محتوای وایرال یا ویروسی چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

حتماً برای شما هم پیش‌آمده که مطلبی را در شبکه‌های اجتماعی یا وب‌سایتی ببینید و سریعاً آن را برای دوستانتان ارسال کنید. کافی است افراد دیگری که آن مطلب را دیده‌اند نیز کار شما را تکرار کنند. بعد مدتی می‌بینید که آن محتوا در بسیاری از شبکه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌ها وجود دارد و صحبتش نقل هر محفلی شده است. اتفاقی که این جا رخ داده این است که شما به‌صورت غیرمستقیم، بدون اینکه صاحب محتوا از شما درخواستی داشته باشد، به دیده شدن آن محتوا کمک کرده‌اید. این ویژگی محتوای وایرال است که باعث بروز این چنین اتفاقی شده است.

 

محتوای وایرال چیست؟

محتوای وایرال به محتوایی می‌گویند که توسط کاربران و بدون درخواست صاحب اثر و به‌صورت پی‌درپی منتشر می‌شود و به‌دست افرادی می‌رسد که فرستنده، آن‌ها را نمی‌شناسد و به‌صورت مستقیم به آن‌ها دسترسی ندارد. در حوزۀ بازاریابی به این نوع محتوا، محتوای ویروسی نیز گفته می‌شود؛ زیرا مانند ویروس به‌سرعت و در کمترین زمان ممکن بین افراد انتقال می‌یابد. در ادامه می‌توانید مثال‌هایی از این محتواها را ببینید. اما پیش از آن بگذارید به یک سوال مهم پاسخ دهیم: 

 

چرا محتوای وایرال یا ویروسی اهمیت دارد؟

امروزه در هر حوزه‌ای که وارد شوید، بازار آن بسیار رقابتی شده است. تمام کسب‌وکارها به دنبال روشی هستند تا از طریق آن، مخاطبان بیشتری جذب کنند. از این‌ رو انتخاب استراتژی بازاریابی بسیار اهمیت پیدا می‌کند. یکی از این روش‌ها تولید محتوای ویروسی است که در ادامۀ مقاله، اهمیت آن را باهم بررسی می‌کنیم.

 

بازدید زیاد

یکی از ویژگی‌های جذاب محتوای وایرال، این است که می‌تواند مقدار قابل‌توجهی بازدید برای شما کسب کند. تفاوتی ندارد این بازدید برای وب‌سایتتان باشد یا یکی از شبکه‌های اجتماعی. نکتۀ مهم شناخته شدن بیشتر کسب‌و‌کارتان توسط افراد زیادی است که از طریق این روش از محتوایتان بازدید کرده‌اند.

شما می‌توانید از اخبار و اتفاقات روزی که ترند شده‌اند برای پیج یا وبسایتتان استفاده کنید. به‌عنوان مثال با شروع برنامۀ «مهمونی»، میم چهرۀ آقای ایرج طهماسب و عروسک «بچه» بسیار وایرال شده است. بعد از این ماجرا خیلی از کسب‌وکارها از آن تصویر برای تولید محتوایی که مرتبط به خودشان بود، استفاده کردند.

استفاده از محتوای وایرال

 

بازدید طبیعی

همۀ افراد زمانی که مغازه‌ای باز می کنند، پیج اینستاگرامی ایجاد می‌کنند یا هر فعالیت دیگری، اول از همه به خانواده و دوستانشان اطلاع می‌دهند و از آن‌ها درخواست می‌کنند که محصولات یا خدماتشان را به دیگران معرفی کنند. مسلماً بعد از درخواست این افراد و انجام این کار، تعداد محدودی از این قضیه مطلع می‌شوند و بعد از مدتی در همین حلقهٔ اول، پروسهٔ اطلاع‌رسانی قطع خواهد شد؛ زیرا محتوای آن (معرفی کسب‌وکار) ویروسی نبوده و جذابیتی برای افراد حلقۀ اول ایجاد نکرده است.

