اگر با مفهوم سئو آشنا باشید میدانید که استفاده از کلمات کلیدی در سئو و نحوه این استفاده، اطلاعات زیادی درباره مرتبط بودن با نیت کاربر از جستجو و اعتبار محتوا به موتورهای جستجو میدهد. در حال حاضر موتورهای جستجو با شناسایی این دو ویژگی در صفحات وب تلاش میکنند رضایت مخاطب را جلب کنند.
تولید محتوا یکی از بهترین و کمهزینهترین راههای بازاریابی دیجیتال و جذب مخاطبانی است که میتوانند مشتری کسبوکار شما باشند. فرقی نمیکند محتوا در چه حد تخصصی و سرشار از اطلاعات تازه و مهم برای مخاطبان هدف باشد، اگر کلمات کلیدی در آن به درستی مورد استفاده قرار نگرفته باشند، آن محتوا در جایگاه مناسبی برای دیده شدن قرار نمیگیرد. در نتیجه برای اینکه شانس زیادی برای جذب مخاطبان بیشتر و نرخ تبدیل بالاتری داشته باشید، بهتر است به نحوه نوشتن کلمات کلیدی در سئو توجه خاصی داشته باشید.
موتورهای جستجو برای جلب رضایت و ارائه اطلاعات مورد نیاز مخاطب از الگوریتمهای خاصی برای شناسایی صفحات مرتبط در هر جستجو استفاده میکنند. این الگوریتمها قوانین ثابتی نیستند و با پیشرفت موتورهای جستجو تغییر میکنند. برای مثال در دهه 1380 کافی بود یک صفحه را با تکرار کلمه کلیدی (keyword stuffing) پر کنید تا رتبه بالاتری در یاهو، آلتاویستا و گوگل کسب کنید. امروز همین کار جریمه دارد و باعث افت رتبه وبسایت شما میشود. در حال حاضر نحوه مناسب و مؤثر استفاده از کلمات کلیدی در سئو با شناسایی نیت جستجو و هدف کاربر (User intent) از جستجو، و در نتیجه بهینهسازی محتوا برای جلب رضایت مخاطب تعریف میشود.
نیت کاربر چیست و چه نقشی در استفاده از کلمات کلیدی در سئو دارد؟
نیت جستجو (Search intent) یکی از معیارهایی است که گوگل بر پایه آن اعتبار و موضوعیت محتوا را شناسایی میکند. نیت جستجو به معنی هدف اصلی مخاطب از جستجو است. کلمه کلیدی «قرمه سبزی» را در نظر بگیرید. کاربری که بهدنبال «طرز تهیه قرمه سبزی» است نیت جستجوی متفاوتی با کاربری دارد که دنبال رستوران یا آشپزخانۀ مناسبی برای سفارش دادن قرمه سبزی میگردد، و هر دو آنها نیت متفاوتی با کاربری دارند که به دنبال تاریخ قرمه سبزی یا روشهای پخت آن در مناطق مختلف میگردد. گوگل با شناسایی نیت جستجو تلاش میکند با ارائه صفحاتی دارای اطلاعات مرتبط و معتبر، رضایت مخاطب را از جستجو جلب کند. نحوه استفاده از کلمات کلیدی بر اساس نیت کاربر به چهار دسته تقسیم میشود:
- نیت اطلاعاتی (Informational): همانطور که حدس میزنید، در این جستجوها کاربر بهدنبال «اطلاعات» است. این اطلاعات میتواند شامل طرز تهیه، اجزای تشکیلدهنده، تعریف، نحوه استفاده و امثال این باشد. «انواع غذای سنتی ایرانی» یک جستجو با نیت اطلاعاتی است.
- تحقیق با نیت تجاری/ترجیحی (Preferential/Commercial): کاربران قبل از اینکه بخواهند خریدی انجام بدهند، معمولاً در مورد آن تحقیق میکنند. مقایسه برندها یا محصولات مختلف، مزایای فروشگاهها یا ارائهدهندگان و مواردی مانند این در دسته تجاری/ترجیحی قرار میگیرد. «قرمه سبزی یا قیمه سیبزمینی» یا «بهترین سایت سفارش غذای سنتی آنلاین» جستجویی با نیت تجاری/ترجیحی است.
