در هر حوزهای که فعالیت میکنید، برای ارائهٔ خدمات و فروش محصولات، باید به بهترین شکل ممکن با مشتریان و کاربران ارتباط برقرار کنید. کپی رایتینگ یا تبلیغ نویسی تا حد زیادی میتواند به شما در ایجاد این ارتباط موثر کمک کند. اما منظور از کپی رایتینگ چیست؟
فرض کنید میخواهید محصول خود را به مشتری معرفی کنید و از طریق پیام مشخصی، او را به خرید آن تشویق کنید. شما میتوانید پیام را به چندین شکل و لحن مختلف آماده کنید؛ اما آیا تمام این پیامها به یک اندازه در تصمیم مشتری تاثیر میگذارند؟
بدون شک، اینطور نیست؛ چراکه پیام شما باید به شکلی باشد که مشتری از آن استقبال کند. او نباید احساس کند که شما تنها به فکر فروش محصول یا خدمت هستید.
اگر میخواهید با کپی رایتینگ و بهترین روش برای برقراری ارتباط با مشتری آشنا شوید، این مقاله را تا انتها بخوانید تا مهارتهای لازم را یاد بگیرید و بدانید چگونه میتوانید به یک کپی رایتر خوب تبدیل شوید.
کپی رایتینگ چیست؟
همان گونه که اشاره کردیم، یک کسبوکار برای فروش محصولات و خدمات خود، باید پیامی متقاعدکننده و جذاب به مشتریانش ارسال کند. اگر بخواهیم به سادهترین شکل ممکن، تبلیغنویسی یا کپیرایتینگ را تعریف کنیم، میتوانیم بگوییم فرآیند نوشتن همین پیام متقاعدکننده است. در واقع، متنی تبلیغاتی نوشته میشود که مشتری با دریافت آن، به خرید محصولات یا خدمات ترغیب شود.
بنابراین، کپی رایتینگ یک موضوع بسیار مهم در بازاریابی، تبلیغات و فروش است که باید توجه ویژهای به آن داشته باشید. البته دقت کنید که تبلیغ نویسی تنها برای فروش محصول یا خدمت نیست؛ بلکه با یک کپی، میتوان مخاطب را به انجام کارهای مختلف مانند کلیککردن روی یک لینک، ثبتنام در یک وبینار و اهدای کمک مالی ترغیب کرد.
اگر شما بتوانید پیامی بنویسید که مردم را به انجام کاری وادار کند، یک مهارت فوقالعاده دارید که تا حد زیادی شانس موفقیت کسبوکارتان را افزایش میدهد.
۳ نمونه کپی رایتینگ
در این بخش، چند مورد از نمونه های کپی رایتینگ را برایتان آوردهایم تا با مشاهده و بررسی آنها، درک مناسبی از این مفهوم به دست آورید:
۱. بیلبوردهای تپسی
شرکت تپسی یکی از کسبوکارهایی است که بهخوبی از مزایای کپی رایتینگ در تبلیغات محیطی خود بهره برده است. برخی از کپیهای (متن تبلیغاتی) این شرکت که روی بیلبوردها نمایش داده میشوند، عبارتند از:
- فرمون شاید همون فرمون باشه؛ اما تپسی به فرمان شماست.
- راه شاید همون راه باشه؛ اما تپسی همراه شماست!
- خدمت شاید همون خدمت باشه؛ اما تپسی در خدمت شماست.
خواندن چنین پیامهایی میتواند به ایجاد یک حس خوب در مشتری ایجاد شود؛ بنابراین راحتتر از قبل، میتوان او را جذب کرد. این کپیها به مخاطبان این پیام را منتقل میکنند که تپسی برای آنها ارزش قائل است؛ در نتیجه، به استفاده از خدمات آن تمایل پیدا میکنند.
۲. سایت Innocent Drinks
بررسی صفحهٔ اصلی سایت شرکت Innocent Drinks میتواند تا حد زیادی به شما کمک کند که بدانید کپی رایتینگ چیست؛ زیرا این مهارت بهخوبی در اینجا به کار گرفته شده است. در واقع، با یک توضیح کاملا واضح، خیال مشتری را بابت نوشیدنیها راحت کرده است. به این شکل که ابتدا توضیح داده است: «نوشیدنیها از بهترین میوههای موجود تولید شدهاند.»