 

به‌عنوان مثال سوریلند (سروش رضایی) یکی از بهترین افراد در این حوزه است. او انیمیشن‌های طنز و جالبی می‌سازد که درآن‌ها همیشه به‌صورت غیرمستقیم یک برند یا خدماتی را تبلیغ می‌کند. ویدیوهای پیجش همیشه تبلیغاتی است ولی به‌شکلی آن‌ها را طراحی می‌کند که جذاب و مفرح باشد، به‌طوری که بعد از گذشت زمان اندکی از بارگذاری ویدیو، آن پست در دفعات بسیاری به اشتراک گذاشته می شود. در ویدیوی زیر می‌توانید تبلیغ سایت «شابش» را مشاهده کنید.

 

 

هزینۀ کم

اگر به‌تازگی می‌خواهید وارد بازار کار شوید، مسلماً رقیبان زیادی قبل‌ از شما کارشان را آغاز کرده‌اند. شما با این شرایط، کار سختی برای شروع خواهید داشت و برای اینکه در بین مردم شناخته شوید، باید هزینۀ زیادی برای تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌ها بپردازید. مسلماً این هزینه، برای کسب و کسب‌وکارهای نوپا مانند شما پر از ریسک است و ممکن است هزینه‌ای که انجام داده‌اید به شما بازنگردد.

 

یکی از دلایل اهمیت استفاده از محتوای وایرال، پرداخت هزینۀ بسیار کمتری است که نسبت به تبلیغات می‌پردازید؛ زیرا محتوای شما به‌صورت تقریباً رایگان توسط خود مردم دست‌به‌دست می‌شود و دیگر لازم نیست هزینۀ خاصی بپردازید. اگر شما بتوانید با تولید محتوای خلاقانه، محتوایی تولید کنید که جذاب و به شکلی باشد که اکثر افراد بعد از مشاهده، آن را برای دیگران بفرستند یا دربارۀ آن صحبت کنند، خیلی زودتر و با هزینۀ بسیار کمتری می‌توانید موفق شوید.

 

آگاهی از برند

مهم‌ترین دستاورد محتوای ویروسی، افزایش آگاهی از برند یا Brand-awareness است. اگر خاطرتان باشد تبلیغات تلویزیونی شرکت عالیس، کلی سروصدا به پا کرد و به‌شکلی بود که تکیه کلام «لیموشو بدم، هلوشو بدم» آن بازیگر، روی زبان خیلی از افراد افتاد. عکس آن بازیگر در شبکه‌های اجتماعی ترند و با آن شوخی‌های بسیاری ساخته شد. شاید تا قبل از این اتفاق، دلستر عالیس در بین مردم شناخته‌شده نبود ولی بعد از انجام این تبلیغات، افراد بسیار بیشتری از آن شناخت پیدا کردند.

 

 

روش‌های وایرال کردن محتوا چیست؟

به‌طور قطع می‌توان گفت مدیران بازاریابی و کارشناسان محتوا، آرزو دارند محتوایی منتشر کنند که به‌سرعت وایرال شود؛ اما قضیه به همین سادگی نیست. وایرال شدن محتوا به نکات زیادی بستگی دارد و نمی‌توان برای آن یک نسخۀ واحد پیچید؛ ولی دانستن چند نکته می‌تواند به گسترش یافتن آن محتوا در میان بسیاری از کاربران، کمک کند.

 

تمرکز بر موضوعات ترند

شما همیشه باید وب‌سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی را رصد کنید. پیگیر اخبار باشید تا زمانی که موضوعی ترند روز جامعه می‌شود، از آن باخبر شوید. بتوانید از آن موضوع در تولید محتوای پیج یا وب‌سایتتان استفاده کنید. به‌عنوان مثال این روزها شخصیت عروسکی «بچه» در مجموعۀ «مهمونی» بسیار ترند شده است. بسیاری از پیج‌ها و کانال‌های مختلف با استفاده از آن، محتواهای مرتبط با کسب‌وکارشان تولید می‌کنند.