- پرداختی یا تراکنشی (Transactional): در این دسته از جستجوها کاربر تصمیم خود را گرفته و قصد خرید محصول یا خدمات مورد نظر را دارد. «خرید آنلاین قرمه سبزی» یک کلمه کلیدی با نیت تراکنشی محسوب میشود.
- جستجوهای ناوبری/هدایتی (Navigational): در این نوع از جستجو کاربر میداند چه صفحهای را میخواهد و قصد او از جستجو ورود سادهتر به این صفحه به جای وارد کردن URL آن در مرورگر است. «قرمه سبزی ویکی پدیا» جستجویی با نیت ناوبری محسوب میشود.
پس وقتی به همین چهار دسته نگاه کنیم میفهمیم که متمرکزشدن بر هر یک از آنها چگونه میتواند مسیر تحقیق ما را دربارۀ خواسته و رفتار کاربر متفاوت کند. حالا با این وصف آمادهایم که سوال بعدی را بپرسیم.
چرا نیت جستجو مهم است؟
گوگل از طریق نیت جستجو تلاش میکند رضایت مخاطبان از جستجوی اینترنتی را جلب کند. وقتی یک کاربر نتیجه مورد انتظار خود از جستجو را به دست نیاورد، این سیگنال به گوگل برمیگردد که نیت جستجو برآورده نشده است. برای همین اگر یک کاربر طرز تهیه قرمه سبزی را جستجو کند و وارد صفحه سفارش آن در یک اپلیکیشن سفارش آنلاین شود بدون کلیک کردن، صفحه را میبندد یا جستجوی دیگری انجام میدهد. این اتفاق به گوگل این سیگنال را میدهد که این صفحه با نیت جستجو مطابقت ندارد.
بهبود نرخ تبدیل و افزایش اعتبار سایت
با درک درست نیت جستجو یا نیت کاربر میتوانید محتوایی مطابق با این نیت تولید کنید و در نتیجه صفحاتی معتبر داشته باشید. همانطور که میدانید قیف بازاریابی مراحل مختلفی دارد و برای بازاریابی محتوایی موفق لازم است با دقت بالایی اطلاعات مرتبط را در هر یک از این مراحل به کاربر عرضه کنید. این کار باعث میشود کاربر متوجه اعتبار کسبوکار شما در صنف یا صنعتی که در آن فعالیت دارید شود و راحتتر به برند شما اعتماد کند. رتبه بالاتر در گوگل و بازدید و مشتری بیشتر، مزایایی هستند که اگر در کار خود جدی باشید نمیتوانید جز با توجه به نیت کاربر به آنها برسید.
نحوه تشخیص نیت جستجو/کاربر
برای تشخیص نیت کاربر از جستجو، بهتر است به ابزارهایی که رفتار کاربران را بررسی میکنند توجه کنید. مانند مراحل دیگر بازاریابی دیجیتال اگر بر پایه حدس و گمان یا فرضیات شخصی عمل کنید، ممکن است نتیجه فقط اتلاف وقت و هزینه باشد. ابزارهای جستجو به شما امکان فیلتر کردن انواع کلمات کلیدی را هم میدهند. برای مثال اگر میخواهید جستجوی اطلاعاتی را پوشش دهید، میتوانید مواردی مثل پرسشهای مرتبط، پنل دانش و اسنیپتهای برجسته را فیلتر کنید. بعضی از مهمترین روشهای شناسایی و تشخیص نیت جستجو برای استفاده از کلمات کلیدی در سئو شامل موارد زیر میشود:
- بررسی صفحه نتایج موتور جستجو (SERPs): بهخصوص به مواردی مثل آگهیهای پولی، نتایج ارگانیک، و پیشنهاد محصولات در نتایج جستجو توجه کنید. ببینید رقبای شما از چه قالب یا فرمتی و چه لحنی استفاده میکنند؟ چه مواردی را پوشش میدهند و چه مزیتهایی دارند؟ و در نهایت، چه جزئیاتی را از قلم انداختهاند؟
- بررسی گوگل ادز برای تخمین شدت رقابت: میتوانید قبل از اینکه کمپین تبلیغاتی خود را راهاندازی کنید، با بررسی نتایج کیورد پلنر گوگل به تخمینی از میزان رقابتی بودن کلمات کلیدی مرتبط برسید.