در ادامه، به این فکر کردهاند که مشتری به چه چیز دیگری دربارهٔ این نوشیدنیها اهمیت میدهد و فوراً به آن پاسخ دادهاند: «ما هیچ چیز نامطلوبی مانند شکر، رنگهای مصنوعی و افزودنیها را به نوشیدنیها اضافه نمیکنیم.» به عبارتی، قبل از اینکه مشتری حتی به این موضوعات فکر کند، پاسخ خود را دریافت خواهد کرد. حالا به نظر شما، آیا میشود در برابر خرید این نوشیدنیها مقاومت کرد؟
۳. شعارهای شرکت Hiut Denim
از دیگر نمونه های عالی کپی رایتینگ میتوان به شعارهای شرکت Hiut Denim اشاره کرد. برخی از این شعارها به شرح ذیل میباشند:
- یک کار را خوب انجام دهید
- ما شلوار جین درست می کنیم. خودشه. هیچ چیز دیگر.
- ما بهترین شلوار جین را میسازیم. نه بیشترین شلوار جینی که میتوانیم.
مصرفکننده با مشاهدهٔ این شعارها متوجه میشود که Hiut Denim به کارهای خود اعتماد دارد؛ بنابراین تصمیم میگیرد بخشی از این کار باشد. البته دقت داشته باشید، مصرفکنندگان باهوشتر از آن هستند که بتوان تنها با تبلیغ، به خرید متقاعدش کرد؛ از این رو، باید ثابت کنید که شعارهای شما با واقعیت هماهنگ است و محصولتان واقعا دارای کیفیت مطلوبی است.
اکنون که میدانید کپی رایتینگ چیست، شاید بخواهید بدانید به چه کسی کپی رایتر گفته میشود و این فرد چه وظایفی بر عهده دارد. در ادامه، این موارد را هم بررسی میکنیم تا شناخت مناسبی از شرح وظایف کپیرایترها به دست آورید.
کپی رایتر کیست؟
کسی که دانش و هنر لازم را برای نوشتن پیامهای متقاعدکننده داشته باشد، کپی رایتر است. فرقی نمیکند که این فرد در چه زمینهای فعالیت میکند، مهم این است که بتواند با نوشتههای خود، مخاطبان را به انجام کاری که میخواهد، تشویق کند. بدون شک، هر قدر مهارت تبلیغنویس بیشتر باشد، بهتر میتواند خوانندگان را به انجام امورات مدنظر تشویق کند.
به عبارت دیگر، کپی رایترها استاد نوشتن کپی هستند. این افراد برای وبسایتهای مختلف، صفحات فرود، تبلیغات فیسبوک، ایمیلها، رسانههای اجتماعی یا هر جای دیگری که لازم باشد، کپی مینویسند تا مخاطب را به انجام کاری متقاعد کنند.
افراد زیادی در سراسر دنیا بهعنوان کپی رایتر فعالیت میکنند که هنرشان متقاعدکردن مردم و کمک به فروش کسبوکارهاست. دیوید اگیلوی و ژوزف سرجرمن از جمله کپی رایترهای معروف و موفق هستند.
تفاوت تولیدکننده محتوا و کپی رایتر چیست؟
در بسیاری از موارد، کپیرایترها با تولیدکنندگان محتوا اشتباه گرفته میشوند؛ اما به نظر شما، آیا وظایف این افراد با هم یکسان است؟ آیا فعالیت هر دوی آنها کارایی مشابهی دارد؟
کسی که بداند کپی رایتینگ چیست، بهسادگی میتواند مطلب نگارششده توسط یک کپیرایتر با یک تولیدکنندهٔ محتوا را تشخیص دهد. مهمترین تفاوت آنها، هدفی است که پشت محتوای آنها پنهان است.
در واقع، کپیرایترها مطالبی مینویسند که موجب متقاعدکردن مخاطب به انجام کاری شود و معمولا به فروش ختم میشوند؛ اما هدف یک تولیدکنندهٔ محتوا، عموما آموزش، سرگرمی یا اطلاعرسانی است. به همین خاطر، نویسندگان محتوا برای نوشتن وبلاگهای طولانی، کتابهای الکترونیکی و مطالعات موردی استخدام میشوند؛ حال اینکه کپیرایترها برای نوشتن مطالب صفحات فروش، ایمیلها، تبلیغات و سایر موارد بازاریابی به کار گرفته میشوند.
یک نکتهٔ مهم:
گاهی در برخی مقالات وبلاگ، نیاز دارید که محصولی را معرفی کنید یا خدماتتان را برای مخاطبان جا بیندازید؛ بهطوریکه خواننده بعد از رسیدن به آن قسمت از مقاله، نسبت به محصول شما کنجکاو شود و عمل خاصی، مثل ثبتنام، دانلود و … را انجام دهد.
