید»، «به‌صورت رایگان مطلب را دریافت کنید» «دانلود رایگان» و عبارات مشابه، مفید خواهد بود. همچنین استفاده از کلمات کلیدی به‌صورت جذاب و کنجکاو کننده می‌تواند به این قضیه کمک شایانی کند.

به‌کاربردن کلماتی که شامل ماه یا سال جاری است نیز می‌تواند به مخاطب این مفهوم را برساند که محتوای این صفحه به‌تازگی نوشته شده است و اطلاعات به روزی دارد. به‌عنوان ‌مثال « ترفندهای افزایش بازدید وبسایت در سال 2022 میلادی»

 

6- با متن مطابقت داشته باشد

به‌احتمال زیاد برای شما نیز پیش‌آمده است که متن توضیحات متای وب‌سایتی را در نتایج گوگل خوانده‌اید و مطلبی مشابه به آن پیدا نکرده‌اید. مطمئناً از این وضعیت عصبانی شده‌اید و سریعاً آن سایت را بسته‌اید.

مهم‌ترین اصل در نوشتن متا دیسکریپشن یک صفحۀ وب‌سایت، مطابقت متن نوشته شده با محتوای آن صفحه است. اگر شما توضیحات متا دیسکریپشن سایت خود را به شکلی بنویسید که کاربران را تنها برای بازدید از سایت ترغیب کنید و در عین ‌حال هیچ محتوای مرتبطی با توضیحات متا خود نداشته باشید، گوگل این کار شما را خلاف قوانین خود تلقی می‌کند و امتیاز منفی به آن صفحه از وبسایتتان خواهد داد.

جمع‌بندی:

هدف نهایی سئو ورود کاربران به وب‌سایت و فروش خدمات و محصولات به مشتریان است. پس شما به‌عنوان یک وبمستر باید عواملی را که باعث تقویت سئوی وب‌سایتتان می‌شود انجام دهید. طبق گفتۀ گوگل به طور مستقیم توضیحات متا در سئو و بهبود رتبه سایت تأثیری ندارد. ولی نوشتن توضیحات متای مناسب می‌تواند منجر به کلیک بیشتر شود که خودش یک عامل رتبه‌بندی مستقیم است. همچنین اگر دو نفر عبارت یکسانی را در گوگل سرچ کنند، در برخی مواقع ممکن است توضیحات متای یک وب‌سایت برای آن دو نفر متفاوت باشد.

نحوه نوشتن توضیحات متا به بهترین شکل: 

  • توضیح متا می‌بایست توضیح مرتبطی از صفحه مورد نظر ارائه نماید.
  • از کلمات کلیدی در ابتدای متن استفاده کنید.
  • توضیحات متا برای مخاطب نوشته شود نه برای موتورهای جستجو.
  • از کاراکترهای نقل‌قول و محاسباتی مانند (+،-،”، «») نباید استفاده شود.
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp

مقالات مشابه