- سرچ کنسول گوگل: با این ابزار رایگان و در دسترس به راحتی میتوانید رفتار کاربران و مخاطبان سایت خود را بررسی کنید و درک مناسبی از نیتها و علایق آنها به دست بیاورید.
بهعنوان آخرین نکته در این قسمت باید تاکید کنیم که باید «به تصویر کلی نگاه کنید و برای بهینهسازی آماده باشید»؛ روشها و ابزارهای مقایسهای و آماری تا حد زیادی به شما در تشخیص نیت جستجوی کاربران کمک میکنند، اما بهتر است به یاد داشته باشید که رفتار کاربران و در نتیجه آمارها با گذشت زمان تغییر میکند. یک کلمه کلیدی که این ماه رتبه بالایی برای یک نیت جستجو به دست آورده شاید ماه بعد رتبه پایینی داشته باشد.
استفاده از کلمات کلیدی بلند و هدفگیری نیت کاربر
کلمات کلیدی بلند (long-tail keywords) جزئیات بیشتری را پوشش میدهند و در نتیجه پاسخ پرسشهای دقیقتری را برای ما آماده میکنند. معمولاً تصور میشود کلمات کلیدی کوتاهتر حجم جستجوی بیشتری دارند که همین موضوع هم باعث میشود رقابت جدیتری برای رتبهگرفتن در آنها وجود داشته باشد. این در حالی است که بعضی از مطالعات جدید خلاف این ادعا را نشان میدهند.
همانطور که میبینید کلمه کلیدی 4 بخشی «نحوه وزن کم کردن» حدود 3 برابر بیشتر از کلمه کلیدی دو بخشی «کاهش وزن» جستجو شده است. اگر فکر میکنید جدول بالا یک استثنای قابل چشمپوشی است، با نگاه کردن به جدول زیر که با مطالعه 1.9 میلیارد جستجو انجام شده میتوانید ببینید حالا دیگر قضیه به همین سادگی هم نیست که هر چه کلمات کلیدی کوتاهتر باشند جستجوی بیشتری داشته باشند.
اگرچه این مطالعه و نتایج آن میتواند موضوع جالب و جذابی برای بحث بین کارشناسان سئو باشد، احتمالاً به شما در پیدا کردن کلمات کلیدی بلند مطابق با نیت جستجو کمک زیادی نمیکند. با این حال این موضوع که کلمات کلیدی بلند نرخ تبدیل بسیار بهتری از کلمات کلیدی کوتاه دارند تا حد زیادی پذیرفته شده است. با این حساب از چه راههایی میتوانیم کلمات کلیدی بلند را شناسایی کنیم؟
بررسی پیشنهادات خودکار گوگل
یکی از سادهترین راههای پیدا کردن کلمات کلیدی بلند یا حداقل ایده گرفتن در مورد آنها بررسی صفحه نتایج موتور جستجو است. گوگل در دو بخش «People also ask» و «Searches related to» اطلاعات مناسبی برای استفاده از کلمات کلیدی در سئو در اختیار شما قرار میدهد. با این اطلاعات میتوانید شناخت کلی مناسبی از کلمات کلیدی جایگزین و نیت کاربران داشته باشید، اما خوشبختانه ابزارهای هوشمندتری هم در دسترس هستند که با کمک آنها به سادگی میتوانید فهرست قابل توجهی از کلمات کلیدی بلند را به دست بیاورید.
شناسایی پرسشهای کاربران
کاربران گوگل و موتورهای جستجو تمایل روزافزونی به استفاده از پرسش در جستجوهای خود دارند. برای هدفگیری این مخاطبان کافی است از ادات پرسشی مثل «چیست»، «چگونه»، «چطور»، «کجا»، «کی»، «چقدر» و امثال این استفاده کنید. برای این کار هم میتوانید از تکنیکهای طوفان فکری و هم ابزارهای تولید کلمات کلیدی استفاده کنید.