در این مواقع است که مهارت کپیرایتینگ، به درد کارشناسان تولید محتوا میخورد. پس این توصیه را از ما داشته باشید: اگر میخواهید به بهترین کارشناس تولید محتوا یا حتی بازاریاب محتوا تبدیل شوید، حتماً آموزشهای بازاریابی محتوا و کپی رایتینگ را در برنامههایتان بگنجانید.
وظایف شغلی کپی رایتر چیست؟
بدون شک، مهمترین وظیفهٔ شغلی کپیرایترها در هر کسبوکاری، نوشتن مطالب متقاعدکننده برای بهبود وضعیت فروش و درآمد است. برای مثال، ممکن است یک تبلیغ نویس مطالبی را نگارش کند که موجب ثبتنام کاربران در یک سایت یا خبرنامه، شرکت در یک وبینار، خرید محصولی خاصی یا اهدای کمک مالی شود؛ اما این تنها کاری نیست که کپیرایتر انجام میدهد.
برخی از وظایف شغلی دیگر این افراد شامل موارد زیر میشود:
- گزارشهای فنی و مستندات علمی مانند دفترچهٔ راهنما
- تولید محتوای شبکههای اجتماعی
- نوشتن متن سخنرانیهای متقاعدکننده
- نوشتن متن بیانیههای مطبوعاتی
- محتوای ایمیل مارکتینگ
- ارائهٔ ایدههای خلاقانه و اثربخش
- نوشتن متن تبلیغاتی
وظایف کپی رایتر را میتوانید در آگهی شغلی تپسی مشاهده کنید:
برای کپیرایتر شدن چه مهارتهایی باید داشته باشیم؟
کسی که میخواهد تبلیغ نویسی را بهخوبی یاد بگیرد و یک کپی رایتر کاربلد شود، باید ابتدا شناخت کافی از مهارتهای موردنیاز در این زمینه داشته باشد و در ادامه، برای تقویت هر کدام از این مهارتها تلاش کند.
از مهمترین مهارتهای یک کپیرایتر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. مهارت نوشتن
مهارت نوشتن زیربنای کپی رایتینگ محسوب میشود. کسی که میخواهد با نوشتههای خود افراد را به انجام کاری تشویق کند، قبل از هر چیز باید بتواند خوب و درست بنویسد. فرض کنید خود شما مخاطب باشید، آیا تمایل دارید پیامی را که پر از غلطها و اشتباههای نگارشی و املایی است، دنبال کنید؟
۲. توانایی پژوهش و تحقیق
یک کپیرایتر باید بهخوبی بتواند دربارهٔ موضوعات مختلف تحقیق و جستوجو کند؛ زیرا تا زمانی که ندانید کاربر یا مخاطب شما به چه چیزهایی علاقه دارد، نمیتوانید پیامی بنویسید که او را جذب کند. این مورد را در بخش وظایف شغلی کپیرایترها هم بیان کردیم.
۳. تفکر خلاقانه
وجود تفکر خلاقانه نقطهٔ قوت افرادی است که تبلیغ نویسی میکنند. در واقع، این نوع تفکر یک مهارت حیاتی برای تبدیلشدن به یک کپیرایتر عالی است. هرقدر کپی شما خلاقانهتر باشد، برای کاربر جذابیت بیشتری دارد؛ در نتیجه، احتمال انجام کاری که شما از او میخواهید هم بیشتر است.
۴. تحلیلی
شما بهعنوان یک کپی رایتر باید تفکر تحلیلی قدرتمندی داشته باشید. به عبارت دیگر، باید بتوانید شرایط مختلف را بررسی کنید و خود را جای مخاطب قرار دهید. اینگونه، از قبل میفهمید که مخاطب دنبال چه چیزی است و تمرکزتان را روی همان ویژگیهای محصول یا خدمتتان قرار میدهید.
۵. ارتباط موثر
برای اینکه بتوانید خواننده را برای انجام کار مدنظرِ خود قانع کنید، لازم است ارتباطی موثر با او برقرار کنید. زمانی که شما بهصورت کاملا خشک و رسمی با مخاطب صحبت میکنید، شانس کمتری برای برقراری ارتباط خواهید داشت؛ بنابراین ایجاد ارتباط موثر را بهعنوان یک مهارت ضروری، جدی بگیرید.
۶. بازاریابی
تفاوت اصلی کپیها با نوشتهها و محتواهای عادی در جنبه تبلیغاتیشان است؛ زیرا در تبلیغ نویسی تلاش میشود، مزایا و فواید خدمت یا محصول تا حد امکان به مشتری منتقل شوند. به همین خاطر، اگر فرد مهارت بازاریابی نداشته باشد، کارش برای قانعکردن مخاطب بسیار دشوار میشود.