 

تمرکز بر موضوعات مفید

محتوا باید ارزش اشتراک‌گذاری داشته باشد و به نیازهای مبهم کاربران به‌طور واضحی پاسخ دهد یا در بهبود روند تحقیقات فرد تأثیرگذار باشد. از زمان قدیم تا به الان موضوعات «آیا می‌دانستید» و «اطلاعات عمومی» که قابلیت استفاده در زندگی روزمرۀ مردم را دارند، پرطرفدار بوده‌اند. به‌طوری که به‌ صورت خودجوش، بین همدیگر پخش می‌شود. به‌عنوان مثال از زمان شیوع کرونا تا به الان، مطالبی که راجع به پیشگیری از ابتلا به این ویروس منتشر می‌شود، سریعاً بین مردم دست‌به‌دست می‌شود.

 

نوشتن تیترهای داغ

معمولاً تیترهای محتواهای ویروسی به شکلی است که افراد با دیدن آن‌ها توجهشان جلب می‌شود. یکی از دلایلی که کاربری محتوای شما را در توییتر، اینستاگرام و سایر پلتفرم‌ها به اشتراک می‌گذارند، عنوان آن است. بله درست متوجه شدید. اگر شما از عنوان و تیتر جذابی استفاده کنید، قابلیت به اشتراک گذاشتن آن توسط افراد دیگر بیشتر می‌شود.

 

استفاده از تصاویر رنگارنگ و جذاب

استفاده از تصاویر زیبا با رنگ‌های جذاب، به وایرال شدن محتوایتان کمک بسیاری می‌کند. طبق آمار سایت بک لینکو، محتواهایی که از تصاویر جذاب استفاده کرده‌اند، 150٪ در توییتر و 53٪ در فیسبوک بیشتر به اشتراک گذاشته می‌شوند. پس اگر می‌خواهید محتوایی که تولید می‌کنید توسط افراد بیشتری به اشتراک گذاشته شود، هنر طراحی را جدی بگیرید.

 

تولید محتوای احساسی

طبق مطالعاتی که در یک مجلۀ بازاریابی انجام شده است، مطالبی که شامل موضوعات خشم، تعجب‌برانگیز و احساسی هستند، 28٪  بیشتر توسط کاربران شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته می‌شوند. به‌عنوان مثال در چند روز گذشته ویدیویی از آقای علی دایی هنگام قرعه‌کشی بازی‌های جام جهانی منتشر شد. این محتوا به‌شکل غیر قابل‌ تصوری توسط مردم کشورمان دست‌به‌دست شد و اکثر افراد آن را در استوری پیجشان منتشر کردند؛ به این دلیل که آن ویدیو به آن‌ها حس غرور ملی منتقل می‌کرد.

 

 

انتشار آن توسط اینفلوئنسرها

اگر تمام موارد بالا را رعایت می‌کنید ولی می‌خواهید محتوایتان بیشتر دیده شود، با اینفلوئنسرها همکاری کنید. اینفلوئنسرها افرادی هستند که به‌خاطر جایگاه و علاقه‌ای که مردم به آن‌ها دارند، می‌توانند بر مردم تأثیرگذار باشند. اینلوئنسرها در شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام، توییتر و یوتیوب فالوورهای زیادی دارند و می‌توانند به دیده شدن بیشتر و سریع‌تر شما کمک کنند. اگر می‌خواهید با اینفلوئنسرها همکاری کنید، می‌توانید از طریق پلتفرم جریان این کار را انجام دهید.

 

سخن آخر

وایرال کردن محتوا، یکی از روش‌های بازاریابی محتوا است که از طریق آن می‌توان مخاطبان زیادی را با کسب‌وکار خود آشنا کرد. از قابلیت‌های این نوع محتوا، انتشار پی‌درپی آن توسط افراد دیگری است که شما اصلاً به آن‌ها دسترسی ندارید. شما باید چنان شوقی در مخاطبتان ایجاد کنید که نتواند در برابر وسوسهٔ پخش محتوای شما مقاومت کند. اگر شما بتوانید محتوایی تولید کنید که جذاب و مفید باشد و همچنین دیگر ویژگی‌هایی را که در مقاله به آن اشاره کردیم داشته باشد، می‌تواند باعث رونق کسب‌وکارتان شود.

 

منبع:

https://backlinko.com/hub/content/viral

https://rockcontent.com/blog/viral-content/

 

اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp

مقالات مشابه