صفات کیفی و اطلاعات مکانی را به کلمات کلیدی کوتاه اضافه کنید
یکی از سادهترین راههای تولید کلمات کلیدی بلند اضافه کردن صفات تفضیلی مثل «بهترین»، «برترین»، «کاملترین»، «قدرتمندترین»، «خوشمزهترین» و امثال این به کلمات کلیدی کوتاه است. اگرچه این راه هنوز تا حد زیادی جواب میدهد، اما میتوانید از صفات کیفی مشخص و مرتبط هم برای این کار استفاده کنید. اگر در وبسایت خود لباس یا کفش میفروشید، اضافهکردن جنس مواد، نوع و سبک، رنگ، و جزئیات مرتبط دیگر با محصول باعث میشود استفاده از کلمات کلیدی در سئو، بیشتر با نیت جستجوی کاربر همخوانی داشته باشد.
به همین ترتیب اضافه کردن اطلاعات مکانی به ایجاد کلمات کلیدی بلند با نرخ تبدیل بالا کمک قابل توجهی کند. مشخص کردن محدوده ارائه خدمات یا محصولات، باعث میشود مخاطبانی که شانس بیشتری برای تبدیلشدن به مشتری دارند، وارد صفحات سایت شما شوند. اطلاعات کاربردی و مشخصکردن کاربرد محصولات هم همین نتیجه را دارد. با ارائه اطلاعات مرتبط در مورد هر محصول یا خدمات به کاربر و موتور جستجو اعتبار بیشتری به دست میآورید.
ابزارهای پیدا کردن کلمات کلیدی بلند
ابزارهای جستجو و تولید کلمات کلیدی بلند، وبسایتها و نرمافزارهایی هستند که با وجود تفاوتهای ظاهری به روشهای تقریباً مشابهی کار میکنند. روش کار کلی آنها معمولاً به این صورت است که کاربر یک کلمه کلیدی اصلی (Seed Keyword) یا موضوع (Topic) وارد کرده و با توجه به امکانات ابزار، پارامتر یا متغیرهایی مثل محل، زبان، حجم جستجو و مواردی مانند این را مشخص میکند. سپس ابزار بر اساس این اطلاعات در دادههای موجود جستجو کرده و مرتبطترین کلمات کلیدی بلند را ارائه میدهد. بعضی از مهمترین ابزارهای شناسایی و استفاده از کلمات کلیدی بلند در سئو شامل موارد زیر میشود:
- Google Trends
- KWFinder
- Semrush
- Ahrefs
- HubSpot Content Strategy Tool
- Wordtracker
- Keyword Tool Dominator
- Ubersuggest
- SECockpit
- LongTailPro
- Keywords Everywhere
برای شناخت بهتر نوع کار هر یک از موارد بالا بهترین کار استفاده تجربی از آنهاست. گاهی پیش میآید که یک ابزار در مورد یک بخش خاص نسبت به ابزار دیگر قابلیتهای بیشتری را ارائه میدهد. اینجاست که آشنایی شما با ابزارهای مختلف پیدا کردن کلمات کلیدی میتواند باعث تعیین دقیقتر این کلمات شود.
نحوه استفاده از کلمات کلیدی در سئو محتوا و ایجاد ارزش
تا اینجا اهمیت استفاده از کلمات کلیدی بلند در مطابقت و بهینهسازی محتوا بر اساس نیت جستجو و کاربر را بررسی کردیم. کلمات کلیدی بلند در کمپینهای تبلیغاتی پرداختی و آگهیها دارای قیمت کمتری هم هستند و در نتیجه استفاده از آنها به جای کلمات کلیدی اصلی یا کوتاه مستقیماً در کاهش هزینهها نقش دارد. اما برای اینکه شانس بیشتری برای دیدهشدن صفحات خود داشته باشید، لازم است به بعضی از نکات در مورد نحوه نوشتن کلمات کلیدی در سئو که در ادامه معرفی میکنیم، توجه کنید.