به احتمال زیاد، حالا که فهمیدهاید کپی رایتینگ چیست و چه مهارتهایی برای تبدیلشدن به یک تبلیغ نویس خوب نیاز است، میخواهید بدانید که درآمد آن به چه شکل است. با ما همراه باشید تا این موضوع مهم را هم با یکدیگر بررسی کنیم:
درآمد کپی رایتینگ چقدر است؟ آیا به زحمتش میارزد؟
یک کپی رایتر بسته به عوامل متعددی از جمله صنعتی که در آن کار میکند، میزان تجربهٔ کاری، کشور محل زندگی، حجم کار و سایر موارد اینچنینی، دستمزد متفاوتی دریافت میکند. نحوهٔ پرداخت حقوق به کپیرایترها در شرکتهای مختلف هم تفاوت دارد.
بهطور کلی، دو روش متداول برای پرداخت حقوق به کسانی که تبلیغ نویسی میکنند، وجود دارد:
- حقوق ثابت
- پروژهای
در روش حقوق ثابت، ممکن است درصدی از سود فروش هم برای کپی رایتر در نظر گرفته شود. در واقع، اگر کپی به فروش منجر شود، درصدی طبق توافق قبلی به کپی رایتر داده میشود. روش پروژهای هم کاملاً واضح است. کارفرما پروژهای را با مبلغ مشخص تعریف میکند. کپی رایتر با خواندن شرایط پروژه، تصمیم میگیرد که آن را انجام دهید یا بهسراغِ پروژهٔ دیگری برود.
مبلغ هر پروژه به خواستههای کارفرما، زمان انجام و مهارت تبلیغنویس بستگی دارد. به همین خاطر، همانطور که در مقاله درآمد تولید محتوا گفتیم، نمیتوان قیمت مشخصی برای هر پروژه در نظر گرفت.
اما شاید این سوال برایتان پیش بیاید که آیا درآمد کپیرایتینگ به زحمتش میارزد یا نه؟ درآمد در این حوزه هم مانند هر زمینهٔ دیگری به دو عامل مهم بستگی دارد:
- شرایط کار (تقاضای موجود برای این موقعیت شغلی در بازار)
- شرایط فرد (مهارتها، تجربه و سابقه)
با توجه به اهمیت کپی رایتینگ در کسبوکارهای مختلف، تقاضای مناسبی برای جذب افراد متخصص در این حوزه وجود دارد. تا همین چند سال گذشته، تولید محتوا اصلا شناخته شده نبود و اطلاعات زیادی هم دربارهٔ آن در اینترنت وجود نداشت؛ ولی این روزها، تعداد زیادی دوره تولید محتوا و فرصتهای شغلی فراوانی در این زمینه ایجاد شده است.
کپی رایتینگ هم در حال حاضر، شرایطی مشابه با چند سال قبل تولید محتوا را دارد و حتی شناخت بیشتری هم نسبت به آن وجود دارد؛ از این رو، همانند تولید محتوا خیلی سریع جا خواهد افتاد و به زودی تقاضای شغلی آن افزایش پیدا میکند.
اما اینکه چه اندازه میتوانید درآمدتان را افزایش دهید، تا حد زیادی به خودتان بستگی دارد. هرقدر مهارتهای خود را بهبود دهید و تجربه بیشتری به دست آورید، درآمدتان هم بالاتر میرود. پس صحبت نهایی ما این است:
شما بهعنوان یک کپی رایتر پتانسیل رسیدن به درآمدهای بالا را دارید، به شرط آنکه تلاش کنید در کارتان عالی باشید.
بنابراین بیایید مسیر تبدیلشدن به یک کپی رایتر را با شما در میان بگذاریم:
چگونه کپی رایتر شویم؟ مسیر آموزش کپیرایتینگ
تنها دانستن این موضوع که کپیرایتینگ چیست و فرد کپیرایتر چه وظایفی دارد، کافی نیست، بلکه باید مهارتهای لازم را فرا بگیرید و با تمرین و تجربه، آنها را روزبهروز بهتر کنید.
دقت داشته باشید که یادگیری کپیرایتینگ آسان نیست و تلاش زیادی میطلبد. البته فراگیری قوانین و چارچوبهای آن زیاد پیچیده نیست. چیزی که اهمیت دارد، درک بازار و مشتری و توانایی قانعکردن مخاطب به انجام کاری است که میخواهید.