مأموریت بازاریابی محتوایی را تعیین کنید
به این پرسش پاسخ دهید که قرار است این پست یا محتوا که بر اساس این کلمه کلیدی بلند و مطابق با این نیت جستجو انتخاب شده، چه کار کند؟ پاسخ صادقانه و بدون ابهام به این پرسش به شما کمک میکند محتوایی مطابق میل کاربر تولید کنید. چند هدف معمول و قابل دستیابی را در ادامه مشاهده میکنید:
- ایجاد اعتماد و برقراری ارتباط با مشتریان
- واردکردن مشتریان بالقوه به سیستم بازاریابی
- بررسی مشکلات احتمالی آتی
- نشاندادن منافع و مزایا
- پاسخدادن به ایرادها و برطرفکردن شبههها
- ساختن اعتبار و شهرت با موتورهای جستجو
مشخصکردن این مأموریت اولین قدم است که با پشتکار زیاد و صبوری میتوانید به آن دست یابید. فراموش نکنید برای هر محتوا فقط یک یا دو مأموریت اصلی و مشخص تعیین کنید و به درستی به آنها بپردازید. وقتی مأموریت محتوا ایجاد اعتماد و برقراری ارتباط باشد، با پوشش تمام جنبههای یک کلمه کلیدی بلند و ساختن صفحات همیشهسبز (Evergreen Content) میتوانید تخصص و اعتبار خود را نشان بدهید.
پرسونای مخاطب را ترسیم کرده و محتوا را بهینهسازی کنید
با در نظر گرفتن ویژگیهای مخاطب میتوانید محتوایی مطابق با خواستههای او منتشر کنید. با پاسخدادن به پرسشهایی مثل اینکه مخاطب هدف شما چطور به دنبال اطلاعات میگردد، چرا این کار را میکند و چطور میتوانید به پرسشهای او پاسخ دهید، میتوانید محتوایی سودمندتر تولید کنید. برای این کار باید چند قدمی با کفش مشتری راه بروید و خواستهها و ارزشهای او را در محتوای خود جای دهید. اگر کسبوکاری دارید که در آن لباسهای ورزشی پسرانه ویژه نوجوانان میفروشید، پرسونای مخاطب اصلی شما مشابه پرسونای «علی» است.
پرسونای علی
علی یک نوجوان 16 ساله است که در رشته تجربی تحصیل میکند و قرار است مثل دایی خود پزشک شود. او به فوتبال علاقمند است و طرفدار بارسلونا در اسپانیا، اینترمیلان در ایتالیا و تیم ملی آلمان در تیمهای خارجی و استقلال در تیمهای لیگ برتر است. او با موبایل وب را مرور میکند و دوست دارد کلکسیون کاملی از پیراهنهای ورزشی تیمهای محبوب خود داشته باشد. او درآمدی ندارد و اگر نمرههای خوبی بگیرد، والدین او لباسهای ورزشی مورد علاقهاش را برای او خواهند خرید.
محتوا را نوشته یا تولید کنید
حالا که هدف تولید محتوا و مخاطب آن را بهخوبی شناختهاید، میتوانید تولید یا نوشتن محتوا را شروع کنید. استفاده از کلمات کلیدی در سئو قبل از هر چیز باید «طبیعی» باشد تا با نیت کاربر همخوانی داشته باشد. موتورهای جستجو استفاده از کلمات کلیدی با تراکمهای مختلف را پیشنهاد میدهند. برای بهبود سئو این کلمات کلیدی لازم است به شکلی طبیعی و با فاصله مناسب در متن توزیع شوند. در نهایت ابزارهای مختلفی مثل افزونه یوست وردپرس در دسترس هستند که این پارامترها را کنترل میکنند و میتوانید به راحتی با آنها کار کنید.
خوانایی و تاثیرگذاری محتوا
با توجه به پرسونای مخاطب میتوانید تصمیم بگیرید چه نوع محتوایی شانس بیشتری برای درگیرکردن مخاطب یا مشتری بالقوه دارد. امروزه بیشتر مخاطبان برای «مطالعه دقیق» خیلی وقت ندارند و «اسکرول کردن» را ترجیح میدهند. برای همین لازم است محتوای وب را به شکلی دربیاورید که مخاطب بتواند با یک بالا-پایین کردن صفحه متوجه موضوعیت و اعتبار اطلاعات شود. برای افزایش خوانایی به موارد زیر توجه کنید:
- از کلمات ساده و زودفهم استفاده کنید.
- جملات کوتاه به کار ببرید.
- اگر نیازی به استفاده از صفتها و قیدهای زبانی نیست، از آنها استفاده نکنید. تا حد امکان ساده و مشخص اطلاعات را منتقل کنید.
- از فونتهای کاربر پسند استفاده کنید.
- متن را خرد کرده و از پاراگرافهای خیلی طولانی استفاده نکنید. مطالب اصلی را با عنوانهای بزرگتر (H2) مطرح کرده و جزئیات و جنبههای مختلف آنها را در زیرعنوانها (H3) قرار دهید.
- از تصاویر مرتبط و جذاب در محتوا بهره ببرید.
- از فهرست برای اطلاعرسانی و مفهوم کردن اطلاعات استفاده کنید.
- اگر امکانش وجود دارد جدول به کار ببرید که اطلاعات زیادی را به شکلی قابل مقایسه و بررسی در اختیار کاربر میگذارد.
و نکته آخر هم اینکه زبان زرگری لازم نیست! با اصطلاحات فنی دهانپرکن سعی نکنید مخاطب را بترسانید تا اعتبار جلب کنید. البته اگر محتوایی کاملاً تخصصی برای مخاطبان متخصص تولید میکنید، موضوع کاملاً فرق میکند.
استفاده از کلمات کلیدی در سئوی صفحه و بهینهسازی متادیتا
اینکه چگونه کلمات کلیدی مقاله را پیدا کنیم با توجه به الگوریتمهای موتورهای جستجو مشخص میشود. برای مثال لازم است در اولین پاراگراف محتوا، حداقل یک بار از کلمه کلیدی استفاده کنید. همچنین قرار دادن کلمات کلیدی در بعضی از عنوانها و زیرعنوانها باعث افزایش خوانایی و بهبود سئو صفحه (On-Page) میشود. اما استفاده بیش از حد از کلمه کلیدی در عنوانها هم میتواند باعث بهینهسازی بیش از حد محتوا شده و امتیاز سئو را کاهش دهد. بهتر است عکسها را قبل از قرار دادن با ابزارهای فشردهسازی فشرده کنید تا سرعت لود صفحه بیشتر باشد. استفاده از تگ alt هم باعث میشود در جستجوی تصاویر موتور جستجو هم شانس دیده شدن داشته باشید.
تگ عنوان صفحه بهتر است با کلمه کلیدی اصلی شروع شود. علاوه بر این توضیحات متا (Meta description) باید بهخوبی کلمه کلیدی اصلی را پوشش دهد. تمام این موارد بر پایه الگوریتم موتورهای جستجو مشخص میشوند که همانطور که پیشتر اشاره شد، ثابت و همیشگی نیستند. برای همین استفاده از ابزارهای کنترل و چک کردن سئو و خوانایی بهروزرسانیشده مثل افزونه یوست وردپرس توصیه میشود.
جمعبندی: اهمیت کلمات کلیدی در سئو
هدف از تولید محتوا، برقراری ارتباط با مخاطبان بیشتر و جذب مشتریان بالقوه است. مخاطبان محتوا از طریق جستجوی اطلاعات و موارد مورد نیاز خود، در موتورهای جستجو وارد صفحات محتوایی میشوند. آمارها نشان میدهد بیشتر این مخاطبان به اولین نتایجی که موتورهای جستجو ارائه میدهند، اعتماد بیشتری میکنند و تعداد کمی از آنها به نتایج صفحات بعدی توجه میکنند. با این حساب برای اینکه شانس بیشتری برای جذب مخاطب داشته باشید، لازم است محتوای خود را برای موتورهای جستجو بهینهسازی یا بهاصطلاح سئو کنید. در این مطلب اصول کلی نحوه استفاده از کلمات کلیدی مورد بررسی قرار گرفت.
آگاهی از نیت جستجو یا نیت کاربر از جستجو و استفاده از کلمات کلیدی بلند و پاسخگویی به نیازها و پرسشهای مشخص مخاطب، باعث میشود محتوایی که تولید میکنید موضوعیت و اعتبار بالایی داشته باشد. رقابت روی کلمات کلیدی بلند، کمتر از کلمات کلیدی اصلی است که باعث میشود از طریق آنها راحتتر بتوانید رتبه مناسبی در موتورهای جستجو برای محتوای خود به دست بیاورید. با آگاهی از این موارد، و رعایت نکاتی که به خوانایی بیشتر محتوا کمک میکنند، با پشتکار بالا و در بلند مدت بدون هزینههای زیاد، شانس بیشتری برای دریافت رتبههای بالاتر در موتورهای جستجو به دست میآورید.