برای فراگیری کپی رایتینگ، مراحل زیر را طی کنید:
۱. تحقیق و خواندن منابع خارجی و کتابهای مناسب
اولین گام برای یادگیری کپیرایتینگ، آموزش قوانین و چارچوبهای کلی است. تا زمانی که شما با این قوانین و چارچوبها آشنایی نداشته باشید، هرقدر هم که خلاق باشید، نمیتوانید کپیهای مناسبی بنویسید. به همین خاطر، باید ابتدا منابع معتبر و مناسب در این حوزه را مطالعه کنید و شناخت مناسبی از اصول و قوانین کپیرایتینگ به دست آورید.
برای تحقیق در این زمینه و کسب مهارتهای لازم، سعی کنید از منابع خارجی و کتابهایی کمک بگیرید که اعتبار بالایی دارند؛ چراکه این منابع و کتابها آخرین تغییرات ایجادشده در اصول و چارچوب های اولیه این حوزه را در اختیارتان قرار میدهند. به همین دلیل، با استفاده از آنها بهخوبی متوجه میشوید کپی رایتینگ چیست و مهارتهای لازم را هم یاد میگیرید.
سایت copywritingcourse یکی از بهترین منابع خارجی برای یادگیری کپیرایتینگ و تبلیغ نویسی در این مرحله است. در صورت تمایل میتوایند در این سایت ثبتنام کنید و از پستهای آموزشی و سایر منابع مناسبی که در آن منتشر میشوند، استفاده کنید.
۲. تمرین و کارآموزی
پس از اینکه اصول و قواعد کپیرایتینگ را یاد میگیرید، باید آموزشها را یک مرحله ارتقاء دهید. به عبارت دیگر، لازم است تمرین و استفاده از مهارتهایی را که فرا گرفتهاید، برای ایجاد کپیهای مناسب شروع کنید. میتوانید در موضوعات مختلف مطالبی بنویسید و از افراد باتجربه در این زمینه بخواهید که مطالبتان را بررسی کنند.
شرکت در دورههای کارآموزی هم یک گزینهٔ بسیار مناسب برای افزایش مهارتها در این حوزه است. با کمی جستوجو در اینترنت، شرکتهای زیادی را پیدا میکنید که دنبال کارآموز کپیرایتینگ هستند. شرایط آنها را بررسی و سعی کنید در یکی از این دورهها به کارآموزی مشغول شوید.
بهطور معمول، افراد ماهر و باتجربهای در هر شرکت حضور دارند که مهارتهای لازم را به شما یاد میدهند. کار با این افراد باعث میشود سریعتر از آن چیزی که فکر میکنید، به یک کپی رایتر خوب تبدیل شوید؛ چراکه چیزی باارزشتر از تجربهٔ افراد متخصص وجود ندارد!
۳. دورههای رایگان و غیررایگان
روش مناسب دیگری که برای کسب مهارتهای کپیرایتینگ وجود دارد، شرکت در دورههایی است که در این حوزه برگزار میشوند. این روزها، پیدا کردن یک دورهٔ مناسب آموزش کپیرایتینگ اصلا کار دشواری نیست؛ کافی است یک گشت کوچک در اینترنت یا شبکههای اجتماعی بزنید. دورههای فراوانی را مشاهده خواهید کرد که امکان مقایسه و انتخاب بهترین آنها برایتان فراهم است. فقط دقت داشته باشید که آموزش محتوا نویسی با تبلیغنویسی متفاوت است.
دورههای آموزش کپی رایتینگ هم بهصورت حضوری و هم غیرحضوری برگزار میشوند. شما میتوانید بسته به نیازتان در دورههای رایگان یا پولی شرکت و مهارتهای لازم را کسب کنید. در دوره دیجیتال مارکتینگ آکادمی نووا هم یکی از سرفصلها بازاریابی محتواست که به کپی رایتینگ نیز میپردازد.
جمعبندی
برای اینکه بتوانید فروش محصولات یا ارائه خدماتتان را بهخوبی انجام دهید، لازم است ارتباط موثری با مشتریان ایجاد کنید و آنها را به استفاده از این محصولات و خدمات ترغیب کنید. برای انجام این کار، باید با تبلیغ نویسی آشنا باشید و بهخوبی آن را در وبسایت، شبکههای اجتماعی و سایر راههای ارتباطی خود با کاربران به کار بگیرید.
یک کپی خوب به شما کمک میکند مشتری را به انجام کار مشخصی مانند خرید محصول، استفاده از یک خدمت و اهدای کمک مالی ترغیب کنید.
در این مقاله، به شما گفتیم کپی رایتینگ چیست، کپی رایتر کیست و چگونه میتوان به یک تبلیغنویس خوب تبدیل شد؛ همچنین مسیر مشخصی را برای یادگیری تبلیغ نویسی در اختیار شما گذاشتیم. آیا برای شروع آمادهاید؟
منابع: